reklama

Padla facka ve škole: Co si dovolí žák, učitel, rodiče?

Rodiče mají nepřeberně možností, jak učitelům ztížit život: Tykání, nadávky, stížnosti na školské inspekci nebo na magistrátu, petice za odvolání, dokonce i facky. Co mají učitelé?

Foto: Thinkstock

"To vám nemůžu zaručit, paní učitelko. Víte, já sama taky těžko vstávám," krčí rameny maminka podnikatelka na připomínku, že její dcera chodí neustále pozdě do školy.

A paní učitelka je nahraná. Co na to říct? "Nezapomněla jste, maminko, dospět? Dám vám třídní důtku? Jaká matka, taká Katka?"

Rodiče mají nepřeberně možností, jak učitelům ztížit život, a také to dělají. Tykání, nadávky, stížnosti na školské inspekci nebo na magistrátu, petice za odvolání, ba dokonce facky se stávají běžným jevem i v situacích, kdy je učitel v právu. Když je žák svědkem něčeho podobného, těžko se u něj bude potom kantor dovolávat autority. Jako nedávno v Praze.

Ředitel rezignoval kvůli pohlavku

Jak informoval server Aktuálně.cz, ředitel pražské Základní školy Glowackého Miroslav Koranda, který v dubnu dal žákovi facku, tento týden rezignoval na svou funkci. Jak se to všechno seběhlo?

Čtěte také: "Samolibý" učitel? Co dělat, aby vám zobal z ruky!

Podle učitelů šlo o mimořádný úlet vyvolaný vypjatou situací. "Pan ředitel musel během hodiny matematiky opustit třídu kvůli rvačce v jídelně, kterou učitelky nezvládaly. Třídě zatím zadal početní příklady. Když se vrátil, skupinka chlapců zlobila a na zadaných úlohách nepracovala. Poté, co je marně napomínal, řekl, že se chovají jako blbci. Jeden z nich na jeho slova zareagoval větou: 'Od tebe to sedí'," popsal situaci před pohlavkem výchovný poradce Základní školy Glowackého Martin Slabý.

Tož padla facka na sále, odlétly brýle a rozbily se. Maminka si stěžovala na radnici Prahy 8, kauzy se chytil místní zastupitel - a bylo zle. Ponechejme nyní stranou fakt, že na jedné straně si maminka zřejmě situaci maličko přibarvila, zatímco na straně druhé bylo stížností na pana ředitele víc. Důležité je, že se za něj postavili jeho učitelé a ostatní ředitelé škol z Prahy 8, ale také rodiče a žáci. Uspořádali demonstraci, kvůli které radnice nakonec ucouvla a před nátlakem veřejnosti jednání odložila. Vyslovit se měla až nyní - ředitel Koranda však raději odešel sám. Žák, který zlobil, zůstává, kantor, který ho potrestal, je bez práce.

  • Poučení pro učitele: Nebijte žáky!
  • Poučení pro žáky: Když budete zlobit, zastane se vás maminka a radnice!

Jak se budou nyní chovat učitelé k onomu "nedotknutelnému" chlapci? Bude si moci dělat, co chce? Drze odsekávat, co ho napadne? Rodiče a žáci mají na obranu stížnosti a petice. Co mají vlastně kantoři na obranu proti podobným žákům? Vůbec nic. Nastane tedy i u nás džungle před tabulí?

Škoda každé rány?

"Když jsem začínal učit, byli z deseti dětí dva parchanti. Dneska je to opačně. Igora Hnízda na ně!" konstatuje středoškolský učitel Jindřich Vobořil. Rákoska sice představuje zrádně jednoduché řešení, ale funguje.

Doporučujeme: Nesouhlasíme se známkou na vysvědčení: Co máme dělat?

"Když jsem koncem osmdesátých let začínala učit, byla jsem těhotná. Asi v sedmém měsíci jsem měla dozor v jídelně. Jednoho dne se hnali na oběd osmáci jako stádo koní, nechybělo moc a převálcovali by mě břicho - nebřicho. Jenže já jsem poměrně rázná osoba, a tak ode mne první hulvát, co do mně vrazil, schytal takovou facku, že vzal druhou o stěnu. Ani mi nepřišlo, že je o hlavu větší. V tu ránu byli puberťáci poklidně seřazeni ve frontě, tiší jako pěny. Zpráva se rozlétla rychle po škole a já už nikdy neměla s kázní při obědě problémy," vzpomíná podnikatelka Manka. "Chlapec měl sice tvář rudou jak vlčí máky, ale zřejmě pochopil proč. Nejspíš si ani nestěžoval doma - naštěstí pro mě, protože vím, že i tehdy by to byl problém."

"Nejsem sice přívržencem tělesných trestů ve škole, ale tehdy jsem si uvědomila, že facka na pravém místě zmůže víc než tisíc slov. S její tichou tolerancí bych se proto v některých případech  smířit dokázala. Každopádně jsem ráda, že už dnes neučím," dodává bývalá učitelka.

Stěžuješ si? Nezaplatím!

Problémy ve vztazích učitelé - rodiče jsou hlavně na základní škole a na školách soukromých. Fakt, že platí školné, totiž považují někteří rodiče za důvod hledět na učitele jako na svého podřízeného. Své potomky přitom hájí zcela nekriticky: Oni platí, tak ať je kantor naučí! Že žák nic neumí? To pedagog je neschopný, nikoli jejich báječná ratolest líná!

Ve společnosti, kde si jde vzdělání koupit za peníze, začíná spolupráce mezi rodinou a školou váznout. Není jaksi potřeba. A když sahá ochrana rodičů za hranice zdravého rozumu, začne se ze vztahů mezi lidmi vytrácet obyčejná lidská slušnost, úcta k ostatním. "Zhrublost, ztráta hierarchie hodnot, komerce všude a ve všem. Chybí úcta, pokora i morálka, touha po vzdělání," stýská si čtenářka Damiana na webu Odpovědi.cz.

Co myslíte, mají učitelé dost prostředků, aby žáky zvládali? Nebo by se měla do škol vrátit rákoska? Či by snad ani rány situaci nenapravily, protože nemocná je celá společnost s jejími pokřivenými hodnotami?

O tom můžete diskutovat pod článkem a hlasovat v anketě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Je prostě hloupý aneb Co učitelé rodičům nikdy neřeknou

Matka pěti dětí ubodala pedofila: Dostala 3,5 roku

Ideál krásy: Jak to vidí muži a jak ženy?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama