reklama

Dospělý syn odmítá pracovat: Mámo, koukej mě živit!

Leckteří mužové užívají služeb mama hotelu i ve věku, kdy by dávno měli stát na vlastních nohou. Kdo za to může? Samozřejmě jejich maminka!

Foto: Isifa/Thinkstock

"Syn má prostě smůlu. V práci si nerozuměl se šéfem, tak musel dát výpověď. Přitom je opravdu šikovný, pořád má v hlavě nějaké vlastní projekty. Akorát občas zaspal, s tím měl chudáček problémy už ve škole. A teď ho ještě navíc opustila přítelkyně. Má to moc těžké..."

Paní P. z Kladna vede se žehličkou v ruce nešťastný monolog na prádlem v bytě, kam chodí jednou za týden uklízet. Je jí 69 let a už se pohybuje trochu ztuha. Přesto vypomáhá v cizích domácnostech každý den v týdnu včetně víkendů. Dávno by si zasloužila užívat v klidu důchod, ale nemůže si to dovolit. Musí živit nezaměstnaného syna.

Ten je ostatně  moc hodný - až dokončí práci, staví se pro ni autem a odveze maminku domů. Byl s kamarády na bowlingu, tak má cestu kolem. Neprodělá na tom. Benzin mu - mimo jiné - platí máma.

Mamánci jsou hlavně kluci

Syn paní P. je typickým příkladem toho, že mamánci jsou hlavně kluci. Leckteří mužové užívají služeb mama hotelu i ve věku, kdy by dávno měli stát na vlastních nohou. Jak z obyčejného chlapečka vyroste sobecký mamánek? Kdo za to může? Samozřejmě jeho maminka!

Doporučujeme: Vyhoďte ho: Mama hotel je ostuda dětí a chyba rodičů

Ta mu totiž vaří, servíruje na stůl, myje po něm nádobí, uklízí, pere, žehlí, nakupuje. Proč by měl synek pomáhat, když to po něm nikdo nechce? A tak ani neumí oškrabat brambory k obědu, zapnout myčku, použít pračku případně žehličku. Nepotřebuje to umět.

A vzhledem k tomu, že je mama hotel bezplatný, nezná pořádně ani cenu peněz. Nepracuje, nesplácí dluhy a přitom se ohání paragrafy. Povinnost pečovat o příbuzné totiž definuje občanský zákoník. Když dospělý synek naseká dluhy, zaplatí je rodiče - pokud nechtějí v bytě exekutory.

Máte povinnost mě živit!

Martin prolezl střední školu s odřenýma ušima. IQ 140, ale motivace žádná. Zato léta "trpěl" neporozuměním okolí, zejména svých rodičů: Když si ani rok po maturitě nehodlal najít nějakou práci - nabídky byly buď nudné nebo špatně placené - povolily jeho mámě nervy a rozhodla si se synem promluvit: Buď začne na domácnost přispívat, nebo prostě půjde z domu! Strhla se obrovská hádka. "Jsem váš syn, máte povinnost mě živit!" řval o hlavu větší dvacetiletý mladík na mámu.

Pak jeho tátovi povolily nervy. Následovala divoká rvačka a vyhození syna z domu. Maminka to sice oplakala, ale nakonec si musela přiznat, že je jí bez syna lépe. Martin si našel pronájem a začal pracovat, ale rychle ho to přestalo bavit. Měsíc žil v létě v parku jako bezdomovec. Nakonec odjel pracovat do Anglie.

Čtěte také: Je jí čtrnáct let aneb Lolitku je třeba seřezat včas

Minuly čtyři roky, než se vrátil. Když se rodičům znovu ozval, byl z něj úplně jiný člověk: slušný, milý - a vděčný. Teprve tvrdá škola života ho naučila to, co máma s tátou nedokázali.

Také vám to trochu připomíná pohádku o líném Honzovi? Vlastně by se dalo říct, že současní mamánci jsou jeho duchovní potomci. Jak se s nimi vypořádat, věděli už ve středověku: Vyhnat je z domu do světa!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 vět, kterými spolehlivě zastavíte dětské zlobení

Posmrtný život existuje, tvrdí neurochirurg z Harvardu

8 chyb, které ženy dělají při holení nohou

Jak se bránit dluhům dětí?

Rodiče mohou dát soudu návrh na omezení synovy způsobilosti ve finančních záležitostech. Pokud soudce dojde na základě znaleckého posudku k závěru, že dotyčný není způsobilý se o své finanční záležitosti starat odpovídajícím způsobem sám, stanoví mu opatrovníka, který bude s jeho penězi zacházet. Může to být jeden z rodičů, ale třeba i příslušná sociálka. Toto omezení není podmíněno lékařskou diagnózou.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama