reklama

Vyhoďte ho: Mama hotel je ostuda dětí a chyba rodičů

Kdy nastává správný čas na to, aby dítě opustilo rodinné hnízdo? Vypadá to, že stále později. "Mama hotely" fungují po celé ČR daleko lépe než síť hotelů Hilton a stále jich přibývá.

Foto: Isifa/Thinkstock

Kdy nastává správný čas na to, aby dítě opustilo rodinné hnízdo? Vypadá to, že stále později. "Mama hotely" fungují po celé ČR daleko lépe než síť hotelů Hilton a stále jich přibývá.

Aby také ne! Žádné jiné ubytování není tak finančně výhodné. Málokde najdete tak příjemnou obsluhu. A to pohodlí - od domácí stravy až po žehlení košil! Prostě paráda.

Někde se stala chyba

Nebo ne tak úplně? Ovšemže ne! Jestli bere dcerka skoro dvojnásobek mámina platu, ale na domácnost dává symbolických pár korun, je to chyba. Pokud byl synek líný dokončit školu a teď nemůže sehnat zajímavou práci, takže se prostě válí doma, je to také chyba. A chybují všichni zúčastnění, nejen bezohledné děti.

Čtěte také: Dospělý syn odmítá pracovat: Mámo, koukej mě živit!

Ještě o generaci dřív bylo normální, že se mladí lidé po dostudování snažili postavit na vlastní nohy a odejít od rodičů. Doba se ale změnila - dostat dobrou práci je stále těžší a zaměstnavatelé mají stále vyšší nároky. Na budování vlastního hnízda nezbývá mladým lidem čas. Budující kariéru, užívají si, cestují. Do tvrdého světa vlastní odpovědnosti, kde vanou kruté vichry práce, se jim ani moc nechce...

On je chudáček stresovaný

Ivan byl talentovaný bubeník. Natolik talentovaný, že gymnázium, které studoval, by ho zdržovalo od bubnování. Tak ve třeťáku sekl se školou a začal cvičit se soukromým učitelem několik hodin denně na bubny. Byl šikovný, postupně se stal členem několika známých kapel. Všude ho však provázely konflikty. Kvůli nim také začala nakonec jeho hvězda pohasínat. Muzikou se uživit nedokázal, prodávat zeleninu ho nebavilo a s ukončeným základním vzděláním si lepší práci nedokázal najít.

Dnes je mu třicet a rodiče ho stále živí. "On je chudáček tak stresovaný! Nebaví ho chodit do práce," brání syna maminka.

Mamánci jsou hlavně muži

Náš příběh má základ ve skutečném životě, byť jména byla pozměněna. A není náhodou, že jeho "hrdinou" je mladý muž. Právě "mamánci" totiž využívají "mama hotel" nejvíc. Jak se může s tát, že z obyčejného fajn chlapečka vyroste sobecký mamánek? Může za to obvykle jeho maminka!

Čtěte také: Je jí čtrnáct let aneb Lolitku je třeba seřezat včas

Ta mu totiž vaří, servíruje na stůl, myje po něm nádobí, uklízí, pere, žehlí, nakupuje. Někdy jí s tím pomůže otec, ale většinou všechno oddře sama. Proč by měl synek pomáhat, když to po něm nikdo nechce? A tak ani neumí oškrabat brambory k obědu, zapnout myčku, použít pračku případně žehličku. Nepotřebuje to umět.

Láska odchodem nekončí

Kde jinde než doma by se však měl mladý člověk naučit odpovědnosti za společné bydlení? Jenže když chybí od dětství jasná pravidla, je těžké je v dospělosti zavádět. Nabízíme pár tipů, jak to zvládat průběžně:

  • Naučte své děti pracovat v domácnosti co nejdřív, aby pochopily, jak funguje.
  • Zvyšujte nároky na jejich samostatnost, nedělejte domácí práce za ně.
  • Až budou odrůstat, vysvětlujte jim ekonomické mechanismy a také je praktikujte - třeba přizpůsobením výše kapesného školním výsledkům.
  • Posílejte větší děti o prázdninách na brigády. Praxe v síti rychlého občerstvení nebo v některém ze supermarketů bude dobrou motivací k dalšímu studiu.
  • Mějte občas i vlastní plány, jak strávit volný čas, odrůstající děti nemusí být všude s vámi.
  • Nedaří se dětem start do života? Samozřejmě pomozte, ale jen když se ony samy budou snažit.
  • Bydlí dítě u vás, i když už ukončilo školu? Požadujte za to odpovídající náhradu.
  • Chcete, aby se dítě postavilo na vlastní nohy? Pomozte mu se startovacím bydlením. Pokud si to nemůžete dovolit finančně, tak alespoň ručením za půjčku.

Jak jste na tom se se svými dětmí vy? Máte doma mamánka, nebo dospělého, milujícího a hlavně zodpovědného potomka? Bylo těžné ho vychovat? O tom všem můžete diskutovat pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Oidipovský komplex aneb Maminka má vždycky pravdu

Jste stará duše? Poznáte, že nežijete na Zemi poprvé?

Ženská obřízka i v Evropě? Častější, než byste řekli

Nejhorší jsou Italové

  • v jižní Evropě bydlí s rodiči až 60 % dětí starších 18 let
  • ve střední Evropě bydlí s rodiči od 15 do 30 %
  • ve Skandinávii je to jenom 10 %

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama