reklama

Patnáctiletí berou desetitisíce: Kam se hrabou dospělí!

Navrhují aplikace pro chytré telefony, obchodují s bioprodukty, nabízejí doučovací kurzy… Čím dál větší počet holandských adolescentů zakládá vlastní firmy. Pomáhá jim v tom specializovaná nadace Stichting Jong Ondernemen.

Japík
Japík | Foto: Profimedia.cz

Navrhují aplikace pro chytré telefony, obchodují s bioprodukty, nabízejí doučovací kurzy… Čím dál větší počet holandských adolescentů zakládá vlastní firmy. Pomáhá jim v tom specializovaná nadace Stichting Jong Ondernemen.

Sedmnáctiletá Alex Tess Ruttenová je v posledním ročníku gymnázia a žádnou pomoc nepotřebuje. Naopak sama pomáhá talentovaným dětem lépe si zorganizovat povinnosti. Ve spolupráci se studenty psychologie, kteří pro ni pracují, poskytuje dětem psychologické konzultace. "Zpočátku jsem byla překvapena, že mě rodiče berou vážně, i když jsem tak mladá," přiznává. Nyní jednou týdně přijímá ve své "kanceláři" talentované děti a radí jim.

Merijn začal v patnácti letech

V samém středu Leidenu se nachází elegantní budova, kde brzy najde nové sídlo společnost Merijn Straathof. Jejímu majiteli Merijnovi je necelých 25 let. Od svých patnácti navrhuje webové stránky. Zpočátku je vytvářel pro přátele, ale v šestnácti letech se stal oficiálně živnostníkem a našel si prvního velkého zákazníka. "Vůbec jsem netušil, o jak velký honorář bych si měl říct. Klient mi řekl: Padesát euro na hodinu, bereš? Málem jsem spadl ze židle," vzpomíná.

Čtěte také: Proč se moje dítě nemusí dělit s ostatními

Rodiče, oba podnikatelé, syna v jeho úsilí podpořili. Přesto když ve dvaceti letech spolu s dalšími čtyřmi partnery zakládal společnost zaměřenou na tvorbu webových stránek, nebylo všechno zdaleka tak jednoduché. Nakonec musel odkoupit podíl dvou společníků. V současnosti jeho firma pracuje na několika reprezentativních projektech a jeho hodinová sazba za poskytnuté služby se zdvojnásobila.

Puck je teprve páťák

Merijn je učebnicovým příkladem úspěšného podnikatele, který byl schopen vytvořit dobrý produkt a překonat potíže, s nimiž se firmy potýkají. Jeho příkladu následuje celá skupina dalších, a stále mladších podnikatelů.  

Třeba takový Puck Meerburg je ještě školák. Chodí do páté třídy v Delftu a navrhuje velice úspěšné aplikace pro iPhone. Už jako žák prvního stupně navrhl aplikaci TafelTrainer usnadňující učení násobilky. Byla stažena 70 000krát. Puck nabízí i placené aplikace, třeba Quizzer za 79 centů. "Nechávám si 70 %, teda 48 centů," kalkuluje.

Puck byl oceněn jako nejlepší networker: získal tak reklamní prostor v hodnotě zhruba 20 000 eur v celostátním švédském deníku Aftonbladet, který se rozhodl věnovat neziskové organizaci One Laptop per Child. Proslavil se do té míry, že dokonce vystupuje na konferencích o digitálních inovacích. Navzdory mladému věku postrádají jeho vystoupení jakoukoliv afektovanost. Pronikavým hlasem, brejličkami a rozcuchanými vlasy si dokáže publikum zcela získat.

Čtrnáctiletý Midas dělá čest jménu

Také čtrnáctiletý tvůrce aplikací Midas Kwant je ve svém oboru velice úspěšný. "Jsem spíš podnikatel než počítačový maniak," charakterizuje se. Na kontě má už tři aplikace: appwall, photowall a zatím zdaleka nejúspěšnější Inside iOS5 - manuál k nejnovějšímu operačnímu systému pro iPhone a iPad. Tuto aplikaci Midas nabízí za 79 centů a patří k nejstahovanějším. Svou firmu Kwant Developing řídí ve spolupráci s patnáctiletým Yakimem van Zuijlenem, který má na starosti grafický design.

Problémy s věkem

Podnikatelé mladší 18 let nemají lehký život. Od zápisu do obchodního rejstříku je odrazují četné překážky. Jako nezletilé je zákon považuje také za nezpůsobilé podnikat, to mohou jen, když jim rodiče dají ke každé operaci svolení. Mohou se však obrátit na soud se žádostí o "způsobilost", procedura ale trvá několik týdnů. Život jim neusnadňují ani banky, které se jen zřídkakdy snaží vyjít nezletilým začátečníkům vstříc.

Přesto se k mladým podnikatelům s dobrými nápady zákazníci jen hrnou. "Pro inovační aktivity je to ten správný věk," tvrdí Martine van Schaiková z nadace Stichting Jong Ondernemen, která začínající mladé podnikatele podporuje. Co myslíte, dočkáme se takové instituce někdy i u nás?

zdroj: scio.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kdo se nechce ženit, vyhýbá se odpovědnosti!

Kuriózní rodičovství: Největší čeští rozsévači

Tipy pro chytré děti: Jak zabavit šprta o prázdninách

Co je Stichting Jong Ondernemen

Nadace mladých podnikatelů vede na holandských základních, středních a vysokých školách kurzy podnikání. Nabízí mimo jiné výukový program, který studentům umožňuje řídit po dobu jednoho roku vlastní firmu. Pokud prodělávají, nadace je podpoří. V současnosti pracuje ve 400 školských zařízení z celkových 7 000.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama