reklama

Metodika Sfumato: Konec dyslektiků v Čechách!

Každé dítě dokáže číst plynule a s porozuměním. Umožňuje to "splývavé čtení" neboli sfumato. Rada se dá shrnout jednoduše: Udělejte ze čtení divadelní představení!

Foto: Isifa/Thinkstock

Každé dítě dokáže číst plynule a s porozuměním. Umožňuje to "splývavé čtení" neboli sfumato. Rada se dá shrnout jednoduše: Udělejte ze čtení divadelní představení!

Čtení s porozuměním je ukryto v rychlosti zpracování nervovou soustavou. Metodika Sfumato umožňuje dítěti zvolit vlastní tempo učení. Klade důraz na individuální přístup s respektováním věkových zvláštností. Díky ní děti baví se učit, proto jsou pozorné, soustředěné a aktivní. Čtení pak jde samo!

Zrak, sluch, hlas

"Splývavé čtení je pro všechny děti, které mají zrak, sluch a hlas!" říká autorka metodiky PaedDr. Mária Navrátilová. Jde o to, že při učení technikou splývavého čtení se zabrání dvojitému čtení, kdy dítě musí napřed nechat zaznít slabiky, teprve pak je složí do slova a následně pochopí jeho smysl. Díky metodice Sfumato čtou i dyslektické děti plynule a s porozuměním, vytvářejí si návyk pro správné dýchání a umístění tónu v dutině ústní.

Vychází se z toho, že lidská řeč je "zpívavá". Dítě musí projít intonačním vývojem tak, že se naučí tvarovat a barvit hlas při dodržování hygienických požadavků. Dokonale rozlišuje dlouhé a krátké samohlásky, pečlivě vyslovuje a zároveň si uvědomuje, co říká.

Doporučujeme: Mano piši a huky: Nerozumíte? Zkuste slovník z dětštiny!

Technický základ a intonační vývoj je umocněn prožitkem při učení písmen. Když se dítě učí dramatizaci a interpretaci čteného textu, prochází dramatickým prožitkem v reálném prostoru - a s radostí si to užívá. Podívejte se, jak to vypadá:

Revoluční technika

"Technika splývavého čtení je ve své podstatě revoluční. Nenacházím v ní nic, co by odporovalo dnešním poznatkům z neuropsychologie a vývojové psychologie. Velice sympatický je její komplexní přístup. Rozlišuje dokonale zvukovou a grafickou podobu slova, zdokonaluje vyjadřovací schopnosti, přináší čtení s porozuměním, na které svět čeká již 150 let," uvedl dětský psycholog prof. PhDr. Zdeněk Matějček, CSc.

Metodikou Sfumato provází kniha Živá abeceda aneb Písmenka v říši divů, určená pro výuku vzdělávacího oboru Český jazyk a literatura v prvním ročníku základních škol. Doplňuje ji příručka pro pedagogy, pracovní sešit a písanka.

zsroj: sfumato.cz, abcmusic.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejlepší citáty o dětech i rodičích: Vtipné i poučné

9 vět, které byste svým dětem neměli nikdy říkat

Proč lidé i zvířata zívají? Je za tím sex?

Kdo je Mária Navrátilová

PaedDr. Mária Navrátilová má více než pětatřicetileté pedagogické zkušenosti; původním povoláním je operetní zpěvačkou a učitelkou s hudebně-dramatickým zaměřením a specializací na nápravu nezpívajících a špatně čtoucích dětí. Vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Svoji novou metodiku testovala 11 let na prvních třídách ZŠ. Ve školním roce 1993/94 byla s Petrem Martínkem finalistkou prvního ročníku ankety o nejoblíbenějšího učitele České republiky Zlatý Ámos.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama