reklama

Zítra poprvé do školy: Jak to zvládnout s prvňáčkem?

Pocity prvňáčků před nástupem do školy bývají smíšené. Jak je podpořit?

Foto: Thinkstock

Trochu nedočkavost a těšení, malinko strach z neznáma. Pocity prvňáčků před nástupem do školy bývají smíšené.

Volno u srdce není ani rodičům. Najde si kamarády? Zalíbí se mu ve škole? Bude se dobře učit? Bude ho mít ráda paní učitelka?

Takové otázky jim táhnou hlavou, protože si z vlastní zkušenosti ještě pamatují, jak velkou a zásadní změnu škola představovala.

Rodičovské zázemí a podpora

Proto jim v tuto chvíli musí být rodiče oporou. Děti si nesmí připadat samy, vydané napospas cizímu světu, jehož pravidlům ještě úplně nerozumí. A rozhodně byste neměli jejich situaci zlehčovat.

Doporučujeme: Jak vybrat školu pro dítě? Zrakem i čichem!

„Nefňukej, do školy musí chodit všichni! Koukej se snažit, podívej, jak je Kristýnka od sousedů hodná a na nic si nestěžuje!" Přesně takové věty byste měli z rodičovského slovníku vypustit...

Každé dítě je jiné, nelze uplatňovat jednotný mustr. Někdo bude ve škole jako ryba ve vodě, jiný bude potřebovat trochu času, aby se se změnami vyrovnal. Dopřejte mu ho.

Vyhněte se srovnávání. Jsou věci, které nelze spočítat, změřit a zvážit, a tudíž ani vzájemně porovnat. Dětská individualita mezi ně bezpochyby patří.

Vytvořte pevný denní řád

Dítě by mělo vědět, co čeho jde, aby se nebálo. Mělo by být dopředu smířené s tím, že nový režim od něj bude požadovat víc disciplíny. Volnější režim vystřídá pevný řád. Bude se muset přizpůsobit požadavkům paní učitelky a kolektivu spolužáků, tiše sedět v lavici, dávat pozor, učit se. Žádný div, když počáteční euforie záhy přejde v rozčarování...
 
Proto vysvětlujte, podporujte, pomáhejte. Buďte trpěliví a láskyplní, ochotně odpovídejte na zvídavé otázky, o všem si společně povídejte. Zmatené dětské duši tím dodáte pocit zázemí a bezpečí.

Čtěte také: Hygiena ve školách? Bez toaleťáku, bez soukromí

Tomu napomůže také pevní denní řád. Vytvořte harmonogram, kde bude čas vyhrazený na domácí úkoly i odpočinek. A nezapomeňte zahnat prcka včas do postýlky. Na spoustu svých nových povinností musí být dobře vyspaný!

Ale paní učitelka říkala...

Nepředstavujte si, že se s úderem 1. září vaše dítko promění ve vzorného školáka, vždy pečlivě připraveného, s hotovými úkoly a dokonale ořezanými pastelkami. Chce to čas, než si dítě najde svůj rytmus, podle kterého bude schopné fungovat.

Nezapomínejte proto ocenit chválou první školní úspěchy. Povzbuzujte i tehdy, když se něco nebude dařit. A smiřte se s tím, že vašemu dítěti přibyla nová autorita - a s ní věta, která vám zakrátko pěkně poleze krkem: „Ale paní učitelka říkala..."

Pamatujete se ještě na své školní začátky? Co bylo horší: Když jste do školy poprvé šli vy sami, nebo když jste vedli svého potomka? O tom všem můžete diskutovat pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

O. Šteffl: Školní třída je pro rozvoj mozku nevhodná

Marně hledám toho pravého: Mám slevit, či zůstat sama?

Babiččiny triky: 10 tipů na krásu z přírodních surovin

Jak vybrat školní aktovku

"Zdaleka nejdůležitější položkou na seznamu školních pomůcek je aktovka. Jejímu výběru bychom měli věnovat maximální pozornost a nespokojovat se s narychlo vybraným křiklavým modelem z tržnice za pár stovek," radí Pavel Smilek, ředitel výrobce školních tašek Leasyn. "Nejde jen o praktičnost a účelnost, ale především o zdraví. Správné školní zavazadlo by mělo mít anatomicky tvarovaná a vyztužená záda s měkkým polstrováním, dostatečně široké popruhy, reflexní prvky pro zajištění bezpečnosti v blízkosti dopravní komunikace a pevné dno s plastovými nožičkami. Konstrukce musí být tuhá a zároveň lehká, aby nadměrně nezatěžovala dětské tělo ve vývinu."

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama