reklama

Chtěla být krásná. Mladá dívka zemřela úplně zbytečně

Třiadvacetiletá Britka Sarah Houston byla krásná od přírody. Jí to ale nestačilo. Toužila být super štíhlá. Toužila po tom tak moc, že byla ochotná krmit se jedem, který zrychluje metabolismus.V kombinaci s antidepresivy se jí stal osudným.

Foto: The Times

Třiadvacetiletá Britka Sarah Houston byla krásná od přírody. Jí to ale nestačilo. Toužila být super štíhlá. Toužila po tom tak moc, že byla ochotná krmit se jedem, který zrychluje metabolismus.

Sáhla po zakázané, vysoce toxické látce Dinitrophenol (DNP), která byla původně vyvinuta jako přísada do trhavin. Poté se prodávala v USA jako prostředek na hubnutí, v roce 1938 však byla zakázána kvůli vysoké toxicitě. Po požití se totiž projevovaly vedlejší příznaky: zvracení, nevolnost, zrychlený dech. Na internetu ji však seženete snadno, neboť se v současné době používá jako schválený přípravek k hubení plevelu a škodlivého hmyzu.

Sarah byla ovšem studentka medicíny, její starší sestra Vicky a bratr James jsou lékaři. Dívka si tedy musela uvědomovat rizika, která chemikálie přináší. Její touha po kráse však byla silnější než strach. DNP se jí stal v kombinaci s antidepresivy osudným.

Vražedné tablety

Sarah měla pěknou postavu s BMI indexem 23, byla prostě úplně normální holka. Tři roky se však marně snažila vyléčit z bulimie a její vnímání dokonalé postavy se prostě nepotkávalo s realitou. "Byla to krásná holka, ale nedokázala se tak vidět. Mladé dívky tím prostě občas trpí," uvedla její maminka Gina.

Někdejší záchvaty přejídání a zvracení vystřídala hrůza z toho, že přibere na váze. Sáhla po DNP a žluté tabletky si vybraly svou daň.

Lékaře odmítla

Sarah bylo špatně několik hodin před smrtí. Potila se, měla návaly horka, zežloutlo jí bělmo. K lékaři však odmítla jít. "To přejde," tvrdila spolubydlícím... Nechali jí na dosah alespoň mobil pro případ nouze. Nepoužila ho. O den později byla nalezena na podlaze své ložnice mrtvá. Na nočním stolku vedle postele ležel deníček. Jeden ze zápisů v něm zněl: "Když nemůžeš dělat velké věci, dělej malé věci, jako by byly velké."

Čtěte také: Co je incest a co už ne aneb Můžu si vzít bratrance?

"Svět ztratil temperamentního člověka, který chtěl vždy ostatním zlepšit život. Nechceme, aby takto trpěly i jiné rodiny. Nechápeme, že tak jedovatá látka je ve Velké Británii volně k dostání přes internet," nechal se slyšet tatínek zesnulé Geoff.

Kdo za to může?

Sarah nebyla první obětí. Podle studie uvedené roku 2012 v Journal of Medical má Dinitrophenol na svědomí nejméně 62 životů. Španělský výrobce DNP má ovšem svědomí čisté - látka je oficiálně používaným pesticidem.

Na internetu je ale prodávána za 79-85 EUR jako "nejlepší přípravek na hubnutí na trhu". Balení obsahuje 50 kapslí, přičemž Sarah zabilo postupně spolykaných 38 pilulek. Jejich účinek se hromadil v těle. "Není možné, aby byly životy vystaveny takovému riziku kvůli neefektivní legislativě, která by měla kontrolovat internetový obchod s potenciálně smrtícími látkami," konstatoval mikrobiolog Jim Dobbin, který spolupracuje s rodinou Houstonů na procesu proti výrobci DNP. Nešťastní rodiče se totiž rozhodli pustit do právní bitvy, aby prodej drogy zastavili.

Co myslíte, zvítězí zdravý rozum nad penězi? O tom můžete diskutovat pod článkem.

zdroj: independent.co.uk, dailymail.co.uk, thesun.co.uk

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Osmimáma Nadya: 14 dětí, tanec u tyče a pád až na dno

Vážné varování: Nesahejte těhotným na břicho!

Proměňte svůj balkon: 5 kroků, jak na to

 


 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama