reklama

Syn chce žít po rozvodu s tátou, dává mu víc peněz

"Už jsem se dávno smířila s rozvodem. Vyrovnala jsem se s tím, že můj muž odešel za mladší a daleko bohatší bezdětnou ženou. Co ale ustát nedokážu, že mě opustil náš dvanáctiletý syn," napsala nám čtenářka Simona.

Foto: Isifa/Thinkstock

"Přišlo to jako rána z čistého nebe. Už jsem se dávno smířila s rozvodem. Vyrovnala jsem se s tím, že můj muž po dvaceti letech soužití odešel za mladší a daleko bohatší bezdětnou ženou. Co ale ustát nedokážu, že mě opustil náš dvanáctiletý syn," napsala nám čtenářka Simona.

"Brečím, kudy chodím. Zkoušela jsem to dokonce i na sociálně, ale nemám nikde zastání, Pokud se dvanáctileté dítě rozhodne, že chce žít s tátou, mámě nikdo nepomůže," stěžuje si.

Čtěte také: Při rozvodu bojoval o syna, teď se o něj stará babička

Dají se děti opravdu tak snadno koupit? Či jde jen o větší pohodlí a zábavu a menší přísnost, která dítě čeká v nové rodině? Nebo je za odtržením syna od matky v tomto věku i něco navíc? Motivů, proč opustit mámu, může být víc.

Peníze až na prvním místě

První z nich je beze sporu finanční. I když se nám to nebude líbit, děti jsou majetnické a sobecké, myslí hlavně na svůj prospěch. Záleží jen na výchově, nakolik jim to zůstane v dospělosti. V období pubertálního vzdoru by vás však jejich nevděk a vypočítavost neměly zaskočit. Kdo dá víc - to u nich prostě hraje velkou roli.

Je přece rozdíl mít kvalitní smartphone, nebo starý odřený mobil, nosit si do školy luxusní notebook, nebo psát poznámky rukou, oblékat značkové džíny a mikinu, nebo hadry ze stánku v tržnici. Na děti útočí ze všech stran reklama a sociální odlišení hraje čím dál větší roli. Nikdo nechce být socka...

Pohodlí vs. Povinnosti

Dalším velkým motivem může být pohodlí. Tátové obvykle bývají tolerantnější, dítěti u nich víc projde. Mávnou rukou nad špatnou známkou ve škole, nebudou trvat na pravidelné docházce na hodiny klavíru nebo mytí nádobí hned po obědě.

A nejenže být s tátou je pohodlnější, je s ním také větší legrace. Nová partnerka bývá nadšená, že ho "vyhrála", on sám je plný naděje na nový, "lepší" život. Rodina nezatížená minulostí si vesele užívá. Jezdí na výlety a vůbec podniká spoustu akcí, na které by táta byl v zajetém stereotypu původního manželství už líný.

Doporučujeme: Skutečné důvody, proč se muži rozvádějí

To je přece daleko lepší, než poslouchat věčné stížnosti ustarané, osamělé mámy a koukat, jak se tou nespravedlností trápí!

Je to přece chlap!

Další specifiku představuje samotný vztah otec - syn. S rostoucím věkem totiž nabývá na váze. Zatímco pro malého chlapečka byla maminka královna a táta jen doplňující zábavný prvek, teď je z otce mužský vzor, jenž nejde ničím nahradit. Syn se v tátovi vidí a táta ho bere syna jako parťáka. Jde mu příkladem, mají společné zájmy a koníčky.

Vůbec to neznamená, že maminka byla špatná! Ale otcovská role je u chlapců v období puberty daleko silnější. To, co máma mohla do dětské duše zasadit, udělala už dávno, a možná se jí to někdy v budoucnu vrátí. Což ovšem neznamená, že ztráta vypiplaného dítěte méně bolí, zejména když se pro odchod rozhodlo samo...

Jak se s tím vyrovnat?

Fakt, že syn dal po rozvodu přednost otci, s mámou nutně zamává. "Je to určitě nejhorší věc, která mne v životě potkala," přiznává Simona.

Ale až největší zklamání přebolí, můžete situaci využít ku prospěchu sebe i syna. Ono je totiž pohodlné být až ten druhý rodič. Máte na to víc času i peněz. Kromě placení výživného (které je obvykle hanebně nízké), nemáte žádné povinnosti. Ty spadnou na tátu a jeho novou partnerku - a časem jim na oblibě nepřidají. To oni budou muset kontrolovat známky ze škole, hlídat jestli přišel domů včas, čichat v jeho pokoji, zda potají nekouří, prát, vařit teplé večeře, nutit ho stlát si ráno postel a o víkendu vyluxovat a utřít prach.

Vy se místo toho můžete společně dobře bavit. Jednou za 14 dnů o víkendu je snadné a pohodlné dopřát dítěti plnou pozornost. Užijte si té zábavy a nechte tátu či "tetu", ať se s ním trápí při povinnostech. Možná se vám ve volném čase podaří najít i vlastní zajímavou seberealizaci a sebevědomí, díky kterým navážete se synem nový, báječný vztah, přestože u vás nebydlí. Konec konců, věci se mění, za pár let se může rozhodnout opačně a třeba i vrátit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rozvedená? To je špatná matka - a může si za to sama!

Nejvíc nenáviděná máma Ameriky: Zavinila smrt dcery

15 motivačních citátů od úspěšných lidí. Nakopnou i vás

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama