reklama

První krvácení: Jak důstojně proměnit svou dceru v ženu

Krev vycházející z těla... Okolo ženské menstruace existuje odpradávna spousta dohadů a mýtů, v dobrém i ve zlém. Co doopravdy obnáší, jak ji dceři vysvětlit a jak ji s ní oslavit?

Foto: Isifa/Thinkstock

Krev vycházející z těla... Ženská menstruace facinovala odpradávna, v dobrém i ve zlém. Co se tvrdilo dřív: Žena je nečistá, když menstruuje nebo má očistky. Nesmí do kostela. Nesmí se milovat.

Co se tvrdí teď: Menstruace nastupuje u dívek ve stále nižším věku. Dívky s nadváhou či obezitou dostávají měsíčky dříve. Dívky, které jí víc masa, mívají předčasnou menstruaci. Jsou pověry, nebo je na nich něco pravdy? To ve svém komentáři objasní renomovaný sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan.

První menstruace

Menstruace je pravidelná měsíční ztráta krve a odumřelé děložní výstelky. Objevuje se v průměru mezi 12. a 14. rokem života a je signálem, že dívka dospěla v ženu a může počít dítě.

Doporučujeme: O čem se nemluví: Vůně ženského klína

Menstruace se opakuje zhruba jednou za 28 dní a její počátek ovlivňuje řada faktorů: genetika, váha, psychika, cvičení. Zpočátku může být nepravidelná, je proto vhodné vést si o ní záznamy.

Jak k dospívajícím holčičkám přistupovat

Než na první krvácení dojde, měla by holčička vědět, co se s ní děje a také jak o sebe pečovat. Před dvanáctým rokem je proto na čase taktně, ale podrobně pohovořit o funkcích lidského těla včetně možností ochrany před otěhotněním a samozřejmě také hygienických návyků.

Dívka by měla vědět, že existují vložky, tampony, případně kalíšky a naučit se alespoň teoreticky, jak se s nimi zachází. Je také dobré nosit v tašce jednu slipovou vložku pro případ první menstruace.

A když už na ni dojde, usnadněte rozpačité holčičce toto obtížné období! Neuvádějte ji do rozpaků tajnůstkařením ani velkolepými oslavami, ale dejte jí najevo, že má důvod k hrdosti: Stala se přece ženou, to je důležitý mezník v jejím životě!

Čtěte také: Tajná erotika: Hry dospívajících holčiček

Zřejmě bude poněkud nesvá, takže nemusíte novinku troubit hlasitě do světa. Ale můžete dceru pozvat ke kadeřnici (konec konců tzv. postřižiny jsou tradičním křesťanským obřadem spojeným s dospíváním), připravit oblíbenou slavnostní večeři se symbolickou sklenkou červeného vína či jí udělat radost drobným dárkem.

Co je pravda a co pověra

A vy sama byste měla znát základní fakta o menstruaci, abyste je mohla předat dál. Takže pro upřesnění:

Dívky menstruují již v 9 letech: Někdy ano, ale není to časté. Průměrný věk, kdy většina dívek dostane menstruaci, je mezi 12. a 14. rokem života, přičemž horní hranice je stanovena na patnáct a půl roku. Ačkoliv je každé dívčí tělo individuální, pokud do věku patnácti a půl roku dívka menstruaci nedostane, je vhodné vyhledat odborníka a zjistit příčinu tohoto zpoždění. V současnosti je ovšem pravda, že věk první menstruace spíš klesá.

Silnější dívky mívají měsíčky dříve: Ano, to platí. Na nástup menstruace má vliv i tělesný stav dívky a škodí oba extrémy, příliš obézní i příliš hubené tělo. Záleží totiž na poměru tukové a svalové hmoty. Dívky s větším množstvím tělesného tuku mívají menstruaci dříve. Je však třeba si uvědomit, že zde nehovoříme o velké nadváze či obezitě - takové dívky naopak mívají s nástupem cyklu problém.

Vegetariánky mají menstruaci později: Možná ano. Zastánci rostlinné stravy mnohdy spojují dřívější nástup menstruace s konzumací většího množství masa v dětství. "Něco pravdy na tom skutečně je, nicméně roli nehraje maso jako takové, ale spíš maso z umělých velkochovů, kde se jako přísady do krmiva často přidávají látky hormonální povahy," konstatuje MUDr. Pavel Turčan a dodává: "Dívky, které maso konzumují jen v malé míře nebo vůbec, obvykle jedí hodně zeleniny a ovoce, takže mívají menší tukové zásoby. To může být příčinou pozdějšího nástupu první menstruace."

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

První menstruace mojí dcery

Mapa příjmení ČR: Najděte příbuzné a slavné jmenovce!

Bolest a křeče při menstruaci? Signalizují neplodnost!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama