reklama

Rodit v létě, nebo v zimě?

Řešíte, které roční období je pro miminko příjemnější? Všechno má své výhody - záleží, čemu dáte přednost.

Těhotná žena
Těhotná žena | Foto: Profimedia.cz

Plánujete těhotenství a nemůžete se rozhodnout, kdy je lepší nosit velké bříško a kdy malé? Řešíte, které roční období je pro miminko příjemnější? Všechno má své výhody - záleží, čemu dáte přednost.

Zahájení těhotenství v podzimních a zimních měsících má výhodu v tom, že miminko v bříšku je ještě malinké a nehrozí vám tak na kluzkém ledu poranění a ohrožení plodu. Také pokud bude bříško menší, vejdete se do svých zimních kabátů a nebudete si muset půjčovat manželovu bundu. Nevýhodou je menší přísun čerstvého ovoce a zeleniny v nejdůležitějších prvních měsících těhotenství. Ale dnes to není žádná katastrofa, můžete si pořizovat dovážené.

Otěhotnět na podzim znamená rodit v létě

To jsou sice jen dvoje letní šatičky, ale mnoho otoků a tropická vedra, která velkému bříšku moc neprospívají. Trpět může více i žilní systém a mohou se objevit problémy s pigmentem. V létě je ovšem více prostoru pro fyzickou aktivitu, která těhotné pomáhá udržet se fit až do porodu. Můžete se častěji koupat a nechat své těžké unavené tělo nadnášet! K moři vás ale v pokročilém stádiu těhotenství už nevezmou. Takže to jistí přírodní nádrže a bazény u nás doma.

Říká se, že ženy těhotné přes zimu hodně ztloustnou, protože tak nějak více jí. Vyrábí se neustále energie na udržení tepla a tím se víc spotřebuje. Není to pravda. Těhotná může stejně tak přibrat i v létě, kdy kromě salátů a čerstvého ovoce je v nabídce slušná sbírka zmrzlin, ovocné tříště, dortíky, ledové kávy a sladké limonády. Tím se dá zimní kamarádka docela dobře dohnat.

Otěhotnět na jaře znamená rodit v zimě

Vyžaduje to náročnější výbavu na zimu - kalhoty s těhotenským pásem, zimní kabát nebo bundu apod. Miminko, které se narodí v zimě, bude zase nejspíše za rok v zimě dělat své první krůčky. To může přinést také jisté komplikace - určitě se tak nenaběhá, jako dítě, které začne chodit v létě.

Pro porod v zimě je zejména v odlehlejších částech země důležité včas dojet do porodnice. To může být v zimních kalamitách problém. Porod v zimě navíc znamená, že lyže si budete muset pro jednu sezónu odpustit. Také děti s novorozeneckou žloutenkou stačí v létě obvykle strčit k oknu. V zimě u okna moc dlouho světlo není.

Ať už vám vyhovuje pro velké břicho více léto nebo zima, nejdůležitější je, aby se to vůbec podařilo! Když se těhotenství nedaří, je pak jedno, jestli bude v létě nebo v zimě - řeší se, aby vůbec bylo a je pak radost pořizovat více zimní výbavy, nebo v létě vydržet oteklé nohy. Důležité je zůstat fit a opatrovat se.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama