reklama

Finanční gramotnost? České děti jsou skoro negramotné!

Včera dostal kapesné, a dnes už nemá ani korunu... Kde se stala chyba? U rodičů! Pokud totiž děti neznají hodnotu peněz, mají jen nároky, ale žádnou zodpovědnost - musely to někde pochytit. Učili jste je hospodařit s penězi?

Foto: Isifa/Thinkstock

Včera dostal kapesné, a dnes už nemá ani korunu. Dovolat na mobil se mu nejde, došel kredit. Ale značková mikina za 5000 korun je normálka. Kde se stala chyba? U rodičů!

Pokud totiž děti neznají hodnotu peněz, mají jen nároky, ale žádnou zodpovědnost - musely to někde pochytit. Nebo spíš neměly možnost pochytit to správné, totiž hospodařit s penězi. Učili jste je to?

Čtěte také: Děti nedokážou hospodařit: neučí je to rodiče ani škola

Jestli ne, jste na tom podobně jako většina Čechů. Statistiky rodinných krachů svědčí o tom, že na lekce hospodaření by měli docházet i sami rodiče. O nutnosti finančního vzdělávání dětí je přitom přesvědčeno pouze 60 % Čechů. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Kruk.

Začněte už od prvňáčka

S výchovou k finanční gramotnosti je ale třeba začít už odmala. Děti by se měly postupně naučit vnímat reálnou hodnotu peněz i věcí za ně koupených a uvědomit si, že nic na světě není zadarmo.

První lekce můžete dát potomkům už na prvním stupni základní školy. Naučte je dobře hospodařit s drobnou sumou peněz v podobě kapesného. Jak? Dobře prvňáčkovi vysvětlete systém kapesného, jeho pravidla i účel. A poté nechte rozhodování na něm samotném.

Více o finanční ne/gramotnosti (nejen) dětí se dozvíte z VIDEA >>

Že zpočátku kapesné utratí dřív, než dostane další? To je velmi pravděpodobné. Napoprvé můžete chybku prominout, ale příště už zůstaňte neoblomní. Jedině tak mu vštípíte zásady, které ho v dospělosti uchrání před nesplatitelnými dluhy.

Prostřednictvím kapesného se děti naučí hospodařit s omezenou částkou. Zjistí, že je nutné plánovat příjmy i výdaje, dělat kompromisy a stanovovat si priority při nákupu hraček, pamlsků či jiného zboží. Obecně by pak měly pochopit, že je třeba nadřazovat potřeby před přáními.

Kapesné je výchovné

Samozřejmě kapesným. Na "vlastních" penězích - zejména když dojdou - totiž děti pochopí vše daleko rychleji, neboť mají větší motivaci. Jak velké by mělo být? To záleží na finančních možnostech rodiny. Obecně platí, že prvňáček si vystačí s desetikorunou týdně. Desetileté děti dostávají okolo 300 Kč, studenti pak v rozmezí 400 - 800 Kč.

"Hlavním kritériem, které by rodiče měli v souvislosti s financemi svých dětí sledovat, je to, zda má dítě peněz o něco méně, než by si přálo. Právě pocit nedostatku totiž učí děti hospodařit a navíc se jedná o pocit, který je bude provázet celý život," vysvětluje psycholog Jeroným Klimeš.

Hra na realitu

Přestože nezbytnosti finančního vzdělání dětí jsou si vědomi lidé napříč všemi regiony ČR, nespoléhejte, je to naučí ve škole. V tom směru jsou osnovy nepochopitelně skoupé! Nezbývá, než dát dětem základy hospodaření v rodině.

Doporučujeme: Dáváte svým dětem dost kapesného?

Naučte je proto spořit, vysvětlete, jak funguje půjčování peněz či vracení dluhů, co znamenají sankce při nesplácení. Ozřejměte jim i tvorbu jednoduchého domácího rozpočtu, uveďte příklady pravidelných hlavních příjmů a výdajů.

Díky tomu by starší děti už měly pomalu začít rozumět chodu domácnosti, znát ceny základních potravin, vědět, co si rodina může či nemůže dovolit. Jedině tak získají dobrý odrazový můstek pro vlastní hospodaření, až se jednou osamostatní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Patnáctiletí berou desetitisíce: Kam se hrabou dospělí!

Dcera zavraždila matku. "Spala s mým mužem!" hájí se

8 důvodů, proč je lepší být baculkou

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama