reklama

Jediná sedmerčata na světě oslavila osmnáctiny

Sedmerčata McCaugheyova právě oslavila 18. narozeniny.

Foto: Profimedia.cz

Psal se 19. listopad 1997 a celá porodnice Iowa Methodist Medical Center jásala. Jedné mamince se naráz narodili čtyři kluci a tři holky. Všichni se měli čile k světu. Rodičům Bobbi a Kennethovi McCaugheyovým tehdy poblahopřál osobním telefonátem i prezident Bill Clinton.

Šlo totiž o unikát, jediná přeživší sedmerčata na světě. Zítra oslaví Kenny, Kelsey, Natalie, Brandon, Alexis, Nathan a Joel společné 18. narozeniny.

Vícečetná těhotenství: Obvykle se něco pokazí

U lidské populace je obvyklý porod jednoho dítěte. V poslední době ovšem porod vícerčat prudce roste, a to hlavně zásluhou umělého oplodnění. Při něm se totiž do dělohy ženy přenese více zárodků, aby vzrostla pravděpodobnost, že ujme alespoň některý. Na vícečetné těhotenství může mít vliv také užívání hormonálních přípravků na léčbu neplodnosti. To byl také případ Bobbi McCaugheyové.

Čtěte také: Světový rekord - 10 dětí při jednom porodu!

Sourozenci McCaugheyovi přišli na svět devět týdnů před termínem. Největší byl prvorozený Kenneth (1, 474 kg), nejmenší potom holčička Kelsey Ann (1,049 kg), která se narodila čtvrtá v pořadí. "Vidět jak jeden za druhým přicházeli na svět, opravdu stálo za to,“ vzpomíná táta Kenny v rozhovoru pro Daily Mail.

Když už přijde na svět tolik dětí naráz, obvykle nepřežijí všechny nebo se narodí s nějakou mírou postižení. Alexis a Nathan prodělali mozkovou obrnu a Nathanovi později operovali páteř, aby vůbec mohl chodit. Nyní jsou ovšem všechny dětí zdravé a ve škole si vedou velmi dobře.

Ukažte, koho utratit!

"Ten den, kdy mi řekli, že nás bude tolik, si budu pamatovat do smrti. Nijak jsme nejásali, měli jsme velké pochybnosti,“ přiznává Bobby. Selekci zárodků doporučovanou lékaři však odmítli a jako věřící se rozhodli nechat vše v rukou božích. Roční dcerce Mikayle tak přinesli domů sedm dalších sourozenců a tříčlenná rodina se ze dne na den rozrostla na desetičlennou.

Za svůj postoj dostávali McCaugheyovi dopisy plné podpory, ale i kritiky: Že děti vykořisťují, že plýtvají zdroji s tak velkou rodinou... Novináři samozřejmě šíleli, ale rodina se většinou popularitě vyhýbala. Rodiče chtěli, aby jejich děti žily co nejvíc obyčejným životem. Několik rozhovorů přesto dali.

Doporučujeme: Osmerčata oslavila 5. narozky, máma Nadya seká dobrotu

"Vítejte v našem domě, a ukažte na ty čtyři z nich, které jsme si neměli nechat,“ tak uváděl otec zvědavé reportéry do domu. Rodina přišla i do show Oprah Winfreyové a osobně si potřásla rukama s prezidentem Georgem Bushem.

Nebylo to snadné

Podporovali je přátelé a sousedi, ale také firmy a stát. Přes veškerou podporu nebylo však jednoduché uživit a obstarat tolik malých dětí. Jen v prvních měsících vypila sedmerčata denně 42 lahví mléka a spotřebovala 52 plínek denně.

McCaugheyovi dostali dům o ploše více než 500 m², ve kterém dodnes bydlí, plné náklaďáky plínek, oblečení i jídla. Pomáhaly jim také chůvy. Krásné pokojíčky v novém domě navrhla známá bytová designérka Jodi Mensing. Kluci měli jako postýlky nádherné plachetnice, holčičky zase velký domeček pro panenky a všechny děti dohromady rockové pódium. Stát Iowa potom nabídl dětem plné školné na jakékoli místní univerzitě.

"Měli jsme všechno, co jsme potřebovali. Vždy, když se naskytl problém, byl někdo ochotný pomoci,“ chválí lidskou solidaritu Bobbi v rozhovoru pro Today.

8 puberťáků pod jednou střechou

Svým dětem se rodiče věnovali, ale nerozmazlovali je. Přes velkou pomoc okolí je rodina zvyklá žít skromně. Za potraviny utratí měsíčně okolo 300 dolarů (v přepočtu asi 7500 Kč), ale jen díky tomu, že Bobbi pěstuje zeleninu na vlastní zahrádce a nakupuje s množstevními slevami. Okolo tolika dětí je vždycky hodně práce. Umíte si představit osm puberťáků pod jednou střechou? Jídlo se servíruje bufetovým stylem. Dvě myčky a dvě mikrovlnky běží v podstatě pořád, stejně tak jako dvě pračky a dvě sušičky. Máma vypere 16 praček prádla za týden.

Víme to: Dvojčata i vícerčata: Kolik se jich rodí a proč?

A tak není divu, že sourozenci byli odmalička vedeni k tomu, aby pomáhali. Zcela samozřejmě dělají domácí práce a už od šestnácti let chodí na brigády - odtud výčitky ohledně vykořisťování... Až budou chtít vlastní auto, budou si na něj muset vydělat.

Dali jim šanci a uspěli

Rodiče však děti nešidí na zábavě a hodně investují do jejich rozvoje. Celá rodina je muzikální. Joel hraje na pozoun, Alexis na činely, Kelsey na flétnu, Natalie na klarinet. Kenny a Brandon bubnují a Nathan zpívá. Prvorozený Kenny je oblíbený třídní klaun. S bratrem Brandonem (paličatý a odvážný – tak ho charakterizuje táta) trénují řecko-římský zápas a rádi chodí na ryby. Nathan a Joel jsou počítačoví fandové a Joel navíc i knihomol. Nathan zase se sestrou Alexis závodí na běžkách a Kelsey se věnuje fotbalu. Všichni kluci potom milují airsoft.

A každé dítě ví, že kdykoli potřebuje, může přijít za mámou nebo za tátou. "Za posledních 18 let jsem nikdy nebyl sám. Vždycky se našel někdo, kdo potřeboval poradit nebo si aspoň popovídat,“ říká táta Kenny.

Je vidět, že spolu s manželkou odvedli pořádný kus práce a že rozhodnutí dát šanci všem svým dětem důstojně obhájili. Mohou být na sebe hrdí. Zítra jejich ratolesti právě úspěšně vkročily do dospělosti.

Podívejte, jak to u McCaugheyových vypadá:

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vícerčata aneb Mámy rekordmanky mezi námi

Světový rekord - 10 dětí při jednom porodu!

5 tipů, jak se nezbláznit z vánočního úklidu


"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama