reklama

Chci poprvé přespat se svým klukem: Co na to rodiče?

Před pár měsíci jste s vaší puberťačkou řešily koupi první podprsenky. A teď vám oznámila, že si chce domů přivést svého kluka, aby tu přespal. Jste v šoku a neumíte se s tím vyrovnat?

Foto: Isifa/Thinkstock

Před pár měsíci jste s vaší puberťačkou řešily koupi první podprsenky. A teď vám oznámila, že si chce domů přivést svého kluka, aby tu přespal. Jste v šoku a neumíte se s tím vyrovnat?

Tak to bude nejlepší, když si začnete zvykat. Žádná omezení a zákazy stejně nepomohou - jestli to chce, tak to také dostane. S vaším souhlasem i bez něj, u vás doma, u přítele, nebo také kdekoli jinde. Proto je rozumnější jí vyjít vstříc, zachovat se tolerantně a schůzku povolit, i když vám z toho bude všelijak. Je to přece jen poprvé...

Někdy to přijít muselo

Kdy ta doba nastává? Už v patnácti, jak to povoluje zákon? V osmnácti, kdy jste do toho praštili vy sami? Nebo třeba až o svatební noci a tím jediným pravým? To je otázka. Ale upřímně řečeno, vaše "malá holčička" už ji nejspíš má dávno vyřešenou a nyní by chtěla vše jen legalizovat.

Nestane se však matčino svolení pro dospívající dceru signálem k promiskuitě? Nebo nebude působit nevýchovně? Pokud jste dceru vychovali se všemi informacemi o lidské intimitě - což byste měli - sklízíte teď naopak sladké plody důvěry. Jinak by se na vás neobrátila a tvrdila by, že přespí třeba u kamarádky. Nezklamte ji. Navíc budete mít díky svému svolení situaci pod kontrolou.

Doporučujeme: Panic je křehké zboží bez záruky

Přistihli mě, skočím z okna!

Což se třeba učitelce Janě nepovedlo. "Dnes už na to vzpomínáme s dcerou s úsměvem, ale tehdy ten vyplašený mladý muž málem zkolaboval. To jsem jednoho odpoledne přišla nečekaně domů a za dveřmi byly velké chlapecké boty. Přesně stejné botasky, jako měl náš dávný rodinný kamarád Zdeněk. V obýváku však nebyl, tak jsem s veselým halasem vtrhla do dceřina pokoje v představě, že s ní kutí něco na počítači," vypráví.

"Olalá! Nebyl to solidní pán Zdeněk, ale k smrti vyplašený puberťák, samozřejmě nahý a v posteli s mojí holčičkou... Já jsem se samozřejmě omluvila a rychle zavřela zvenku, nicméně ten mladý muž zcela vážně plánoval, že vyskočí z okna v prvním patře. Tak moc se bál projít předsíní, že by ne mě mohl narazit. Nakonec to sice zvládl, ale dcera dostala přece jen kázání - nikoli o nemravnosti ale o vhodné komunikaci, kterou lze předejít smrtelným trapasům. Nádavkem jsme jí pro připomenutí věnovali napodobeninu hotelové visačky na kliky s nápisem Nerušit, souložíme! Sice ji nikdy nepoužila, ale také už se nikdy předem nezapomněla s námi domluvit," uzavírá.

Je to tak trapné...

Ale vůbec být nemusí. Opravdu hodně záleží na domluvě. A samozřejmě také na vašem vztahu a na vašem přístupu k sexu. Dříve nebo později však stejně budete muset řešit podobné otázky: Povolím jí to? V kolika letech? Jak dlouho spolu musí předtím chodit? Budeme to považovat za běžné? Má raději přespat on u nás, nebo ona u něj? Máme si „s mladými" v klidu popovídat všichni u stolu a potom se odebrat každý pár do své ložnice, nebo raději vyklidit bitevní pole a vypadnout na víkend na chalupu?

Ať se rozhodnete, jak chcete, vždy to bude představovat ztrátu soukromí, sice trochu nepohodlnou, ale nevyhnutelnou. A samozřejmě se budete muset smířit s vědomím, že se s vaší malé holčičky stala velká slečna.

Jak jste tuto obtížnou kapitolu rodinného života zvládli vy, naši čtenáři? O tom můžete diskutovat pod článkem a hlasovat v anketě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Domácí zvíře zvané Puberťák: Chov, výcvik, krmení

Největší chyba, kterou dělají snad všichni rodiče

3 nejčastější chyby v sexu, kterých se ženy dopouštějí


"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama