reklama

Těžký úděl puberťáka: Dospělé tělo, mozek dítěte

Kouknete na něj, a vidíte krásného mladého muže. Pak ale promluví, a v tu chvíli je vám jasné, že máte před sebou jen zoufalého puberťáka...

Foto: Thinkstock

Kouknete na něj, a vidíte krásného mladého muže. Pak ale promluví, a v tu chvíli je vám jasné, že máte před sebou jen zoufalého puberťáka...

V tomhle je totiž příroda zákeřná, tělo dospívá daleko rychleji než psychika. A moderní společnost ten rozdíl ještě zvyšuje.

Zatímco fyzicky je chlapec zralý okolo patnácti let a sexuální vrchol zažívá v osmnácti, psychicky dosáhne alespoň nějaké vyrovnanosti ve dvaceti a sociálně dospěje ještě o pár let později. Vůbec přitom nemluvíme o dospělosti ekonomické, kdy muž dokáže uživit rodinu se ženou na mateřské dovolené.

Holky to mají jednodušší?

Ani ne, spíš jiné. Dívky dospívají o něco dřív a fyzicky se to pozná podle menstruace. Psychicky je změny tolik nepoznamenají až na pubertální chichot, který obvykle za pár měsíců naštěstí přejde.

Doporučujeme: Zabít nestačí! aneb Puberta je chronická nemoc

U kluků je předěl dospělosti nejasný, statisticky však lze vysledovat alarmující jev: Dospívající muži mají hodně úrazů a častěji podléhají smrtelným zraněním. Mládenci na hranici dospělosti prostě vyvádějí nebezpečné vylomeniny, aby světu i sobě navzájem dokázali, že už jsou chlapi.

Tělo na vrcholu, mozek zaostává

Jak zjistil profesor Joshua R. Goldstein z Institutu Maxe Plancka, muži (stejně jako ženy) dnes dospívají daleko dřív. Jeho demografický výzkum ukázal, že dnešní mládenci dosahují sexuálního vrcholu okolo osmnácti let, tedy o čtyři roky dřív, než tomu bylo v 18. století. Důvodem je zřejmě celkové zlepšení životních podmínek, kvalitnější strava a lékařská péče.

Psychika ovšem za tělem výrazně pokulhává. Zatímco tělo je připraveno žít život dospělého jedince, dětský mozek se s jeho výzvami nedokáže tak rychle srovnat. Výsledkem je nesmyslné riskování, kdy chlapec hledá vlastní hranice. A tím pádem i vyšší úmrtnost.

Čtěte také: Erotické hry náctiletých: Také jste hráli flašku?

Tu dává badatel do souvislosti hlavně s industrializací a prudkým rozvojem automobilismu. Nárůst hladiny testosteronu  v krvi dospívajících mužů vede k větší lehkomyslnosti a v důsledku toho i v častější nehodám na silnici s tragickými konci.

Se svatbou nepospíchají

Pomalejšímu psychickému dospívání odpovídá i daleko pozdější věk ženění. Mladí chlapci se do chomoutu moc neženou, u maminky je jim dobře.

A tak se navzdory časnějšímu fyzickému dozrávání vstup mužů do dospělosti spíš opožďuje. Věk, kdy skončí studia, začne pracovat, usadí se a pořídí si rodinu se oddálil. Zatímco dříve dělilo fyzickou a sociální dospělost pár měsíců, nyní jsou to dlouhé roky.

Jestliže tedy víte, že Přemysl Otakar II. už ve 20 letech řídil osudy českého království, nechtějte po svém puberťákovi, aby byl stejně schopný a rozumný.

Oba mladé muže dělí nejen rozdílné zkušenosti, ale také staletí, v jejichž průběhu se dospělost začala značně opožďovat. Ačkoli před sebou vidíte mladého muže, uvnitř té slupky se skrývá vyjukaný kluk, na kterého zralost teprve čeká v daleké budoucnosti. Buďte proto trpěliví, časem k ní jistě dojde...

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šikanovaná ošklivka vyhrála soutěž krásy

Lékaři už vzdali boj, miminko ožilo mámě v náručí

Věčná otázka žen: Kdy už můj muž konečně dospěje?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama