reklama

Potíže s ústrojím chlapečků - jaké jsou?

Jako dospělá žena a matka víte, jak vypadá nahatý mužský. Něco vás však přece jen může u vlastního malého syna zaskočit: problémy spojené s mužským ústrojím.

Mimino, chlapeček
Mimino, chlapeček | Foto: Profimedia.cz

Jako dospělá žena a matka víte, jak vypadá nahatý mužský. Něco vás však přece jen může u vlastního malého syna zaskočit: problémy spojené s mužským ústrojím.

Dětská lékařka je bude nazývat pro vás nejspíš cizími jmény: fimosa, konglutinace a parafimosa. Co tyto nejčastější problémy malých kluků obnášejí a jak se léčí?

Fimosa


Fimosa je zúžení předkožky, jehož následkem ji nelze přetáhnout přes žalud penisu. Může být vrozená (kongenitální) nebo získaná. Získaná, takzvaná jizevnatá fimosa vzniká nejčastěji opakovaným zraňováním třeba při násilném přetahování nebo po zánětu. 

Zúžení předkožky vede k zadržování moči v předkožkovém vaku a následně k opakovaným zánětům a dalšímu jizvení. Výsledkem může být až úplný uzávěr předkožkového vaku a porucha odtoku moči či problémy v budoucím sexuálním životě. 

Mírnou formu fimosy lze někdy příznivě ovlivnit masážemi se speciální mastí, ale častěji je nutné řešení operační. U dětí se operace doporučuje asi od 2 let věku, pokud činí potíže, tak raději hned. Provádí se v celkové anestézii spojené s hospitalizací. 

Parafimosa

Parafimosa je stav, kdy došlo k násilnému přetažení úzké předkožky přes žalud a není možné ji volně přetáhnout zpět. Obvykle to bývá důsledkem experimentu majitele pindíka nebo snahy maminky uvolnit zúženou předkožku.

V této situaci je vhodné přiložit studený obklad a neprodleně navštívit dětského chirurga či urologa. Ten obvykle pomůže nějakou odbornou neinvazivní metodou, případně si stav může v krajním případě vyžádat i hospitalizaci a urgentní operační zákrok.

Konglutinace 

Konglutinace je slepení vnitřního listu předkožky s povrchem žaludu. Je to stav v podstatě fyziologický a poměrně častý. K uvolňování dochází u chlapců spontánně, problém však může nastat, když se předkožka neuvolňuje souměrně.

Hrozí tak, že se stane zdrojem zánětů, následných jizvení a vzniku fimosy. V takové situaci je třeba přírodě pomoci a předkožku od žaludu oddělit. Tento zákrok se nazývá dissoluce, provádí se obvykle ambulantně, a to od 2 - 3 let věku dítěte. 

zdroj: babyweb.cz

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama