reklama

Školní jídelna v Brně: Obědy jako v interhotelu!

Hráškový krém s bylinkovými krutonky, losos na restované zelenině, bramborová kaše, dvoubarevný tvarohový krém s čokoládovými lupínky... Žáci ze školní jídelny náměstí Svornosti v Brně si mohou gratulovat: za velmi příjemnou cenu mají obědy jako v luxusním hotelu.

Foto: yesneyes.cz

Hráškový krém s bylinkovými krutonky, losos na restované zelenině, bramborová kaše, dvoubarevný tvarohový krém s čokoládovými lupínky... Žáci ze školní jídelny náměstí Svornosti v Brně si mohou gratulovat: za velmi příjemnou cenu mají obědy jako v luxusním hotelu. Jejich kuchařky totiž zvítězily v soutěži O nejlepší školní oběd.

Pro mnohé z nás jsou školní jídelny obvykle synonymem pro nestravitelné blafy, na které vzpomínáme s hrůzou. Časy se ovšem mění a s nimi i  kuchařky školních jídelen. Některým z nich záleží na pověsti a na spokojenosti zákazníka stejně jako šéfkuchařům v těch nejlepších restauracích. A právě kvůli motivaci provozovatelů školních jídelen i kuchařek samotných vznikla soutěž pořádaná v rámci projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny Žij zdravě. Jak probíhal poslední ročník?
 
Na finále soutěže nechyběla coby čestný porotce ani herečka a vynikající kuchařka Markéta Hrubešová. Na otázku, zda si umí představit být kuchařkou ve školní jídelně, odpověděla: "Každé povolání, které děláme s láskou, přináší radost. Kuchařina je celkově velmi náročná. A vůbec bych nedělala rozdíl mezi touto prací v restauraci a ve školních jídelnách. Ta je navíc opravdu s přesahem na celý život." A vítězové?

Zázraky za 30 korun

Kuchařky z Brna vyhrály s lososem na restované zelenině s bramborovou kaší. Finanční normativ pro strávníky se přitom pohybuje podle věku dětí od 26 do 29 Kč za oběd (pouze cena surovin).

Druhé místo v soutěži patří školní jídelně Základní školy Mánesova v Otrokovicích se zdravým karbanátkem, bramborovým salátem s francouzskou zeleninou a jogurtovým dresinkem s bylinkami. Trojici vítězů uzavírají kuchařky ze Školní jídelny Nádvorní v Brně a jejich pangasius ze Švédska. V rámci hlasování laické veřejnosti potom zvítězila školní jídelna Gymnázia Lesní čtvrť ve Zlíně se zeleninovým špízem a bramborovou kaší.

V šoku z vítězství

Celkem se do soutěže přihlásilo 78 školních jídelen. Odborná komise, složená mimo jiné ze zástupců ministerstva školství a zdravotnictví, Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Společnosti pro výživu a Všeobecné zdravotní pojišťovny, z nich vybrala deset nejlepších, kteří během finálového dne uvařili soutěžní menu. Pokrmy musely být běžně zařazovány na jídelní lístek dané školní jídelny, patřit mezi oblíbená jídla malých strávníků a cena celého menu nesměla překročit normou daný limit 34 korun za porci.

Takto úžasně vypadá vítězný oběd

"Jsme strašně šťastné a zcela v šoku," okomentovaly své první místo členky vítězného brněnského týmu. Měly důvod k radosti: kromě ocenění si ze soutěže odvezly i finanční odměnu. Třem nejlepším týmům totiž pořadatel soutěže věnoval šeky, které mohou využít na nákup vybavení a zázemí do školní kuchyně.

Jste vy spokojeni s kvalitou jídel ve školní jídelně vašich dětí? Je podle vás nabídka dostatečně pestrá, zdravá a výživná? Chutná vašim dětem ve škole? O tom můžete diskutovat pod článkem.

zdroj: yesneyes.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Američanka šokovala svět: porodila vlastního vnuka!

Zazpívám ti, mrtvá teto...

Vystup si s tím řvoucím spratkem z tramvaje!

Kdo se dostal do finále?

  • Česká jídelna Poděbradská, Praha
  • Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
  • Fakultní základní škola dr. Milady Horákové, Olomouc
  • Mateřská škola Libocká, Praha
  • Mateřská škola Střítež nad Bečvou
  • Mateřská škola Na Korábě, Praha
  • Školní jídelna Nádvorní, Brno
  • Školní jídelna Náměstí Svornosti, Brno
  • Základní škola Mánesova, Otrokovice
  • Základní škola Videčská, Rožnov pod Radhoštěm

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama