reklama

Učitel mě osahává, nevím, co mám dělat

Sexuálním obtěžováním nejsou ohroženy jen malé děti. Leckdy si ani v pubertě neumíme stanovit hranice vůči dospělým, zejména pokud jsou to učitelé.

Foto: Thinkstock

Nejvíc se bojíme o školáky ze základky. Chlapečkové a holčičky ve věku mezi osmým a dvanáctým rokem jsou pro pedofily lákavou cílovou skupinou. V ohrožení se však neocitají jen malé děti.

Sexuální obtěžování může probíhat také na střední či vysoké škole. Leckdy si totiž dospívající lidé neumí stanovit hranice vůči dospělým, zejména pokud se ti dospělí nacházejí v nadřízeném postavení učitele.

Je prostě slizkej

"Přesně to jsme říkali o našem profesovi dějepisu na gymnáziu," vzpomíná knihovnice Renata z Prahy. "Nikdy si sice nedovolil nic vysloveně nelegálního, ale všichni věděli, že je na holky. Studentky u něj měly v průměru o stupeň lepší známku, ty vyvinutější i o dva. Povzbudivě nám tiskl ramena. Snad každá holka věděla, že mu zblízka páchne z úst, protože se nakláněl hodně blízko. A tím, jak nám šilhal do výstřihu, se bavili i spolužáci."

Čtěte také: "Samolibý" učitel? Co dělat, aby vám zobal z ruky!

Tenhle pan profesor vyfasoval přezdívku "slizkej Eda", pod kterou ho znaly alespoň tři generace studentek. Nikdy však neměl problémy se zákonem, protože si dával dobrý pozor, aby nepřekročil hranici. Desítky let úspěšně balancoval na jejím ostří.

Dvousečné ostří

Ostří toho, co se smí, však může být dvousečné. Zneužití role učitele ve vztahu k žačkám je samozřejmě odporný zločin. Stejně závažné je ale také falešné obvinění ze strany studentek, které může kantorovi zničit život, přestože jeho úmysly i chování byly čisté jako lilie.

Policie proto musí v podobných případech reagovat obratem pro případ, že skutečně jde o sexuální obtěžování, nicméně postupovat při vyšetřování obezřetně, aby vyloučila křivé obvinění - ať už ze žárlivosti, protože obdivovaný kantor neprojevuje dostatečný zájem nebo třeba kvůli přísnosti při známkování.

Co je flirt a co už ne?

Co je pouhé škádlení, případně flirt a co už je sexuální obtěžování? Hranice je velmi úzká. Vzhledem k postavení učitele je však nevhodný i nevinný flirt, přístup k studentům opačného pohlaví by měl být naprosto seriózní. Jednoznačnou mezní hranici pak představuje situace, kdy je chování toho druhého pro obtěžovaného nepříjemné. Jak se při tom zachovat?

Doporučujeme: Učitelka si zasedla... Jak řešit nespravedlnost?

  • Rozhodně si to nenechat líbit. Ať už máte obavy ze špatných známek nebo jiného postihu, sexuální obtěžování by nemělo agresorovi projít.
  • Reagovat okamžitě a jednoznačně. Jasně dejte najevo, že tudy cesta nevede. Žádné zlehčování nebo plaché úsměvy! Odolejte pokušení přejít pro vás trapnou a nepříjemnou situaci úsměvem. Když oběť sexuální obtěžování ignoruje, situace se vyvine spíš k horšímu. Prostě jasně řekněte: Ne!
  • Nebát se svěřit. Oběť se většinou stydí za to, že byla vystavena obtěžování. Ale i když vám to třeba nebude příjemné, nebojte se svěřit: rodičům, třídní učitelce, ředitelce školy, policii, jakémukoli jinému dospělému. Pokud o obtěžování nikomu neřeknete, bude pokračovat a možná se i zhoršovat.
  • Nedávat záminky. Nežijeme sice v arabském světě, kde si žena může za znásilnění sama, protože útočníka "vyprovokovala", ať už chováním, oblečením nebo pouhou existencí. Ale... Pokud nosíte výstřih až na pupík, něco tím signalizujete. Něco, co byste neměla. Alespoň ve škole ne.
  • Pořídit si svědka. To je velmi účinná prevence. Vyhýbejte se situacím, které mohou vést k obtěžování. Nechoďte do kabinetu učitele, kterému nedůvěřujete nebo který nemá dobrou pověst, sama. Nezdržujte se zbytečně ve škole po vyučování. A choďte s kamarádkami.
  • Neřešit výhružky konfliktem. Necháte-li situaci dojít do stadia, kdy vám člověk, který obtěžuje, hrozí ublížením, neřešte problém hádkou v soukromí. Okamžitě odejděte a vyhledejte pomoc dospělého.

Je to smutný svět, ve kterém potřebujete podobné rady? Máte pravdu. Víte snad o jiné cestě, jak obtěžování řešit? Poraďte ostatním v diskuzi pod článkem!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dítě do školy nedám, raději ho budu učit sama!

Týrané, bité, znásilňované: Proč s nimi zůstávají?

Pijte kávu s máslem: Budete skvělí a neprůstřelní

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama