reklama

Co je incest a co už ne aneb Můžu si vzít bratrance?

Můžete se provdat za svého milovaného bratrance a mít zdravé děti?

Foto: Profimedia.cz

Když se vezmou dva příbuzní, budou mít postižené děti - to ví přece každý... Možná vás to překvapí, ale není to docela pravda. Nicméně bez rizika takové sňatky také úplně nejsou.

Můžete se tedy provdat za svého milovaného bratrance a mít zdravé děti? Proč je takový svazek rizikový? 

Už staří bohové...

Vztahy mezi příbuznými jsou staré jako lidstvo samo. Kdo přečetl na základní škole povinnou četbu, ví, že řecký bůh Zeus byl počat sourozenci, titánem Kronem a jeho manželkou a zároveň sestrou Rheiou.

Proč tedy příbuzenské spojení škodí? Největší riziko, které spojení příbuzných přináší, souvisí s existencí skrytých dědičných znaků. V těch totiž mohou být zakódované i dědičné choroby. A typické pro ně je, že skrytý znak se projeví pouze tehdy, setká-li se se znakem naprosto shodným. Teprve potom se rozvine jinak skrytá choroba. Právě u příbuzných je tedy riziko daleko vyšší. V rodině se přenášejí vady jako barvoslepost, celiakie (nesnášenlivost lepku), albinismus, vrozená krvácivost a mnoho dalších.

Doporučujeme: Randila jsem s vlastním bratrem

Na druhou stranu, když se vezmou dva příbuzní jedinci, neznamená to automaticky, že budou mít nemocné děti. A vyšší pravděpodobnost neplatí jen pro dědičné vady, stejnou měrou roste i možnost, že se vhodně zkombinují vlohy dobré, třeba hudební sluch nebo výtvarné nadání.

Třeba Charles Darwin se oženil se svou sestřenicí. Žádný zdravotní problém se u jejich potomků nikdy neprojevil. Z devíti dětí byly čtyři velmi úspěšné a vzdělané, což je o hodně víc než dobový průměr na rodinu.

Špatných příkladů je víc

Geny si ovšem svou daň vybírají, o tom není pochyb. Negativních příkladů najdeme daleko víc. Může posloužit třeba populace amerických Amishů, silně nábožensky založených jedinců, kteří odmítají jakékoliv vymoženosti techniky a moderního světa a uzavírají obvykle sňatky mezi sebou. Pokrevní svazky jsou tedy nevyhnutelné a jejich důsledky jasně patrné. Amishové mají daleko víc prstů, než by odpovídalo, často se totiž u nich objevuje mutace se šesti prsty na jedné končetině.

Čtěte také: Je incest zločinem? Leckde v EU ne

Pro příklad nemusíme ale za oceán, dobře postačí rod Habsburků. Také mezi nimi se to pokrevními svazky jen hemžilo: jedna osoba mohla být klidně někomu současně sestrou i tchyní, jiný člen rodiny byl zároveň strýcem i tchánem. Mezi Habsburky se proto často vyskytovala duševní choroba - stačí vzpomenout na Čechy oblíbeného císaře Rudolfa (toho pekařova) nebo na korunního prince Rudolfa, který spáchal sebevraždu i se svou těhotnou milenkou Mary Vetserovou.

Příroda to potvrzuje

Za ukázku, jak vypadají v dlouhodobém horizontu pokrevní svazky, dobře poslouží příklad z rostlinné a živočišné říše, vždyť šlechtění zvířat a rostlin není totiž nic jiného než křížení příbuzných jedinců mezi sebou. Výsledky? Vyšlechtěná populace se stává čím dál méně odolná, oslabuje se její životaschopnost a odolnost. Většina voříšků je bystřejších a zdravějších než jejich čistokrevní kamarádi, a také se dožívají více let. Postupná degenerace by pravděpodobně nastala i v lidské populaci, ale muselo by jít o spojení po mnoho generací a velmi blízkých pokrevně příbuzných. Ojedinělý svazek nemusí zásadní komplikaci představovat.

Co na to zákon?

Naše současné zákony zakazují sňatek mezi příbuznými v přímé linii (tedy otec-dcera a děd-vnučka) a u příbuzných do 2. stupně příbuznosti (bratr-sestra).

Příbuzenský sňatek v boční linii 3. stupně (strýc-neteř, teta-synovec) a 4. stupně (bratranec-sestřenice) bývá tolerován. Tam už se o incest nejedná a svatba je v ČR zcela legální. Nelze proti ní nic namítat ani z právního, ani z lékařského hlediska. Jen v případě otěhotnění bude třeba zapátrat, jestli se v rodině nevyskytla vrozená vada třeba i několik generací zpět. Pokud ne, platí i v příbuzenském svazku tohoto typu biblické Milujte se a množte se!

Nicméně samotné katolické církevní právo je přísnější. Manželství osob příbuzných ve 3. a 4. stupni odmítá až na výjimky, které může udělit biskup.

zdroj: Babyweb.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Svedla jsem souseda, teď mě nenávidí celá vesnice

Bláznivá transgender láska: On byl holka, ona byla kluk

Jak se stravovat a cvičit, když v práci jenom sedíte?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama