reklama

Jihočeský Jamie Oliver: Sledujte, jak vaří puberťák!

Martin Škoda je sedmnáctiletý kluk, který zbožňuje dobré jídlo. Vařečky se poprvé chopil ve svých devíti letech, když v televizi zhlédl pořad Jamieho Olivera, a ten se rázem stal jeho múzou.

Vaření
Vaření | Foto: Profimedia.cz

Martin Škoda je sedmnáctiletý kluk, který zbožňuje dobré jídlo. Vařečky se poprvé chopil ve svých devíti letech, když v televizi zhlédl pořad Jamieho Olivera, a ten se rázem stal jeho múzou.

Dnes je už Martin zkušený kuchař. Nemá sice výuční list, ale v průběhu osmi let vaření pro radost se účastnil nejrůznějších kurzů a dobrodružných cest za jídlem. Když mu bylo 14 let, získal za svůj kuchařský um ocenění Kuchař měsíce časopisu Chef Gurmán. A jeho blog o vaření doporučuje samotný slavný Jamie na svých vlastních stránkách.

Škoda nevařit!

„Je škoda nevařit, když stejně musíme jíst, a navíc když naše strava může být tak pestrá a vynikající!" To je Martinův názor, se kterým přistupuje ke sporáku. V jeho duchu se rozhodl napsat i kuchařku, která bude bavit mladé lidi. Kniha je plná receptů, fotografií, rad a tipů, k nimž se autor postupem času vlastními zkušenostmi dopracoval. Každý recept je navíc doplněn songem, který může doladit atmosféru při vaření i po něm. S Martinem máte navíc možnost vycestovat do světa, kam se vydal nejen za zábavou, ale také za tamní gastronomií.

Nejen pro mladé

Mladý autor napsal knihu receptů pro své vrstevníky s ohledem na jejich potřeby, možnosti i přání. Ale vlastně nejen pro ně! Knížka jistě zaujme všechny milovníky kvalitního a nápaditého jídla. Podle kuchařky zvládne připravit jídlo naprostý začátečník, ti pokročilí naopak ocení Martinovy nápady a gurmánské inovace. Kuchařka je rozdělena na kapitoly podle příležitostí, při kterých mladí chtějí nebo potřebují vařit: například ve snaze okouzlit toho druhého, připravují si jídlo na cestu, nemají zrovna po ruce tunu ingrediencí, pokud touží vylepšit zaběhlou českou klasiku nebo si chtějí připravit jídlo známé z fast foodů, ale jinak!

Kuchařka je jedinečná nejen svým obsahem, ale také designem - o originální layout a vazbu, kterou se nepyšní žádná jiná česká kuchařka, se zasloužili mladí umělci, kteří na svém kontě již mají ocenění za nejkrásnější knihu roku 2010. Obrazy receptů fotil a aranžoval přímo autor, o portrétní fotografie se postarala Johana Pošová, dvorní fotografka časopisů o jídle.

Z Martinovy kuchyně

Domácí tortellini plněné hovězím masem s křupavou šalvějí

Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 2 domácí vajíčka

Náplň

  • sůl a čerstvě umletý pepř
  • 2 čajové lžičky rajského protlaku
  • 2 - 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu
  • 250 g hovězího boku nebo roštěné
  • trochu citrónové šťávy
  • 40 g čerstvého parmazánu
  • stroužek česneku

Zdobení

  • několik lístků čerstvé šalvěje
  • kousek másla

Postup

Začněte těstem: nejprve do mísy nebo na linku vysypte mouku a uprostřed vytvořte důlek. Do něj vklepávejte vejce a postupně zamíchejte s moukou. Až bude směs dostatečně spojená, vyklopte vše na linku a začněte hníst. Když bude potřeba, poprašte směs krupicí. Těsto poté zabalte do fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na hodinu.

Mezitím namelte v mlýnku maso. Na pánev dejte olej a nasekaný česnek. Vše chvíli restujte. Poté přidejte maso, bylinky a pokračujte v restování. Pak okořeňte a přidejte protlak. Až bude maso upečené, přikápněte šťávu z citrónu a zamíchejte. Jídlo ochutnejte, popřípadě přikápněte trochu oleje nebo přidejte šťávu či sůl. Nakonec do jídla nastrouhejte sýr a dejte odpočinout stranou.
 
Z předpřipraveného těsta vytvarujte kolečka. Doprostřed naneste lžičku náplně. Okraje potřete vajíčkem. Část těsta pak přehněte přes náplň, jemně ho všude přimačkejte tak, aby se dovnitř nedostal žádný vzduch a ten přebytečný aby zase zmizel. Nakonec cípy těsta spojte k sobě a přimáčkněte. Tortellini jsou hotové a připravené k vaření v osolené vodě.

Podávejte s opečenou šalvějí a kouskem parmezánu: Máslo nechte rozehřát na pánvi. Až se rozpustí a ohřeje na vyšší teplotu, sundejte jej z plotny a dejte do něj šalvěj. Krásně se opeče a bude křupavá. Pak ji stačí vyndat na ubrousek a připravit k podávání.

zdroj: Smart Press

úvodní ilustrační foto: Profimedia.cz

Co nevíte o Martinovi

  • žije s rodiči v Soběslavi
  • má dva bratry
  • studuje česko-španělské gymnázium v Českých Budějovicích
  • hraje ve školním divadle, rád fotí a cestuje
  • pokud ho budete chtít poznat, máte možnost: svou knihu bude podepisovat v pátek 18. května od 11 do 12 hodin na autogramiáda ve stánku nakladatelství Smart Press v rámci výstavy Svět knihy na pražském Výstavišti

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama