reklama

Soutěž pro děti: Vyhrajte iPad a let vrtulníkem!

Nedávno byly vyhlášeny hned dvě zajímavé dětské soutěže. Národní knihovna ČR nabízí jako ceny iPad nebo čtečku, Armáda spásy let vrtulníkem. Co pro vítězství musí děti udělat?

Vrtulník
Vrtulník | Foto: DSA

Nedávno byly vyhlášeny hned dvě zajímavé dětské soutěže. Národní knihovna ČR nabízí jako ceny iPad nebo čtečku, Armáda spásy let vrtulníkem. Co pro vítězství musí děti udělat?

Vytvořte vlastní komiks!

Národní knihovna ČR vystavuje u příležitosti 7. výročí zakoupení pařížského zlomku Dalimilovy kroniky soubor gobelínů Věry Mičkové. Tkané tapisérie zobrazují epizody z raných českých dějin a věrně zachycují scény z  iluminací, jimiž je rukopis opatřen. Svým pojetím připomínají komiksy, což Národní knihovnu inspirovalo k vyhlášení soutěže pro žáky základních a středních škol. V ní mohou prokázat své znalosti a tvůrčí schopnosti při doplňování textu do jednotlivých scén.

Komiksový způsob zobrazení je jasně patrný i na vystavených gobelínech, které zaznamenávají buď jednu konkrétní událost, nebo jejich vývoj, jak příběh graduje. Žáci základních a středních škol si mohou v soutěži ověřit schopnost glosovat dějiny, stačí aby na jednom ze tří vybraných pracovních listů (Svatopluk v přestrojení před králem Arnulfem, Břetislavův únos Jitky, Drahomířin pokus o zavraždění Ludmily) vyplnili prázdné komiksové bubliny tak, aby slova dávala smysl v kontextu uvedených pověstí.

Tři nejzajímavější stripy budou odměněny hodnotnými cenami: iPadem 2 (64GB, 3G), čtečkou e-Reading First edition a publikacemi z produkce knihovny. Soutěže se lze zúčastnit pouze při návštěvě expozice, která bude do 20. 5. 2012 k vidění ve Výstavním sále Galerie Klementinum.

Co víte o komiksu?

Ačkoli je komiks považován za fenomén až od 20. století, lze tento způsob vypodobnění událostí formou obrazových sekvencí se stručným textovým doprovodem nalézt již ve výtvarném umění starověkého Egypta, Říma, či předkolumbovské Ameriky.

Egyptské nástěnné malby zaznamenávaly minulé děje v pásech obrázků s texty již v 2. tisíciletí př. n. l. Také křesťanské umění používalo v iluminovaných rukopisech způsob vylíčení děje formou obrázků, které vizuálně připomínaly dnešní komiks. Čitelné originální uspořádání událostí do panelů je vidět i na pařížském zlomku Dalimilovy kroniky. Jiným příkladem je známá tapisérie z Bayeux - rozsáhlé dílo vykreslující metodou kontinuální ilustrace příběh dobytí Británie Normany roku 1066.

Proleťte se vrtulníkem

Odpoledne 19. května v Hradci Králové se potom uskuteční let vrtulníkem pro vítěze soutěže, která byla ukončena minulý týden v rámci projektu Čtení pomáhá. O vítězi rozhodnou znalosti z klasické české i světové literatury a historie Armády spásy. Let proběhne v závěru Helicoptershow a vítěz si na něj bude moci pozvat jednu dospělou osobu jako průvodce.

Projekt Čtení pomáhá je určen žákům základních a středních škol. Jeho cílem je rozdělit každý rok 10 milionů korun na dobročinné účely. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodují sami čtenáři. S každou přečtenou knihou ze seznamu zveřejněného na webových stránkách www.ctenipomaha.cz totiž získají kredit 50 korun, který mohou věnovat na jeden z nominovaných dobročinných projektů. Ty jsou vybírány ve spolupráci s Fórem dárců a renomovanými neziskovými organizacemi a partnery. Děti si vždy mohou vybrat z minimálně deseti zveřejněných charitativních projektů.

zdroj: Kancelářské stroje, eReading.cz, DSA

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama