reklama

Facebook a vaše dítě: Nesvléká se před obrazovkou?

Přestože odborníci stále dokola varují, děti se na internetu nebojí. Stále víc jich klidně odejde na schůzku s neznámými lidmi, které poznali z internetu. Jak je ochránit před kyberkriminalitou?

Foto: Isifa/Thinkstock

Přestože odborníci stále dokola varují, děti se na internetu nebojí. Stále víc jich klidně odejde na schůzku s neznámými lidmi, které poznali na internetu. Jak je ochránit před kyberkriminalitou?

Hlavně znalostí problému. Rodiče totiž často vůbec nenapadne, že by jejich dítě mohlo být terčem útoku. Jsou spokojeni, že se dítě u počítače "zabaví".

Puberťáci v ohrožení

Je mnoho způsobů, jak si mohou děti pomocí telefonů, počítačů a internetu ublížit: Od šíření videí, vydírání, obtěžování prozváněním a pomlouvačných komentářů až k výhružným SMS, zveřejňování osobních fotografií, zaznamenání a sdílení dehonestujících situací.

Doporučujeme: Patnáctiletá Amanda: Uštvali ji k smrti!

Průměrný věk, kdy děti začínají používat internet, klesl pod 10 let. Netuší přitom, jak si mají počínat, a často ani nebezpečí neodhalí. Jejich mozek ještě není vyvinutý natolik, aby dokázaly odlišit fikci od reality a rozeznat hrozící nebezpečí.

Nejnáchylnější na ovlivnění kyberšikanou jsou děti v pubertálním věku, tedy mezi 9 a 16 lety. Více jak polovina z nich se s ní na internetu také setkala.

Horší než fyzické týrání

Mezi největší problémy dětí on-line patří zneužití osobních údajů, kyberšikana či pedofilie. Tomu napomáhá stále vzrůstající počet uživatelů sociálních sítí. V současné době mají skoro všechny děti v osmé a deváté třídě přístup k internetu a používají profil na sociální síti.

Přitom je to právě on-line šikana, která dítě poznamená hůř než fyzická. Agresoři se cítí být v bezpečí anonymity, a dovolí si tak mnohem víc než v reálném životě. Jejich nadávky, pomluvy či fotografie si přitom na sociálních sítích může zobrazit mnohem větší počet lidí. A neexistuje obrana.

Nepoznají nebezpečí

S rozmachem Facebooku a dalších sociálních sítí se počet uživatelů soustředil na jedno místo. Je tak mnohem snazší vybrat si konkrétní oběť. Přitom se děti paradoxně on-line prostředí nebojí. Klidně na internetu publikují své jméno, e-mail a fotografie a sdílejí je s lidmi, které nikdy neviděly.

Čtěte také: Desatero pro surfující děti: Chraňte je před úchyly!

Je proto třeba naučit děti se v on-line prostředí chovat. Rodiče by jim měli vysvětlit, jak to na internetu chodí, co se může stát, proč by se měly chovat obezřetně a nevěřit každému. A proč by se neměly bát mluvit s nimi o věcech, na které na internetu narazí.

Pravidla bezpečného internetu

  • Nedávej na internet nic, co by tě mohlo poškodit.
  • Nesdílej osobní informace a osobní fotky.
  • Komunikuj jen s lidmi, které znáš.

Co mohou udělat rodiče

Počítač umístěte do místnosti, kde se schází celá rodina. Určete pravidla pro jeho používání internetu včetně harmonogramu. Zabezpečte počítač a internet doma softwarově.

Co použít? Prostřednictvím DNS serverů lze zablokovat stránky, aplikace a servery s nevhodným obsahem, s výskytem nevhodných slov či obrázků, aby se na ně dítě vůbec nedostalo. Keyloggery či spyboty potom dokážou sledovat, co se na počítači děje. Díky nim budete mít přehled o komunikaci dítěte prostřednictvím IP adres. Komplexní bezpečnostní řešení potom nabízí firma Norton.

zdroj: Euro Secur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

On-line šmíráci: Nikdy nevíte, kdo se dívá!

Svedla jsem souseda, teď mě nenávidí celá vesnice

10 nejtrapnějších statusů na Facebooku

Kyberslovníček

Kyberšikana: Druh šikany, který k útokům využívá moderní technologie
Sexting: Zasílání zpráv, emailu, SMS, videí nebo fotografií se sexuálním obsahem
Sdílení: Možnost podělit se o různé obsahy (zprávy, fotografie, videa) s dalšími lidmi
Sociální sítě: Služby internetu, které umožňují vytvořit si vlastní profil a komunikovat s ostatními
Videohovory: Komunikace včetně obrazu
Chat: Komunikace prostřednictvím internetových služeb
Kybergrooming: Nebezpečné chování na internetu, které má zmanipulovat dětské uživatele a vyvolat v nich falešnou důvěru s cílem sejít se. Výsledkem může být sexuální zneužití.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama