reklama

Panic: Křehké zboží bez záruky

Na diskuze o panenství, jeho ceně a smyslu narazíte ve všech médiích. První sexuální zkušenosti mužů zůstávají tak trochu v jejich stínu. Přitom i chlapci mají své obavy a své černé dny…

Foto: Isifa/Thinkstock

Na diskuze o panenství, jeho ceně a smyslu narazíte ve všech médiích. První sexuální zkušenosti mužů zůstávají tak trochu v jejich stínu. Přitom i chlapci mají své obavy a své černé dny…

Proč o mě žádná pěkná holka ani okem nezavadí? A když už ano, jak najít tu správnou příležitost k intimnímu sblížení? A co když se mi hned napoprvé nepostaví? Nebo když to nebudu umět? Co když se jí to nebude líbit? Co když se mi vysměje? Ve víru takových myšlenek se jen těžko sbírá odhodlání k prvnímu kroku do neznáma

Radši si hodím mašli!

Jak křehká může být mysl muže, ukazuje i následující příspěvek. "Pro panice to prostě problém je, to normální lidi nikdy nepochopí. Být po dvacítce panic je dnes bráno jako úchylka, jistý typ invalidity. Navíc platí, že panictví se po dvacítce zakonzervuje, panic v této době už nikdy nebude atraktivní pro žádnou holku a nikdy se už panictví nezbaví. Jedině snad za peníze. Většině holek totiž prostě jde o sexuální zkušenosti a nechtějí a nikdy nebudou chtít panice," stěžuje si na internetu dvaadvacetiletý Mirek. "Panicové po dvacítce, přiznejme si to, nejsme normální! Už se toho nezbavíme, až nám zemřou rodiče, tak zůstaneme sami a na stáří zkejsneme v LDNce ve věčné samotě. Myslím, že mezi panici je vysoká sebevražednost a i mě toto rozhodnutí jednou čeká. Nebude to třeba za rok nebo za dva, ale být o samotě na stará kolena odmítám a zabráním tomu…"

Může panna používat tampony? Dočtete se ZDE >>

Usmíváte se nad Mirkovým zveličováním? Vzpomeňte si na vlastní nesmělé začátky! Na pubertální ostych dívku vůbec oslovit, nedejbože pozvat na rande. A když už svou dívku máte, vynoří se obavy uvedené na začátku článku. Protože být v dnešní době, kdy se mění vztahy mezi pohlavími, mužem - lovcem vůbec není jednoduché.

Překonat ostych

"Jenže ono to jinak než překonáním vlastního ostychu prostě nejde. Přílišné přemýšlení v tomto případě spíš škodí - čím více se obáváte věcí příštích, tím hůře jim budete čelit. A v mužském sexu hraje sebedůvěra důležitou roli, zveličené obavy mohou skutečně vést k selhání. Přitom u zdravých lidí není důvod se této nepoznané zkušenosti obávat, ba naopak. Berte proto svou nastávající sexuální premiéru jako kteroukoli jinou zkušenost na cestě do neznáma: třeba jako když se učíte řídit auto nebo skákat na lyžích přes metrové hrboly. Na rozdíl od těchto pohybových aktivit vám v posteli nehrozí žádný vážný úraz," konstatuje pražská psycholožka Vlasta Svobodová.

"Konec konců začátečnické chyby provázejí každé poznávání, a i kdyby něco neprobíhalo úplně podle vašich představ, určitě se budete cítit lépe, když TO zkusíte, než kdybyste nad tím jen bádali. Protože milostné zkušenosti načíst v knížkách nelze. Ty nabudete pouze praxí. Byla by škoda se o ni šidit, vždyť většina lidstva se shoduje na tom, že jde o jednu z nejpříjemnějších činností vůbec. Příroda to zařídila tak, že ji zvládne každý, jinak bychom jako živočišný druh zanikli," dodává psycholožka.

A doplňuje radu: "Hodně se stydíte za to, že jste ještě panic? Nemusíte to partnerce hned prozrazovat! U mužů lze totiž na rozdíl od žen poznat jen velmi těžko, že jde o jejich první zkušenost. Spíš platí, že při milování rozhoduje cit pro situaci, schopnost vnímat toho druhého a reagovat na něj. Na druhou stranu - pokud své dívce natolik důvěřujete, že se jí dokážete se svými obavami svěřit, může vám pomoci překonat ostych i ona sama. Třeba má podobné pocity a společně je snáz zvládnete."

Důležitá je láska, sex už vyplyne!

Jak ukazuje příspěvek čtenáře do webové diskuze, zní to velké klišé, ale je to pravda. "Je mi 25 a taky ještě nic. Ale potkal jsem nedávno - jak to říct - dívku mého srdce. Po dvou nevydařených vztazích vím, že je to konečně Někdo. Báječně si rozumíme, skvěle se doplňujeme, a když to bude poprvé s ní, budu aspoň vědět, že to čekání nebylo nadarmo. Mimochodem, nedávno jsem jí to mezi řečí šetrně nadnesl, aby věděla na čem je. Její reakce mě nezklamala. Sice byla ze začátku trochu v šoku (předpokládal jsem to, na panice nevypadám a ani se nechovám nějak extra stydlivě), ale když to rozdýchala, tak mi dala najevo, že mě kvůli tomu milovat nepřestane a není to nic, co by byl pro ni nepřekonatelný problém. Její chování vůči mně to ani v nejmenším nezměnilo. Nevím, zda na každého někde čeká ta druhá polovina jeho duše, nebo jestli jsem měl prostě neskutečné štěstí. Takže být vámi, nic nevzdávám!"

Podobný názor zastává na internetových diskuzních fórech většina paniců přes dvacet. Shrnout by se dal - víceméně - poetickým text Roberta Kodyma z jedné z písní skupiny Lucie: "Jsem skoro panic - není to lehký / nešel bych za nic do ňáký děvky / Když ty jsi jiná - neokoukaná / jsi pořád se mnou - zamilovaná".

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dítě zvané TO: Chlapec, ze kterého máma udělala otroka

Menstruaci lze chápat jako selhání, říká porodník

Na malostranském hřbitově leží svatá holčička

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama