reklama

To prso už nedostaneš! aneb Dokdy je vhodné kojit?

Dlouhou dobu to byl jeden z nejkrásnějších životních zážitků - a zase bude, ve vzpomínkách. Ale teď už minuly dva roky, prcek se pořád dožaduje prsu a vy toho začínáte mít tak akorát dost…

Foto: Isifa/Thinkstock

Dlouhou dobu to byl jeden z nejkrásnějších životních zážitků - a zase bude, ve vzpomínkách. Ale teď už minuly dva roky, prcek se pořád dožaduje prsu a vy toho začínáte mít tak akorát dost…

Batole se sápe do výstřihu, kdy ho napadne, nehledě na to, že mámě začínají padat vlasy po hrstech, kazí se zuby a je opravdu hodně unavená. Kojení si vybírá svou daň. "Já ho snad nikdy neodstavím, " začíná jí táhnout hlavou. Kdy je pravá chvíle s kojením skončit? Právě teď.

Už nemůžu…

"Ahoj maminky! Mám synka 19 měsíců starého a stále kojíme. Už v půl roce mi přišlo, že mu mé mlíčko nestačí, ale jiné odmítá. Tak jsme zůstali u našeho prsíčka. Jenže nyní u mě nastaly zdravotní problémy: málo jodu, vypadávání vlasů. Nevím, zda pomalu kojení neodbourávat, ale když malý je u toho prsa tak spokojený… Přes den si vzpomene, pokud si sednu a on to zaregistruje. V noci se ke kojení budí až čtyřikrát, ale myslím si, že jsem jen náhražkou dudlíka. Někdy už opravdu nemůžu. Ani nevím, jak to odbourávat. Setkávám se s názory zcela rozcházejícími. Poradíte mi někdo?" píše maminka na webu modrykonik.cz.

Doporučujeme: Kojení tatínků: Zvrácenost? Skvělá sexuální praktika?

Hodně záleží na mamince, jak daleko nechá dítě zajít. Jakmile má pocit, že jí velmi časté denní či noční kojení nevyhovuje, že se kojení dostává do popředí na úkor jiné stravy, případně že je jí nepříjemné, když se dítě dožaduje kojení na veřejnosti, je vhodné zasáhnout. Osobně považuji kojení po 12.-18. měsíci věku za intimní, soukromou záležitost - ne každému je příjemné koukat na chodící batole, jak se sápe se pod tričko ženy.

Kdy odstavit?

Na to neexistuje přesný návod. Kojit rok je super a pro dítě dobrý základ, kojit 2 roky je vhodné, kojení déle než 2 roky je již záležitostí čistě na rozhodnutí maminky. Kojení po 3. roce není už tak obvyklé a sama bych tento věk označila za hranici, kdy je vhodné o odstavu uvažovat.

Obecně platí, že od půl roku se do výživy miminka pozvolna zavádějí příkrmy, po roce věku představuje mateřské mléko už jen doplněk stravy, nicméně hraje stále důležitou roli v posilování imunitního systému dítěte. Po 2. roce života pak není z výživového hlediska nutné.

Jak odstavit?

Problematika odstavu dítěte je široká a hodně individuální, nicméně existuje několik obecných pravidel:

  • Nejméně traumatizující a problematické je postupné ubírání kojení - emocionálně i z důvodu postupného snižování laktace, aby nedocházelo k retencím či zánětům prsu. Vhodné tempo je rušit jedno kojení za týden. Postupné odstavování trvá týdny až měsíce.
  • Dítě starší 7 měsíců nepotřebuje noční kojení, a proto je vhodné zrušit nejdříve tyto dávky. Následuje rušení kojení v době, kdy dítě na dávce tolik nelpí. Je vhodné podat dítěti místo ní nějakou náhražku, ať už něco malého na svačinku nebo k pití.
    Nakonec se nechávají ty dávky kojení, které dítě vyžaduje nejvíc, většinou kojení před spánkem.
  • U dětí starších než 2,5 je vhodnější zrušit kojení zcela a najednou - prostě jim vysvětlit, že mlíčko už není. Velmi důležitá je důslednost. Pokud se rozhodnete, že už opravdu končíte, musíte za svým rozhodnutím pevně stát. Pro dítě by to bylo nepochopitelné, kdyby najednou druhý den mlíčko zase bylo.
  • V době odstavování věnujte dítěti více pozornosti, mazlete se s ním a chovejte ho. Vyhněte se situacím, které kojení připomínají. Zaujměte pozornost dítěte hračkou, hrou, listováním v knížce, pozorováním lidí za oknem, krátkým puštěním televize, rychlým oblečením a odchodem na procházku - cokoliv, co odvede jeho pozornost od výstřihu, je dobré.

Jaké zkušenosti s odstavováním miminka máte vy? Šlo to samo přirozenou cestou, nebo jste se dlouho trápily? Máte nějaký šikovný tip, jak situaci usnadnit? Poraďte ostatním v diskuzi pod článkem!

zdroj: hanakova-gynekologie.wz.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rodila jsem v hypnóze: Reportáž na vlastní kůži

Žili jsme spolu třicet let, opustil mě kvůli studentce

Tip: Jak skladovat chléb, aby vydržel dlouho čerstvý

Nejčastější chyby při odstavu

  • Nucený odstav pro pohodlí maminky
  • Nevhodný věk pro odstav
  • Příliš rychlý odstav
  • Nedůslednost maminky - pro dítě je až traumatizující, pokud někdy prso dostane a jindy ne.
  • Špatná podpora ze strany rodiny - manžel by měl být nápomocný, dítě zabavit a odvést jeho pozornost

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama