reklama

10 velkých nepravd o záškoláctví: Znáte je?

Když v půl jedenácté dopoledne potkáte v hypermarketu tři dvanáctileté holčičky, jak se volným krokem loudají okolo výkladů, je to jasné: Princezny jsou za školou. Místo, aby seděly ve školní lavici, nadělily si slečny volno.

Foto: Isifa/Thinkstock

Když v půl jedenácté dopoledne potkáte v hypermarketu tři dvanáctileté holčičky, jak se volným krokem loudají okolo výkladů s oblečením nebo bižuterie, je to v podstatě jasné: Princezny jsou za školou.

Místo, aby seděly ve školní lavici a pozorně poslouchaly výklad o tom, jak se liší druhy obratlovců, kde se píše velké písmeno či kterak dělit zlomky, nadělily si slečny volno.

Čtěte také: Sebestřední spratci aneb Špatné konce liberální výchovy

Je to vlastně paradoxní - zatímco v mnoha zemích třetího světa mají děti velkou kliku, když se jim podaří chodit do školy, někteří malí Evropané se tomuto zařízení vyhýbají jako čert kříži. Mohou na to doplatit hlavně jejich rodiče.

Do školy se musí!

Aby rodiče své děti "ve věku 6-12 let do školy posílali", nařídila už v roce 1774 moudrá císařovna Marie Terezie. Od té doby máme povinnou školní docházku, která v průběhu staletí kolísala mezi osmi až deseti roky. V současné době ji upravuje praví zákon č. 561/2004 Sb. Ten praví, že "školní docházka je povinná po dobu devíti školních roků, nejvýše však do konce školního roku, v němž žák dosáhne sedmnáctého roku věku".

Doporučujeme: Jak (od)naučit dítě kouřit: drsné, ale účinné!

Víte, že...

  • O prospěch svých dětí se aktivně zajímá přibližně třetina rodičů?
  • Zákonný zástupce, který nedohlíží na řádné plnění školní docházky svého svěřence, může být potrestán odnětím svobody až na dva roky? Jestliže jednání opakuje, může být potrestán až pěti lety vězení.
  • Zajímavě si se záškoláky poradili radní v Opavě? Dohlížejí na ně asistenti prevence kriminality z řad městské policie. Ostřížím zrakem sledují okolí základních škol a záškoláka odhalí většinou na první pohled. Výmluva na lékaře či rodinné problémy nepomohou. Přísnými dotazy dostanou provinilce rychle do úzkých a potupně ho vrátí zpět do lavice.
  • Bosenští posílají na třídní schůzky do škol falešné rodiče? Nezaměstnaní, které si bohatá zlatá mládež najme za peníze rodičů, pak kryjí jejich neomluvené hodiny či mizerný prospěch. Takováto "službička" vyjde v přepočtu asi na 65 korun a mnozí chudí se jí rádi ujmou.

Záškoláctví se může týkat i vás!

Myslíte si, že jste slušná rodina, a proto se vás podobné problémy netýkají? Mýlíte se! Záškoláctví může potkat každého. Hlavní mýty o něm shrnuje web Záchranný kruh:

  1. Záškoláci jsou děti líné, kterým vyhovuje zahálčivý způsob života. Omyl! Záškoláci jsou často fyzicky zruční a pracovití, jsou však citově nejistí, a proto se často se školou potýkají.
  2. Hlavním důvodem záškoláctví je nezájem o vzdělávání. Kdepak! Ten je až na druhém místě z důvodů uváděných v průzkumech. Hlavní příčinou bývá strach z nesplněných školních povinností.
  3. Záškoláci se nejčastěji loudají ve skupinkách po městě. Ale ne! Ve skutečnosti tráví záškoláci pětkrát častěji ukradené minuty v klidu a bezpečí domova, kde nejsou nikomu na očích.
  4. Nám se to nemůže stát, jsme slušná rodina! Ale může... Záškoláctví se může objevit v každé rodině, týká se všech vrstev společnosti.
  5. Záškoláctví bylo vždy! To sice ano, ale zdaleka ne v takové míře jako dnes. V poslední době dramaticky vzrostla tolerance vůči neplnění školních povinností, klesla kontrola záškoláctví a stoupl počet neomluvených i omluvených hodin.
  6. Za školu chodí hlavně hloupí. To platí jen u víceletých gymnázií, kde jsou děti s výraznou motivací vzdělávat se. Na základní škole to občas "ujede" i těm lepším žákům.
  7. Vina je především na záškolácích samých. Kdepak! Za většinou záškoláků stojí nefunkční - což vždy nemusí znamenat chudé - rodiny.
  8. Na záškoláctví se téměř vždy přijde. Bohužel ne. Každý dvanáctý záškolák uvádí, že mu jeho jednání prošlo a téměř každý třetí tvrdí, že se po neomluvené absenci nic nestalo.
  9. Nejúčinnějším prostředkem při řešení záškoláctví je důsledná kontrola a trest. Bohužel ne. Někdy nepomůže ani vodění dítěte až před bránu školy. Důležité je odhalit příčiny, nikoli postihovat důsledky.
  10. Škola dělá co může, řešit by to měli jiní: rodiče, děti, sociální pracovníci, policie. Jak kdy. Podle odborníků souvisí 30 % záškoláctví s klimatem ve škole a s neprofesionálním fungováním pedagogů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Problémové děti = Zničené životy rodičů

Penis a vagína aneb Víte, co se vaše děti učí ve škole?

Nejčastější chyby, které děláme při zařizování bytu


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama