reklama

Slavní otcové přes 60: To není děda, ale táta!

Prohlédnout galerii
Foto: Profimedia.cz

Pokud se muži, kteří přesáhli šedesátku, stanou otci, mají šanci, že jejich děti budou zdravější než děti otců, kteří nedosáhli dvacítky. A celebrity to vědí!

Vyplývá to z kanadské studie otawského Health Research Institute, zkoumající 2,6 milionu amerických dětí narozených v průběhu pěti let. Ale pozor! Všechny děti se narodily mladým matkám – tady už je příroda neúprosná.

Zatímco u otců přes šedesát let se potomci nevyznačovali zdravotními riziky přesahujícími průměr, děti teenagerů se v mnohých případech rodily předčasně nebo zemřely před prvními narozeninami. Trpěly také daleko víc komplikacemi v prvních hodinách a měsících života. Příčiny vědci neznají, bylo to pro ně překvapivé zjištění. Doposud se totiž mělo zato, že teenageři naopak produkují kvalitní sperma.

Pro přežití miminek zřejmě hraje roli životní styl: mladí mají méně peněz, aby se mohli dobře postarat o své těhotné partnerky. Častěji také pijí alkohol a kouří. Děti narozené do bohatého zázemí zralých otců proto mívají kvalitnější start do života.

Nutno ovšem dodat, že studie nezkoumala rizika narození postižených dětí. V tomto směru jsou fakta odlišná a více splňují odborná očekávání. Předchozí studie téhož odborného týmu totiž ukázala, že děti starších otců častěji trpí Downovým syndromem, protože u jejich dětí je větší pravděpodobnost rizika rozštěpu páteřního obratle.

Přesto existuje spousta slavných mužů, kteří toto riziko podstoupili – a v některých případech dokonce obojí: Jak otcovství v osmnácti, tak po šedesátce. Kteří to byli?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kuriózní rodičovství: Největší čeští rozsévači

Kdy syn potřebuje víc tátu než mámu?

Test: Znáte hlášky z rodinných filmů?

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama