reklama

10 závažných důvodů, proč si domů pořídit puberťáka

Jeho nálady kolísají od naprosté deprese k nemístnému nadšení a sní o světě, kde by se starci nad třicet let shazovali ze skály. Občas teskně vzpomínáte, jaké byl váš puberťák roztomilé batole. Přesto se vám v mnohém značně ulevilo.

Foto: Isifa/Thinkstock

Jeho nálady kolísají od naprosté a všeničivé deprese k nadšení, které je ještě vražednější. Testosteron mu prýští i ušima a v duchu občas sní o světě, kde by se starci nad třicet let shazovali ze skály, aby nezabírali tolik, místa. Váš pubertální syn.

Jeho pokoj teď pokrývá souvislá vrstva našpiněného oblečení, cédéček a obalů od čokoládových tyčinek, pod kterými leží beznadějně pohřbená tenisová raketa a encyklopedie z dob, kdy vás syn ještě býval nadějným dítětem.

Doporučujeme: Domácí zvíře zvané Puberťák: Chov, výcvik, krmení

Občas se majitelům puberťáka sice zasteskne po době, kdy pro malého chlapečka byla máma ten naprosto nedůležitější člověk na světě a kdy ještě pevně věřil tomu, že táta mu nikdy nenechá ublížit a levou rukou přemůže všechny zlé nástrahy světa.

Ale v mnohém se vám značně ulevilo...

  1. Nemusíte vysedávat u pískoviště a řešit, kdo koho majznul lopatičkou po hlavě. Kamarády a zábavy si už vyhledává sám a váš doprovod na veřejnosti snese jen vy chvílích největší nouze.
  2. Nemusíte v jednom kuse utírat pusu zamatlanou od čokolády až k uším. Na stole už nemusí být umělohmotný ubrus, už ráno nezakopáváte o plný nočník. V základních věcech se o sebe puberťák už umí postarat sám.
  3. Ty tam jsou doby, kdy jste ho do vany musela tahat za uši! Tendence usnadnit si život kloktáním ústní vody místo čištění zubů a obracením ponožek naruby skončily s jednoznačným pochopením, že holkám se líbí voňaví kluci. Dnes tráví v koupelně dlouhé hodiny, krade váš lak na vlasy a otcův Old Spice a hlídá si střih a kvalitu slipů - co kdyby se musel někde svlékat!
  4. Také oblečení si už nakupuje sám. Vy tomu stejně nerozumíte! Sice by to měla být značka, ale zase stačí nějaké džíny a pár triček, to se dá ještě utáhnout.
  5. Konec výchovným rozhovorům! Socializace potomstva se v pubertě přesouvá na rodiče stejného pohlaví. Ať už jde o holení, typy aut nebo navlékání kondomů, to je otcova parketa!
  6. S mazlením na veřejnosti nepočítejte. Ale doma, když je nikdo nevidí? Jejich plachá objetí a polibek na tvář jsou úplně stejně dojemné jako mláděcí mazlení batolat. Sice také daleko méně častá, ale o to víc si je užijete.
  7. Nemusíte mít pořád dobrou náladu. Puberťáci se svými rodiči mluví jen málokdy a vaše duševní rozpoložení je jim blízké asi stejně jako hvězdokupy na opačné straně vesmíru. Když nemáte v sedm ráno chuť do konverzace, můžete klidně mlčet. A ni si toho nevšimnou. Nejspíš budou spokojeně mlčet s vámi.
  8. Jsou o hlavu větší a taky silnější. Nosit nákup do schodů? Přestěhovat pohovku? Otevřít pevně zavařenou marmeládu? Podat krabici z horní police? Ideální záležitost pro puberťáka! Občas to udělá i rád, aby bylo vidět, jak je silný.
  9. Ty tam jsou doby, kdy vlítli do koupelny v každou denní a noční hodinu a dožadovali se komunikace! Koupel ve vaně si konečně užijete v klidu. Nic nepřivádí puberťáka tolik do rozpaků jako pohled na nahé tělo jejich matky. Teď si ve vaně můžete klidně číst a  ani nemusíte zamykat koupelnu.
  10. Už se nemusíte trápit se zdravou stravou. Puberťáci snědí úplně všechno. Sunou do sebe potravu v nepřetržitém proudu a když mezi bio sem tam v časové nouzi vsunete čínu nebo pizzu, budou o to raději.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Puberťák má hysterák: Podívejte, jak to vypadá!

Má 6 dětí a 36 plastik: Máma vypadá jako hambatá Barbie

Dal mi kopačky, prý jsem moc upovídaná

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama