reklama

Zaměstnání pro vaše dítě? Řemeslník, a ne manažer!

Poptávka po absolventech s titulem klesá, sháňka je naopak po řemeslnících, kteří se leckdy uživí daleko lépe.

Foto: Thinkstock

Váháte, jestli a kam poslat dítě na studia? Chcete mu zaručit skvělou kariéru, i když víte, že na velké učení ho moc neužije? Možná byste měli svůj postoj zvážit.

Skvělou budoucnost totiž už dávno nezaručí jen vysoká škola. Poptávka po absolventech s titulem klesá, sháňka je naopak po řemeslnících, kteří se leckdy uživí daleko lépe.

Potřebujeme instalatéry, ne manažery!

S rozvojem soukromých vysokých škol a devalvací vzdělání má dnes k titulu přístup kdekdo. I ti, kteří o vědomosti příliš nestojí a které studium nebaví. Přesto rodiče často mají klapky na očích a svým ratolestem vysokou školu sponzorují, i když její dokončení dobře ohodnocenou práci nezaručí.

Doporučujeme: České školství podporuje průměrnost: Hlavně nemyslet!

Dobrý instalatér si totiž leckdy vydělá víc než špatný manažer. Svědčí o tom statistiky webu Projobs.cz. Okolo 20 000 Kč měsíčně mají zámečníci, svářeči či kováři, ale také elektrikáři nebo nástrojáři. Jejich místa přitom zejí prázdnotou, tento plat není pro mladé lukrativní. Zapomínají však připočíst jistotu zaměstnání.

O dobrého řemeslníka nezavadíš

Úplně jiná je potom situace u profesí, kde může člověk pracovat jako OSVČ. Šikovný řemeslník tak rázem dosáhne na manažerský plat. A přitom je nezávislý, velí jen sám sobě.

Jen vzpomeňte na vlastní zkušenosti! Velkoobchodní sítě nabízejí nejrůznější práce levně, a tak kvůli nízkým cenám vládne obecné přesvědčení, že řemeslo už dávno nemá zlaté dno. S tím však souvisí také nekompetentní řemeslníci a odfláknutá kvalita práce.

Je těžké najít kvalitního zedníka, klempíře, malíře, instalatéra, truhláře, švadlenu, zámečníka či kuchaře. Na to, aby dotyčný vůbec přišel, se leckdy čekají dlouhé dny. Pokud navíc odvede dobrou práci, rádi si za ni připlatíte a budete se vracet.

Který obor se vyplatí?

Určitě instalatér nebo zámečník, tedy profese vyžadující znalost, vybavení, šikovnost a spojené s bydlením. Když se nemůžete dostat do bytu nebo právě protéká záchod, jste ochotni platit bez smlouvání.

Čtěte také: Šteffl: Školní třída je pro rozvoj mozku nevhodná

V posledních letech také stoupá poptávka po potravinářských oborech jako třeba řeznictví, které se učí na Středním odborném učilišti potravinářském v Písnici. "Dětem se intenzivně věnujeme a vychováváme z nich šikovné profesionály. Žáci mají výměnnou zahraniční praxi v Německu, jezdíme též na kulinářské festivaly. Snažíme se, aby drželi krok s dobou a znali nejnovější trendy ve svých oborech," říká zástupkyně ředitelky SOU Písnice Daniela Řepásková.

Až budete za chvilku uvažovat, kam své dítě popostrčit, možná byste měli zapomenout na sen o ekonomickém či humanitním vzdělání a zvážit její slova. V některých technických či gastronomických oborech je totiž uplatnitelnost daleko lepší než u mnohých manažerů. A dítě na ně nemusí dlouhá léta studovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Padla facka ve škole: Co si dovolí žák, učitel, rodiče?

25 panen porodilo děti: Hrají si lékaři na Boha?

Blondýnky a IQ: Tušíte zradu?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama