reklama

Chrápání miminek může být životu nebezpečné!

Vypije dvě deci mléka a usne. To je život! Z postýlky se ozývá spokojené chrrr.....Ale je takové chrápání miminek opravdu projevem spokojenosti organismu?

Foto: Profimedia

Vypije dvě deci mléka a usne. To je život! Z postýlky se ozývá spokojené chrrr.....Ale je takové chrápání miminek opravdu projevem spokojenosti organismu?

Miminka do jednoho roku občas chrápou a nemusí to být projev nějakého problému. I starší děti sem tam chrápou, zejména jsou-li nastydlé. Pokud ovšem chrápe dítko pravidelně, normální to není a vyžaduje to pečlivé vyšetření a odstranění příčiny problému. Zvlášť když pozorujete v dýchání drobné či snad dokonce větší pauzy.

Překážkový běh

Zcela nejběžnější je chrápání kvůli zvětšené mandli - ať už nosní nebo krční. Tady je řešení poměrně snadné - chirurgické. Bohužel se odborníci neshodnou v tom, zda je to řešení úplně ideální, vzhledem k tomu, že mandle mají ochrannou funkci. Pokud ovšem dítě vykazuje známky spánkových apnoe - tedy momentů s dechovými pauzami (některé mohou být dlouhé až 30 vteřin), je pro jeho zdraví vhodnější dýchací cesty uvolnit. Jinak totiž hrozí nejen častá únava, ranní bolesti hlavy, ale i poruchy chování, ojediněle dokonce také opoždění ve vývoji a zcela výjimečně i úmrtí ve spánku.

Chrápání aneb Kvalitní spánek chybí

Dítě, které má v dýchacích cestách nějakou překážku, musí ve spánku vyvinout velké úsilí k tomu, aby se nadechlo. Souvisí to také s fází spánku. Při REM fázi se dítěti zdají sny, zároveň však poklesá aktivita dýchacích svalů a proto je-li přítomna nějaká překážka, je často pro tělo téměř nemožné vzduch v plicích vyměnit.

Neustálá zvýšená snaha organismu se pořádně nadechnout (a tudíž se i trochu probudit) vede také k deformitám patra a ke změnám tvaru obličeje. Z těchto důvodů si dítě neodpočine kvalitně a to se později projeví na jeho denní aktivitě a koneckonců i zmiňovaném opoždění vývoje. V souvislosti s častým probouzením se u těchto dětí také objevuje častější pomočování, pocení, děti mohou budit divoké sny.

Vyšetřit, vyřešit!

Poruchu spánku a chrápání by měl posoudit nejprve otorinolaryngolog, který také provede endoskopické vyšetření na odhalení překážky v horních cestách dýchacích. Už na první pohled si může u dítěte všimnout pootevřených úst. Snadněji se jim tak nadechuje.

K základnímu vyšetření by mělo patřit i RTG, pulsoxymetrie, případně celonoční polysomnografické vyšetření, které sleduje řadu parametrů spánku. Pokud překážka odstranit nelze, podávají se buď léky snižující otok a nebo v případě neodstranitelné překážky má dítě na noc přístroj, který mu pomáhá se nadechnout.

Chrápání miminek rozhodně není vhodné podceňovat, i když v této době se ještě velikost pater v ústech vyvíjí a chrápání může být v tomto případě přechodnou záležitostí, která se upraví sama. To ale musí posoudit vždy odborník!

zdroj: mojedite.cz, rodina.cz

Přečtěte si také:

Vzdělávání miminka v bříšku: Blikejte na něj halogenem!

Inkontinence po porodu: Jak zabránit trapasu!

Vedro v autě: Kvůli roztržitosti přišel o syna


 

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama