reklama

Domácí zvíře zvané Puberťák: Chov, výcvik, krmení

Část lidí považuje puberťáka za krvežíznivou bestii, cíleně deptající rodičovské nervy. Jiní lidé tvrdí, že puberťák je tvor socializovatelný a záleží jen na výchově. Tito lidé si myslí, že je "pouze" strašlivě sebestředný, ale pokud není speciálně cvičen k agresivitě, je hodný jako beránek. Kdo o tomto plemeni opravdu něco ví, vám však řekne, že obojí je nesmysl.

Foto: Isifa/Thinkstock

Puberťák  je už delší dobu nejčastěji mediálně přetřásaným plemenem. Snad každý člověk, i bezdětný, má o jeho chovu a výcviku jasnou představu. Mnohdy pak bývá v praxi zaskočen.

Část lidí považuje puberťáka za krvežíznivou bestii, cíleně deptající rodičovské nervy. Jiní lidé tvrdí, že je puberťák je tvor socializovatelný a záleží jen na výchově. Tito lidé si myslí, že je "pouze" strašlivě sebestředný, ale pokud není speciálně cvičen k agresivitě, je hodný jako beránek. Kdo o tomto plemeni opravdu něco ví, vám však řekne, že obojí je nesmysl.

Základní standard plemene

  • Vznik plemene: přibližně před 200 000 lety v rámci druhu Homo sapiens
  • Země původu: rozšířen celosvětově
  • Výška a hmotnost: dynamicky se měnící v průběhu několika let
  • Původní využití: zachování druhu
  • Základní povahová charakteristika: nevyrovnaný, nevhodný do rodiny.

Charakteristické vlastnosti plemene

Nejistota jako typická vlastnost tohoto živočicha je odrazem dynamických změn, jimiž prochází jeho tělo v relativně velmi krátkém období života. Mozek často nestíhá zpracovat rychlý růst fyzický i psychický a výsledkem je buď již zmíněná nevyrovnanost nebo dokonce agresivita vůči chovateli. Fyzickým důsledkem bývá též častá únava: puberťák proto budí mylný dojem, že jde o tvora od přírody líného, jehož veškerou svou energii spotřebuje změna polohy na gauči z levého boku na pravý. Přesto je schopen velmi rychlé regenerace.

Vzhledem k obtížné socializaci potřebuje puberťák chovatele důsledné, leč nadpozemsky trpělivé. Základem výchovy je přístup založený na důvěře ve vztahu mezi tímto zvířátkem a trenérem. Dobře socializovaný puberťák může být únosný dokonce i několik hodin v kuse! Stačí však malý podnět, a pouští se do boje. Je to jeho přirozenost...

Vezmeme-li v úvahu také jeho náchylnost k depresím, specifický přístup k přijímání potravy, výši vložených investic a jejich nejistou komerční návratnost, dojdeme z závěru, že puberťák rozhodně není tvorem pro každého. Patří do rukou pouze zkušených chovatelům, kteří ho zvládnou!

Čtěte také: Výkladový slovník základních pojmů puberťačtiny!

Podmínky chovu a krmení

Při chovu je třeba vzít v úvahu především silné teritoriální pudy a tendence rozšiřovat oblast působení. Chov puberťáka proto vyžaduje samostatný prostor, odhlučněný (v ideálním případě zvukotěsný) a snadno větratelný. Počítejte s potřebou zvířátka se odlišovat od zbytku rodiny třeba i tím, že místnost bude chtít mít vymalovanou černou, nebo naopak sytě růžovou barvou.

Co se týká krmení, je puberťák všežravec a zejména samečci dokážou zpracovat jakoukoli potravu, která se momentálně nachází v dosahu, a činit tak průběžně po celý den. Pro druh je ovšem typický i nárazový přechod do fáze monožravé, kdy se dlouhodobě dokáže živit pouze jedním druhem potravy, například hamburgery. Veškeré snahy ze strany chovatele o přikrmování zdravou výživou jsou v této fázi marné.

Výcvik puberťáka

Puberťáka je nutno podrobit komplexnímu výcviku. Rozhodně ho však nelze realizovat formou drillu, tento živočišný druh je totiž ve vztahu ke svému pánovi enormně přecitlivělý. Musíte k němu proto přistupovat nenásilně, surovým zacházením ho jen zkazíte. Každý, kdo vlastní puberťáka, by si měl dobře uvědomovat jeho výjimečnou situaci a snažit se zabránit konfliktům s dospělými jedinci druhu Homo sapiens.

Výcvik by vzhledem k přetížené nervové soustavě měl být založen výhradně na jednoduchých a srozumitelných příkazech typu "Jdi do školy", "Vyčisti si ty zuby", "Umyj nádobí". Argumentace nefunguje. Je však ověřeno, že při důsledném a dlouhodobém přístupu dokážou někteří puberťáci reagovat až na 4 příkazy. Jiní jedinci si ovšem osvojí pouze jeden příkaz, nejčastěji "Jdi se najíst", v menší míře "Jdi spát".

Opravdu chcete puberťáka?

Jak vyplývá ze všeho výše zmíněného, chov puberťáka je záležitost velmi náročná, nevděčná a navíc dlouhodobá. Každý chovatel by si měl proto řádně rozmyslet, než se do něj vůbec pustí, případně, zda si nepořídí jiné, daleko citlivější (nosorožce) a empatičtější (kobra, černá vdova) zvířátko. Před chovem puberťáků varujeme zejména kardiaky a osoby špatně odolávající stresu. Na druhou stranu je nutno říci, že žádné jiné domácí zvíře vám nepřilne tolik k srdci.
 
Poděkování zkušeným chovatelům! Autorka tohoto článku by chtěla poděkovat především zkušeným chovatelům z webu dooffy.com, z jejichž zkušeností čerpala, a dále paní Lence Svobodové, odbornici na chov plemena Americký pitbullterrier (APBT).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejstarší matka světa: první dítě porodila v 70 letech

Zabiják pitbull a malé dítě: Neuvěřitelné záběry!

Jak vyléčit chřipku bez prášku?

--------------------------------------------------------------------------------

Co je puberta?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama