reklama

Čtrnáctiletá Jazz: Nejmladší transgender na světě

Sotva začala brát Jazz Jenningsová jako batole rozum, věděla jedno: Má sice chlapecké tělo, ale přesto je holčička. A dávala to jasně najevo.

Foto: Jazztrans / Facebook

Sotva začala brát Jazz Jenningsová jako batole rozum, věděla jedno: Má sice chlapecké tělo, ale přesto je holčička. A dávala to jasně najevo. Odborná diagnóza na sebe nenechala dlouho čekat.

Psychologická literatura používá pro nesoulad mezi myslí a tělem termíny transsexualita (TS), genderová dysphorie či nově porucha genderové identity (GID). Označuje tak lidi, kteří cítí, že by měli být příslušníky opačného pohlaví.

Transsexuálové to nemají snadné. Tělo, s nímž se narodili, pro ně představuje vězení. Neshoduje s jejich vnitřním přesvědčením ani s představou o tom, kým by chtěli být. Z toho pramení stres a úzkost, které mohou bránit běžnému fungování. Často se cítí být v pasti, odsouzeni k životu "ve špatném těle", pokud nedojde k nápravě situace hormonální léčbou a chirurgickou přeměnou pohlaví. A přesně takový problém měla Jazz odmalička.

Já jsem "ona"

Jazz se narodila v roce 2000 Jeanette a Gregovi Jenningsovým na Floridě. Že ta záležitost s jejím tělem je obrovský omyl, pochopila záhy. Už ve školce se chovala jako holčička. A v šesti letech otevřeně hovořila v televizi o výzvách, které pro ni každodenní situace představují.

Čtěte také: Návod na štěstí: Nejspokojenější rodiny mají 2 dcery

Ve dvou letech si Jazz říkala výhradně "ona". V pěti letech u ní lékaři diagnostikovali poruchu genderové identity. Od té doby se díky podpoře rodičů začala v dívku také měnit. Do školky nastoupila už jako holka. A nevynechala jedinou příležitost, aby svou orientaci zdůraznila.

Netají se tím, že její oblíbenou barvou je růžová. Vždycky ji přitahovali kluci. A v budoucnu by se chtěla stát matkou.

"Lidé nechápou, jak si může dvouleté dítě uvědomovat odlišnost pohlaví. Ale já jsem nikdy nebyla kluk. Narodila jsem se jako holka. To jsem prostě já," vysvětluje v rozhovoru pro Yahoo News.

Baví mě být holčička

Na tom, aby zviditelnila transgender komunitu, pracuje od té chvíle, co se ztotožnila se svou ženskou duší. Vystupovala u Oprah Winfrey a v mnohých dalších talk show a televizních pořadech. Je spoluautorkou obrázkové dětské knížky o transgender pohlaví s názvem I Am Jazz (Já jsem Jazz) - první knížky svého druhu. Vystupuje na diskusních fórech a časopis Time ji loni zařadil mezi 25 nejvlivnějších teenagerů roku.

Letos se Jazz stala se tváří kampaně na kosmetiku Clean&Clear. "Moc mě to těší. A pomůže to dalším dívkám, které mají třeba podobné problémy jako já, najít sebe samotné. Doufám, že se naučí být statečné a nebudou dbát na to, co o nich říkají lidé. Pokud zůstanou pozitivní a přátelské, budou je tak jejich praví přátelé brát bez ohledu na to, jaké jsou," uvedla.

"Prostě mě baví být holčička," říká v kampani Clean&Clear. Svým přístupem však dělá daleko víc - pomáhá měnit svět. 

Podívejte se, jak Jazz hájí právo být sama sebou:

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chci kluka, ale narodila se mi holka, co s tím?

Posmrtný život existuje, tvrdí neurochirurg z Harvardu

Jak využít sůl v domácnosti: 10 způsobů

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama