reklama

Jaké kapesné dávat školákovi a jaké studentovi?

Na tom, že kapesné by děti měly dostávat, se shoduje většina rodičů. Liší se ale v názorech, odkdy a kolik peněz dávat. Jak jsou na tom vaše děti s kapesným?

Foto: Isifa, Thinkstock

Pořád si my, rodiče, stěžujeme, že naše děti nesmyslně utrácejí. Že neznají hodnotu peněz. Že mají jen nároky, ale žádnou zodpovědnost. Ale ruku na srdce: Naučili jsme je hospodařit s penězi?

Na tom, že kapesné by děti měly dostávat, se shoduje většina rodičů, a také ho dětem dává. Už se ale hodně liší v názorech, odkdy a kolik peněz je tak akorát. Nahlédli jsme do bankovních statistik a poptali jsme se známých, jak jsou na tom jejich děti s kapesným. Co jsme zjistili?

Začněte už od první třídy

Výše se liší podle věku a ekonomického zázemí rodin. Na základní škole dostávají děti obvykle kapesné v rozmezí 100 - 500 Kč. I to by však mělo mít už nějaká pravidla.

Doporučujeme: Kapesné: Dáváte svým dětem dost?

Můžete začít třeba hned u prvňáčků. Nejdřív vysvětlete pravidla a účel kapesného, potom nechte školáky samy rozhodovat o tom, za co peníze utratí a nijak je neomezujte. Připravte se na to, že zpočátku budou dělat drobné finanční přešlapy a kapesné utratí dřív, než dostanou další.

Jestliže se tak stane, dejte potomkovi vlídně ale jasně najevo, že udělal chybu. Napoprvé ji můžete prominout, ale příště už zůstaňte neoblomní. Snažte se mu vštípit správné zásady, které se mu budou hodit v dospělosti. Vaše ratolesti se tak naučí hospodařit s omezenou částkou, která s trochou nadsázky simuluje domácí rozpočet.

Kompromisy od puberty

Jakmile bude dítě chodit na druhý stupeň, pravděpodobně se vás zeptá, zda by mohlo dostávat vyšší kapesné. Jestliže si to můžete dovolit, klidně na jeho požadavek přistupte. Na střední škole dostávají děti kapesné v rozmezí 400 - 800 Kč.

Čtěte také: Patnáctiletí berou desetitisíce: Kam se hrabou dospělí!

Jestliže není zvýšení kapesného z finančních důvodů možné, vysvětlete potomkovi, že nemůže mít všechno, co si přeje, i když někdo jiný ze třídy dostává víc peněz. Získá tak už v nízkém věku představu o reálném fungování světa, naučí se dělat kompromisy a naslouchat druhým při formulování svých požadavků.

Jestliže si vyšší částku můžete dovolit dávat, neváhejte. Nechte si však nejdříve předložit jeho argumenty a diskutujte o požadavcích. Nespoléhejte na to, že se vaši junioři naučí finanční gramotnosti ve škole, v tom směru jsou osnovy velmi skoupé. Dětem proto sami objasněte základní finanční otázky: principy spoření, případně půjčování peněz, vracení dluhů a sankce při nesplácení závazků. Ozřejměte jim i tvorbu jednoduchého domácího rozpočtu, uveďte příklady pravidelných hlavních příjmů a výdajů. Zjistí, že je nutné plánovat příjmy i výdaje, vnímat otázku financí v souvislostech a stanovovat si priority při nákupu hraček, pamlsků a jiného zboží. Obecně by pak měly pochopit, že je třeba nadřazovat potřeby před přáními.

Vysokoškolák má pracovat

Vysokoškoláci dostávají kapesné v rozmezí 500 - 1000 Kč, část z něj by si však měli alespoň jednorázově, třeba o prázdninách, zkusit vydělat. V tomto věku už mohou - a také by měli chodit na brigády. Ideálně tam, kde získají praxi pro své budou povolání, nicméně ani prodej za pultem v KFC nebo úklid není od věci. Aspoň se tak naučí vážit si peněz a chápat jejich reálnou hodnotu ve vztahu k práci. Možná si o to víc budou vážit svého vzdělání.

Připadají vám částky, ke kterým jsme došli, přiměřené? Nebo byste dětem dívali méně? Či snad víc? O tom můžete diskutovat pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Češi by rádi dávali dětem kapesné, ale nemají na to

5 nejtemnějších tajemství, jež mají ženy před manžely

Zelený vs. černý čaj: Který je ten lepší a proč?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama