reklama

Zdravé pomazánky: Pórek, ředkvičky, lněný olej

Svačina je prostě potřeba, a rodiče by to měli dobře vědět. Jak ale přesvědčit dítě? Musí mít svačinu po ruce, musí mu chutnat a nemůže být každý den stejná. Dobrým tipem jsou třeba pomazánky.

Foto: Isifa/Thinkstock

Svačina je prostě potřeba, a rodiče by to měli dobře vědět. Jak ale přesvědčit dítě? Stačí dodržovat jednoduchá pravidla.

Jsou jen tři a opravdu fungují: Dítě musí mít svačinu po ruce, musí mu chutnat a nemůže být každý den stejná. Dobrým tipem jsou třeba pomazánky.

Kdo nemá svačinu, bude tlustý!

Dětský organismus vytváří jen omezené zásoby energie. Její nedostatek se projevuje téměř okamžitě. "Svačina slouží k doplnění energie a zachování vyrovnané hladiny krevního cukru. Děti jsou díky ní méně unavené, snáz se soustředí a dosahují lepších výsledků ve škole i při sportovních aktivitách,“ vysvětluje nutriční terapeutka Jitka Tomešová z Poradenského centra Výživa dětí.

Čtěte také: Mámy veteránky radí: Co brát vážně a co pustit z hlavy

Svačina by měla obsahovat bílkoviny, sacharidy i tuky. Ideální dopolední svačinu představuje porce mléčného výrobku (jogurt, tvaroh, ochucené mléko nebo zakysaný mléčný výrobek) a kus ovoce. K odpolední svačině je vhodný kousek pečiva namazaný kvalitním rostlinným tukem, obložený šunkou nebo sýrem a k tomu zelenina. Součástí svačiny může být i malá sladkost, ale nesmí být příliš energetická.

Zdravé a rychlé svačinky pro školáky

Dobrým způsobem, jak děti chuťově zaujmout, jsou také pomazánky. Nabízíme vám hned čtyři – netypické, chutné, zdravé a obohacené lněným olejem či vlákninou.

"Lněný olej doplňuje do dětské stravy důležité omega-3 kyseliny, jejichž nedostatek se projevuje oslabenou imunitou, hyperaktivitou, ale i problémy s učením a únavou. Nezapáchá a jeho chuť je neutrální. Nejlepší vstřebatelnosti dosáhneme ve spojení s tvarohem, jogurtem, ořechy či tvrdým sýrem. Nesmí se však upravovat tepelně,“ vysvětluje Luděk Šarman, specialista na zdravou výživu ze společnosti Walramcom. "Lněná vláknina potom zajistí normální průchodnost střev, mechanicky je vyčistí a odvede z nich škodlivé látky."

Pomazánka pro snadné učení

Ingredience: 1 pórek, 1 větší mrkev, 100 g tvrdého sýra, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 velký bílý jogurt, 1 lžíci lněného oleje a sůl podle chuti

Postup: Pórek najemno nakrájejte, mrkev nastrouhejte najemno, sýr, salám a vejce nahrubo. Směs zalijte jogurtem, přilijte olej a dochuťte solí. Pomazánka je vynikající s tmavým pečivem.

Pomazánka proti ztrátě energie

Ingredience: 1 svazek ředkviček, 2 vejce uvařená natvrdo, 250 g bílého jogurtu nebo smetany, 1 polévkovou lžíci lněného oleje, nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, pepř a sladkou papriku na dochucení

Doporučujeme: Co vařit dětem: Nabízíme ideální jídelníček i s recepty

Postup: Ředkvičky nejprve postrouhejte najemno, přidejte smetanu nebo jogurt, lněný olej, nastrouhaný sýr a nahrubo nastrouhaná vejce. Promíchejte a dochuťte solí a kořením. Pomazánku můžete ozdobit nasekanou pažitkou, její chuť je možné zvýraznit i najemno nakrájenou cibulí.

Pomazánka pro povzbuzení imunity

Ingredience: 40 g slunečnicových semínek, menší cibule, stroužek česneku, olivový olej, 1 čerstvé rajče, 1 sušené rajče rajčatový protlak, sůl, citrónová šťáva, lžíce lněné vlákniny

Postup: Ačkoli ani tato pomazánka není příliš časově náročná, je nutné s její přípravou začít večer předem. Slunečnicová semínka spařte vařící vodou a nechte přes noc odstát. Druhý den je sceďte a přidejte k nim nadrobno nakrájenou menší cibuli a stroužek česneku, které předtím opražte na olivovém oleji. Ke směsi pak přidejte nadrobno nakrájené čerstvé a sušené rajče. Zalijte menším rajčatovým protlakem, přidejte trošku soli, kapku citrónové šťávy a lžíci lněné vlákniny. Vše rozmixujte tyčovým mixérem.

Sladká pomazánka pro malé mlsouny

Ingredience: 100 g lískových ořechů, mletá vanilka, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce lněného oleje, 3 lžíce javorového sirupu a ½ lžičky citrónovou šťávu

Postup: Na pánvi začněte pražit ořechy. Jakmile začnou vonět, odstavte je a nechte vychladnout. Poté rozmixujte na menší části. Přilijte javorový sirup, olej, citrónovou šťávu a lněnou vlákninu. Směs pořádně promixujte a ochuťte mletou vanilkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Škola začala, nemoci také: 3 triky na posílení imunity

Holčička z popelnice našla po letech svého tátu

Svedla jsem souseda, teď mě nenávidí celá vesnice


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama