reklama

České poutě: Naivní, vulgární, úžasné! Podívejte!

Prohlédnout galerii
Foto: Isifa/Thinkstock

Hlasitá hudba, závrať na kolotoči, vůně pečených párků a dalších zcela nezdravých, ale naprosto úžasných laskomin, práskání vzduchovek ze střelnice, záplava barev, cukrová vata... Prostě pouť!

Pražané v metropoli ji tak neprožívají, protože u nich trvá po celý rok, ale pro obyvatele ostatních měst v ČR, zejména těch menších, je pouť dodnes lákavou zábavou a vítaných rozptýlením, zejména pro děti.

Možná ale nevíte, že původně měly poutě především duchovní význam. Konaly se totiž jako poutní cesty k místním kostelům ve výroční den jejich zasvěcení nebo v den svátku jejich patrona. Tehdy se u kostela soustředil veškerý společenský život včetně zábavy. S všeobecným odklonem od víry se potom tento zvyk postupně osamostatnil a pouť se stala synonymem zábavního parku.

Nejznámější pouť v ČR, matějská, se vztahuje k 24. únoru a pochází z výročních poutních oslav svátku svatého Matěje v dejvické farnosti u Hanspaulky. V Národní knihovně je doložena od roku 1595.

Víte, kdo je svatý Matěj? Apoštol Matěj je patronem a ochráncem stavebních řemeslníků, řezníků, cukrářů, kovářů a krejčích. Lidé se k němu modlili, aby odvrátil černý kašel, neštovice a manželskou neplodnost. Také měl co do činění s počasím, existuje pořekadlo Svatý Matěj ledy láme, podle něhož by měl být tento den předzvěstí jara.
 
zdroj: matejskapout.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zahnul jsem manželce... s tchyní!

Američanka šokovala svět: porodila vlastního vnuka!

Vystup si s tím řvoucím spratkem z tramvaje!

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama