reklama

Dal mi kopačky, prý jsem moc upovídaná

Příslušnice něžného pohlaví pronesou denně dvakrát víc slov než muži. Kdyby slova byly kulky, kam by se hrabal kulomet! Hbitý jazyk ovšem někdy může vést k rozchodu s milovaným mužem, jak tom svědčí zkušenost slečny Sylvy.

Foto: Isifa/Thinkstock

Pokud by mluvení bylo olympijským sportem, představovalo by jedinou disciplínu, ve které chlapi nemohou mít navrch. Není divu, když ženy tak tvrdě trénují.

Podle průzkumu amerického lékařky Louann Brizendine, autorky knihy ženský mozek (The Female Brain), pronesou příslušnice něžného pohlaví denně dvakrát víc slov než muži. Kdyby slova byly kulky, kam by se hrabal kulomet!

Doporučujeme: Jsem ukecaná, nemůžu najít chlapa

Hbitý jazyk je může stát v praxi velkou nevýhodou, zejména, když člověk rychleji mluví, než myslí. A někdy může dokonce vést k rozchodu s milovaným mužem, jak tom svědčí zkušenost jedné naší kolegyně s kamarádkou, které budeme říkat třeba Sylva.

Kam se hrabe strýc Pepin!

Sylva je fakt fajn holka. Poznala jsem ji, když měla nejhlubší krizi, opustil ji po třech letech přítel. Nechápala jsem ho: Milá, příjemná, veselá, vstřícná a hezká holka, prostě ideál. "Řekl mi, že jsem moc upovídaná," posteskla si.

"Pitomost, kvůli tomu se přece ženský neopouštějí," pomyslela jsem si v duchu. Jenže to jsem znala Sylvu teprve půl hodiny! Za další hodinu už jsem o ní věděla všechno. Než jsme šly spát, stihla probrat celou svoji rodinu, bývalé zaměstnavatele, nenaplněnou touhu po dětech... Když došlo na problémy v intimním životě, utekla jsem raději do postele.

Jenže ráno bylo ještě horší. Vyrazili jsme na celodenní túru. Ve skupince kamarádů byla také Sylva. Připojila se ke mně a celý den povídala a povídala a povídala... Frekvence jejích slov neumožňovala vůbec žádnou reakci. Vypadalo to, že se snad ani nenadechuje. Šlo o několik hodin trvající monolog. Pamatujete na vynikající herecký výkon Jaromíra Hanzlíka coby strýce Pepina v Postřižinách? Tak ten byl proti ní plachý introvert!

Čtěte také: Nejmladší manželé: Nevěstě byly 3 měsíce, ženichovi rok

Když jsme dorazili zpět do chaty, měla jsem hlavu jak pátrací balón. A zásadně jsem změnila názor na jejího bývalého. Ten chlapec nebyl trouba, co si šlape po štěstí. Ten chlapec byl svatý muž! Nechápu, jak s ní vydržel dva roky. Já toho měla po jednom dni opravdu dost.

Od té doby na Sylvu čas od času narazím ve skupině společných kamarádů. Ráda ji vidím, pozdravím, prohodím pár slov - a pak rychle uteču, i když je to opravdu moc fajn holka

Mluviti stříbro...

No však vy víte, na rozdíl od Sylvy, jak je to dál! Jenže pozor, ženy za svou upovídanost nemohou! Na vině je totiž bílkovina, jmenovitě protein FOXP2, který ovlivňuje vývoj jazyka a řeči. Jak zjistili odborníci z univerzity v Marylandu, dospívající dívky mají v mozkové kůře mnohem více této bílkoviny než jejich protějšky opačného pohlaví. "Zřejmě to je jedním z důvodů, proč některé ženy mluví téměř třikrát více než muži," cituje výsledky jejich bádání britský list Daily Express.

Podle německých psychologů mají ženy až dvakrát bohatší slovní zásobu než muži. Zatímco muži využívají přibližně 11 000 slov, ženy dokážou rozpoznat a hbitě uplatnit až 23 000 slov. Když k tomu přidáme FOXP2, humanitní vzdělání a řečnickou obratnost, to se to pak mluví! Běda muži, který nám skočí do řeči!

Tomu nezbývá, než se spasit útěkem, přesně jako to nakonec udělal Sylvin bývalý. Nechcete, dámy, dopadnout jako ona? Pamatujte na pořekadlo z našeho mezititulku! Méně totiž někdy opravdu znamená více.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Má 6 dětí a 36 plastik: Máma vypadá jako hambatá Barbie

Test na logické slovní úlohy: Zapotíte se!

Slavné a sexy ženy v nejprůhlednějších šatech: Blesky fotoaparátů ukázaly vše!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama