reklama

Tisíce školáků mají hlad: Drsná realita ČR 21. století

Hlad ve střední Evropě 21. století? Bohužel je to tak. Tisíce českých dětí tento pocit znají.

Foto: Isifa/Thinkstock

Hlad ve střední Evropě 21. století? Bohužel je to tak. Tisíce českých dětí tento pocit znají. Myslíte, že přeháníme? Nikoli.

Pod hranicí příjmové chudoby žije více než milion Čechů. Extrémní chudobou pak trpí 400 tisíc lidí. Nejčastěji jsou to matky samoživitelky, které leckdy nemají na to, aby svým dětem zaplatily obědy ve škole. A ty pak mají občas opravdu hlad. Nehledě na to, že jim chybí také školní pomůcky a že si o školních výletech s ostatními mohou jen nechat zdát.

Kde v Evropě mají dětí hlad?

Chudobou je v ČR ohroženo okolo 12 % obyvatel. Jak informoval Český statistický úřad, v některých rodinách vychází na osobu 7 až 10 000 Kč hrubého. Nemají na to, aby si každý druhý den dali maso a více než polovina z nich si nemůže v bytě dostatečně zatopit.

Doporučujeme: Rozvedená? To je špatná matka - a může si za to sama!

Přesto jsme na tom podle loňských údajů evropského statistického úřadu (Eurostat) ještě docela dobře. Nouze totiž hrozí v průměru čtvrtině obyvatel Evropy. K postiženým zemím patří nejen země Balkánu (46 % chudých!), Slovensko či Polsko, ale také Španělsko a Itálie, a dokonce bohaté země jako Německo, Francie, Británii, kde se daleko víc rozevírají nůžky mezi bohatými a chudými.

Neumíráme hlady, jen hladovíme...

"Nejsme sice v situaci, že by lidé v České republice umírali hlady nebo na podvýživu, ale každý den se setkáváme s maminkami, které mají velice omezený rozpočet a nemohou nakoupit běžné potraviny nebo obědy pro své děti. V takových situacích připravujeme potravinové balíčky, které pomohou překlenout mamince nejhorší období než třeba dostanou další sociální dávku - jedná se o těstoviny, rýži, masové konzervy, mouku, cukr," uvedla pro Ženu.cz tajemnice Armády spásy Pavla Vopeláková.

Že nejde jen o čísla, ale o realitu, potvrzuje také sbírka na pomoc chudým dětem, kterou průběžně od roku 2013 pořádá radnice Prahy 7. Vybralo se celkem 61 000 Kč, z nichž se každém školním roce hradilo stravování přibližně 10 dětí ze sociálně slabších rodin.

Čtěte také: Matky samoživitelky - až na dno

"Radnice Prahy 7 proplácí nejenom obědy, ale i družiny a v některých případech školkovné," uvedla radní Silvie Kratochvílová. "Rodiče mívají problém si o čerpání z obědového konta požádat, stydí se. Jiní jsou zase velmi solidární, platí spolužákům svých dětí obědy přímo ve škole a chtějí zůstat za každou cenu v anonymitě. Příspěvek nejde rodinám, ale rovnou jídelnám."

Obědy pro děti

Jak velký je rozsah problému, ukazuje charitativní projekt Ivany a Pavla Tykačových Obědy pro děti. Díky němu dostává ve škole oběd, mnohdy jediné teplé jídlo dne, více než 1200 dětí ze základních škol po celé ČR. Projekt funguje už druhým rokem a zájemců o podporu přibývá.

Také v tomto případě jdou peníze přímo školním jídelnám. Hlavní zásadou je stejně jako v předchozích případech diskrétnost. "Zásadně nezveřejňujeme jména, chráníme identitu dětí zařazených do projektu," konstatují organizátoři. Tipy na děti posílají ředitelé škol.
 
Nejčastěji peníze putují na obědy školákům do Středočeského kraje, dále do Jihočeského a Plzeňského. "Je opravdu smutné, že se v jednadvacátém století přímo uprostřed civilizované Evropy najdou případy, kdy se lidé nacházejí v tak tíživé situaci, že si nemohou dovolit teplé jídlo pro vlastní děti. Tento problém je často skrytý, protože se rodiče ve studu snaží své potíže před okolím tajit," uvedl v této souvislosti hejtman jihočeského kraje Jiří Zimola.

Jak vidíte situaci vy? Cítíte se ohroženi chudobou? Máte pro své děti dost všeho, co potřebují? Nebo by byl i pro vás příspěvek na školní obědy dětí vítaným přínosem? O tom můžete diskutovat pod článkem.

zdroj: Women-for-women.cz, Obedyprodeti.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Svobodné matky: Existují ještě vůbec?

50 odstínů reality aneb Skutečné porno pro mámy

Nástrahy rozvařených brambor aneb Hubneme s přílohami

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama