reklama

Jaké jsou nejčastější chyby při přebalování?

Právě se vám narodilo miminko a vy přemýšlíte, jestli jsou lepší jednorázové plenky nebo ty látkové. Chcete se alespoň lehce předzásobit, a tak vás zajímá, jak často je budete měnit.

Foto: Profimedia

Právě se vám narodilo miminko a vy přemýšlíte, jestli jsou lepší jednorázové plenky nebo ty látkové. Chcete se alespoň lehce předzásobit, a tak vás zajímá, jak často je budete měnit.¨

Názory na počet se sice různí. Množství závisí na věku dítěte a individuální spotřebě. každopádně platí - lépe znamená častěji.

Značkové, nebo no name?

„My jsme ze začátku potřebovali tak osm plen denně, těch kvalitnějších, značkových. Když jsme chtěli ušetřit, no name plen bylo potřeba určitě víc, tak deset až dvanáct - protékaly totiž a malý začal okamžitě řvát, protože moc nesákly," popisuje paní Dana. „Není potřeba přebalovat po každé potřebě, moderní jednorázové plenky vydrží i několik čůrání - ale jenom ty kvalitnější a většinou také dražší," tvrdí  maminka Lucie. Jak to tedy je?

„Novorozeně spotřebuje za den průměrně dvanáct plen, a to i těch kvalitních. Močí totiž až dvacetkrát za den," konstatuje MUDr. Štěpánka Čapková, dětská dermatoložka z Fakultní nemocnice Motol. „Když přebalujete dítě méněkrát, hrozí opruzeniny, které se léčí mnohem složitěji než samotné časté přebalování. Novorozeně by se určitě mělo přebalit před kojením  a po něm, protože během krmení funguje peristaltika střeva. Postupem času se potřeba měnit plínky zmenší, jak narůstá schopnost dítěte moč udržet. Roční batole potřebuje denně zhruba šest nebo sedm plen." 

Pozor na alergeny!

„Dříve, když byly jednorázové pleny ještě dražší, maminky často šetřily a dítě nepřebalovaly podle potřeby. Dnes už se naučily, že je lepší přebalovat častěji, než pak utrácet za léky a vidět, jak se miminko trápí. Problémem zůstává hlavně nevyhovující kosmetika, případně levné prací prášky, které miminkovskou pokožku dráždí," upřesňuje MUDr. Čapková.

Podle ní je nutné používat dětskou kosmetiku bez alergenů. Také praní v přípravku pro citlivou pokožku prý dokáže divy. Ideální jsou dermatologicky testované prací prostředky bez barviv a parfemace. Nezbytné je omezit na minimum kontakt kůže se stolicí. „Jakmile vidíte, že se dítě pokakalo, plenku vyměňte a zadeček utřete navlhčenou vatou, případně vlhkými ubrousky," radí lékařka.

Opruzeninám lze předcházet

Jaké chyby dělají maminky při přebalování nejčastěji? „Opruzeninám můžete předejít častou výměnou plen a užíváním adekvátní kosmetiky, obsahující měkkou zinkovou pastu. V lékárně ji dostanete také pod názvem krém s oxidem zinečnatým," radí dermatoložka. „Pleny používejte podle toho, jaké vám vyhovují - na značky nekoukejte, samy brzy poznáte, které jsou pro vaše miminko nejlepší. 

Látkové pleny jsou pak kapitolou samy pro sebe. Dětskou pokožku sice nedráždí, pro matku jsou však náročnější. Přebalovat, prát a žehlit musí častěji. Je to však ekologičtější varianta. A některé maminky si pochvalují, že v látkových plenách jde dítě pěkně podržet a je s ním snadnější manipulace při kojení.

Peníze se vrátí

Nezáleží na tom, jestli používáte plenky jednorázové nebo látkové, rozhodující je jejich kvalita a hlavně jak často je vyměňujete," dodává MUDr. Štěpánka Čapková. „Pokud se rozhodnete pro látkové pleny, počítejte s počáteční investicí několika tisíc korun. Ta by se vám ale v průběhu několika měsíců měla vrátit. Klasické látkové pleny jsou už také jiné, než bývaly: existují různé kalhotky a vložky, které přebalování usnadní a udrží dítě v suchu."

Jednorázové papírové pleny se tak mohou stát nouzovou variantou. „Používám je třeba na chatě, kde nemůžu prát, nebo když jsme někde na návštěvě a nemám kam pleny vyhazovat. Malé to ale na zadeček nedělá moc dobře, takže se vždycky vrátím raději k těm látkovým, i když je s nimi víc práce a všude musím tahat větší balíky než jiné maminky," uzavírá maminka Žaneta.

zdroj: babyweb.cz

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama