reklama

Co čtou děti nejvíc? Klasika to není!

Největší lákadlo pro mladé čtenáře? Zapomeňte na klasiku! Děti a mládež nejvíc zajímají dobrodružné příběhy a detektivky.

Foto: Isifa/Thinkstock

Největší lákadlo pro mladé čtenáře? Zapomeňte na klasiku! Děti a mládež nejvíc zajímají dobrodružné příběhy a detektivky. Vyplývá to z dotazníkového šetření, které provedl projekt Čtení pomáhá mezi českými knihovníky.

Mezi nejoblíbenější žánry čtenářů ve věku od 6 do 19 let patří dobrodružné příběhydetektivky, dále pak sci-fi, fantasy a dívčí romány. Naopak nejméně mladí čtenáři vyhledávají literaturu faktu a historickou literaturu.

Doporučujeme: TOP 10: Jaké jsou nejoblíbenější dětské knihy?

Mezi všemi knihami jednoznačně vede román Jacka Londona Bílý tesák. Ve fantasy je to potom série o Harrym Potterovi od Joanne Rowlingové. A nejoblíbenějším dívčím románem je Držkou na rohožce od Ivony Březinové.

Milujeme darebáky

Dříve byl při čtení kladný a záporný hrdina jasně vymezen. Hlavní postava se vyznačovala správným a čestným jednáním, nebo se o to přinejmenším snažila. Současná doba charakter hlavních hrdinů změnila.

Jasná hranice mezi dobrem a zlem se začala smazávat. Záporní hrdinové už mohou mít i dobré stránky a někdy se z nich stávají hlavní postavy - třeba jako Artemis Fowl z knih Eoina Colfera nebo někteří hrdinové ze série Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela od Michaela Scotta.

Klaďasy vystřídal kýč

Čtenářský vkus se za poslední roky podstatně změnil. Lidé zaujali negativní postoj k ruské literatuře včetně pohádek (jedinou zázračnou výjimkou zůstává nepochopitelně oblíbený Mrazík) a čtenářský vkus se ocitl pod vlivem Západu. Nastal boom disneyovek a příběhů panenky Barbie.

Čtěte také: Varování: Vaše děti hloupnou, protože nečtou!

S vývojem počítačových her, filmových scénářů a televizních seriálů se zvýšil nárok čtenáře na příběh, zápletku i charakter hrdiny: Dětská literatura se stala akčnější, krvavější a napínavější. Otázky dospívání přestaly být tabuizovány a každodenní problémy teenagerů splynuly s příběhy knižních hrdinů někdy až do intimních detailů. Děti se potom vracejí k pohádkám Karla Jaromíra Erbena a Boženy Němcové.

Co se nejvíc čte v knihovnách

Přesto to s literárním vkusem dětí není až špatné. Alespoň podle knih, nejoblíbenějších mezi čtenáři v projektu Čtení pomáhá. V oblasti sci-fi a fantazy jednoznačně vítězí série knih o Harrym Potterovi. K nejoblíbenějším dobrodružných příběhům a detektivkám patří:

  • Bílý tesák, Jack London
  • Záhada hlavolamu, Jaroslav Foglar
  • Robinson Crusoe, Daniel Defoe

A co se týká dívčích románů, slečny si nejvíc půjčují:

  • Držkou na rohožce, Ivona Březinová
  • Nazí, Iva Procházková
  • Malé ženy, Louisa May Alcottová

Tak to myslíte: Jde s klesající úrovní českých škol ruku v ruce úpadek čtenářského vkusu? Nebo to s našimi dětmi ještě není tak zlé?

O tom můžete diskutovat pod článkem. A také můžete ostatním dát tipy na vhodné knihy pro jejich děti.

zdroj: Ctenipomaha.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Smutná fakta: České děti neumí číst

"Měl bys umřít!" řekla máma ochrnutému synovi

Proč je skvělé mít velký zadek: Kvůli inteligenci!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama