reklama

Mluvte s dětmi o sexu stejně jako třeba o jídle

Hovořit se svými dospívajícími dětmi o tom, co se dělá za zavřenými dveřmi ložnice, je totiž moc důležité. Jestlipak víte proč?

Foto: amic.cz

Hovořit se svými dospívajícími dětmi o tom, co se dělá za zavřenými dveřmi ložnice, je totiž moc důležité. Jestlipak víte proč?

Snažíte se dělat pro své děti to nejlepší. Podporujete je ve všech důležitých momentech života. Jednoho dne však přijde ona očekávaná, a tak trochu obávaná, chvíle, kdy se začnou ptát na sexuální život. Nikoho z rodičů to nemine. Budou vystaveni zvídavým otázkám a mnohdy až komickým situacím, které jsou všechno možné, jen ne příjemné.

Sexuální vývoj dítěte prochází několika fázemi a nelze před ním zavírat oči a dělat, že se vaší rodiny netýká. O svou sexualitu se zajímají již malé děti, aniž by to znamenalo cokoli škodlivého. Naopak, je to normální a přirozené. A to samé platí o dospívajících. Jak s nimi přežít pubertu a nabídnout jim v tomto krizovém období diskrétně a citlivě praktické rady a informace tak, aby je přijali?

I rodiče trpí předsudky

V první řadě musí rodiče začít sami u sebe, uvědomit si, jak moc jsou o sexu schopni s dětmi hovořit, co jim chtějí sdělit a jakou formou. „Rodiče někdy nejsou zvyklí o tak intimních věcech hovořit. Mnohdy mají podobnou zkušenost z vlastního dětství, kdy s nimi o sexu nikdo nemluvil, protože toto téma bývalo v rodině tabu," konstatuje psychoterapeutka Mgr. Jana Březinová. „Musíme si však uvědomit, že každé dítě se o svou sexualitu přirozeně zajímá. A v době internetu pro něj není těžké se dostat k informacím, ovšem vždy to nemusí být v podobě, kterou bychom chtěli. Proto je lepší, když se děti včas dozví co nejvíce informací od rodičů či z jiných důvěryhodných zdrojů."

Bohužel i mezi rodiči je v této oblasti rozšířena celá řada mýtů. Například, že sex je pouze pohlavní styk, že čím dříve se dítě dozví o sexu, tím dřív zahájí vlastní sexuální život nebo že nebudeme-li s dětmi o sexu mluvit, tak jej nebudou zkoušet... Tyto nesmyslné předsudky mohou výrazně ovlivnit přístup dospělých a zkomplikovat debatu s dítětem.

Jak tedy s dětmi mluvit?

  • Stejným způsobem jako o jiných oblastech života. Hovořte s dítětem otevřeně a využijte své zkušenosti se způsobem komunikace, který se vaší rodině osvědčil. berte to prostě jen jako další oblast života.
  • Budujte prostor pro vzájemnou důvěru a vstřícnou komunikaci s dětmi tím, že odmalička budete respektovat jejich soukromí a potřeby - samozřejmě přiměřeně věku a okolnostem.
  • Co nejdříve s dítětem mluvte o jeho intimitě, o hranicích, které by měli ostatní dospělí respektovat. Konkrétně například, že cizí dospělí nemají dítěti sahat na intimní místa a dělat cokoli, co se mu nelíbí.
  • Vysvětlete jim, že sex není jen pohlavní styk, ale patří k němu také postupné objevování intimity a rozkoše, které lze vyvolat různými praktikami, a ty bude vaše dítě zkoušet!
  • Respektujte sexuální potřeby vašeho dítěte stejně jako své vlastní. Jsou přirozené a patří k normálnímu vývoji. Nikdy nepodceňujte prožívání prvních lásek, nalomili byste tak důvěru dítěte k vám.
  • Posilujte v dítěti odpovědnost za vlastní sexuální život. Nabízejte mu dostupné antikoncepční a preventivní prostředky (kondom, hormonální antikoncepci ve spolupráci s lékařem, očkování proti rakovině děložního čípku).
  • Vysvětlete dítěti, že existuje zákonná hranice, ale že při jejím respektování není podstatné, kdy se sexem začne. Rozhoduje, jakým způsobem to bude.
  • Pokud se sami na rozhovor s dítětem necítíte, bez obav požádejte odborníky: psychologa nebo lékaře.

Co by navíc měli vědět rodiče holčiček

Důležitou součástí moderní sexuální výchovy dospívajících dívek by mělo být poučení o riziku rakoviny děložního čípku. Ta se nepřenáší pouze pohlavním stykem, jak se mnoho lidí mylně domnívá. K nákaze může dojít i při nekoitálních sexuálních aktivitách, které k dospívání a poznávání vlastní sexuality patří.

Ideální doba na očkování je před zahájením sexuálního života, než se dívky mohou se sexuálně přenosnými HPV viry setkat. V tomto období reaguje jejich imunitní systém nejlépe tvorbou vysokých hladin protilátek a ochrana je tak nejvyšší. Navíc je očkování pro třináctileté dívky od letošního roku plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění a provádí jej praktický dětský lékař. Význam však očkování má i u mladých dívek do 25 let, které již sexuální život zahájily.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama