reklama

Proč má cenu chodit na třídní schůzky?

Skoro každý rodič to někdy zažil. Váš potomek doma ohlásí, že budou třídní schůzky, a vy už týden předem trnete hrůzou, co všechno se na své dítko před ostatními rodiči od třídního učitele dozvíte. To zase bude ostuda! Má cenu tam vůbec chodit?

Foto: Isifa/Thinkstock

"Víte, paní Novotná, vaše holčička je moc hodná, ale..." A už to jede: "Nedává v hodině pozor, chvilku neposedí, v jednom kole vyrušuje, vysloveně zlobí o přestávkách."

Skoro každý rodič to někdy zažil. Váš potomek doma ohlásí, že budou třídní schůzky, a vy už týden předem trnete hrůzou, co všechno se na své dítko před ostatními rodiči od třídního učitele dozvíte.

To zase bude ostuda. A toho ztraceného času. Má cenu tam vůbec chodit? Choďte... Alespoň čas od času, abyste měli představu, jak učitel vašeho dítěte vypadá a jaký je.

Jak to probíhá?

Třídní učitel hovoří k rodičům ve třídě nejdříve všeobecně:

  • o tom, jaká je třída jako celek
  • o celoškolních aktivitách a plánech do budoucna
  • o tom, co je potřeba v následujících měsících zaplatit a proč.

Pak přijde bod zlomu.

Kantor se zahledí do poznámek v učitelském zápisníku a zaměří se jmenovitě na rodiče konkrétních dětí. Sděluje jim výsledky jejich potomka, informuje, v čem se má ratolest zlepšit a kde naopak vyniká, jak pracuje v hodinách.

Pokud máte doma premianta, můžete se při takové příležitosti dmout pýchou a vítězoslavně se koukat po ostatních přítomných. Ale pokud má vaše dítě ve škole s něčím problém, budete se nejspíš snažit zmizet pod lavicí a stát se menším a ještě menším, až budete nejmenší na celém světě.

Náš tip: Nevzdělaní rodiče plodí nevzdělatelné děti

Jít, či nejít?

A právě proto řeší spousta rodičů hamletovskou otázku: Jít, či nejít? Netouží stát před ostatními jako na pranýři, když se poukazuje na problémy jejich potomka. O co přicházejí?

Pokud rodiče kontrolují dítěti pravidelně žákovskou knížku a průběžžne se zajímají o jeho školní výledky, nedozvědí se v zásadě nic nového. Spousta z nich proto na rodičovské schůzky nechodí, zejména u dětí z vyšších ročníků, které nemají problémy s učením. U premiantů k žádné velké škodě nedojde. Je ovšem dobré předem se učiteli omluvit a opravdu si ověřit, že je vše v pořádku.

Pokud však má dítě nějaký problém - ať už s učením či s chováním - rodiče by se ve vlastním zájmu dostavit měli i přes očekávané nepříjemnosti. Škola si sice spolupráci vynutit nemůže, ale vy byste byli sami proti sobě: neřešením se problémy jenom dále prohloubí.

Je-li pro rodiče příliš nepříjemné probírat soukromé záležitosti mezi ostatními rodiči ve třídě, může být řešením individuální schůzka s třídním učitelem. Rodič tak dá najevo zájem a zároveň si ověří, jak na tom jeho dítě je. Přitom může s učitelem probrat možná opatření. Dobré také je, že osobně pozná člověka, se kterým jeho dítě tráví spoustu času.

Jaký je váš názor na třídní schůzky? Vyvolá u vás jejich oznámení mráz po zádech, nebo jen nechuť ke ztrátě času? Účastníte se jich? A myslíte si, že mají vůbec smysl? O tom můžete hlasovat v anketě a diskutovat pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejdůležitější muž v životě ženy? Její otec!

Geniální autista hraje na pračku jako Ringo Starr

Test: Dokážete letos zhubnout právě vy? Vyzkoušejte se!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama