reklama

Oblékání a přenášení: S novorozencem jako s porcelánem!

Máte doma úplně čerstvého drobečka a skoro se ho bojíte dotknout? Nabízíme pár osvědčených fíglů, jak oblékat a nosit miminko, abyste mu neublížili, ale aby mu to naopak bylo příjemné.

Miminko
Miminko | Foto: Profimedia.cz

Máte doma úplně čerstvého drobečka a skoro se ho bojíte dotknout? Nabízíme pár osvědčených fíglů, jak oblékat a nosit miminko, abyste mu neublížili, ale aby mu to naopak bylo příjemné.

Díky nim budete mít jistotu při zacházení s miminkem a ono se bude cítit do slova a do písmene jako v bavlnce. Jak tedy na to?

Zvedání, držení, přenášení

Při zvedání děťátka podpírejte tělo a hlavu tak, aby nepřepadávala dozadu. Když ho chováte v náručí, opřete mu hlavu do ohbí jedné paže a zároveň ho přidržujte za stehýnko. Držíte-li děťátko ve vzpřímené poloze, opřené o vaše rameno, spočívá vahou na vaší hrudi, zatímco vy mu jednou rukou podpíráte zadeček a druhou hlavičku.

Při ukládání ke spánku děťátko držte v náručí a podepírejte mu hlavu, dokud neleží na podložce. Pak vysuňte ruku zpod zadečku, zvedněte maličko hlavu a uvolněte druhou ruku, kterou jste hlavičku přidržovali.

Pro bezpečné zvednutí a držení podsuňte svou ruku pod hlavu a krček dítěte a obejměte palcem a ukazovákem ruku dítěte pod ramenem. Druhou rukou sevřete palcem a ukazovákem stehýnko dítěte. Hlavu má dítě opřenou o předloktí vaší paže. 

Polohy vhodné k odříhnutí

Dítě si potřebuje odříhnout a zbavit se tak vzduchu, který spolykalo při krmení. Novorozence opřete o svůj hrudník, hlavičku ve výši ramene podepřete prsty a masírujte mu zádíčka nebo ho nakloňte dopředu na klíně přes koleno a hlavičku podepřete pod bradou. Hrudník přidržuje jedna ruka k vašemu tělu. Důležité je, aby dítě na spodní ruce nesedělo, jeho páteř by byla neúměrně zatížena.

Abyste viděli děťátku do obličeje, můžete si ho položit před sebe opřené zády o vaše pokrčená předloktí. Palci obou rukou ho přidržujte pod ramínky a zbývajícími prsty mu podpírejte hlavičku.

K odříhnutí je vhodná také relaxační poloha na předloktí ruky, z níž této polohy si dítě snadno můžete opřít o rameno nebo naklonit na klíně. Tato úlevová poloha pomáhá zbavit děťátko bolestí bříška při nadýmání a kolice. Děťátko při ní leží břichem na předloktí ruky, kterou je držíme za stehýnko, záda jsou opřena o vaše tělo, hlava volně spočívá ve vašem loketním ohbí, každá ručka dítěte z jedné strany předloktí. U citlivých dětí náchylných k blinkání je pak vhodné chování v klubíčku.

S věkem se to lepší

Se starším miminkem už je to snadnější. Máte víc zkušeností, nebojíte se, že mu při oblékání kombinézy upadne ručička nebo že ho upustíte na zem. Několikaměsíčního kojence si můžete k odříhnutí posadit na klín a přidržet mu záda, případně přidržet dítě na klíně obličejem dolů. 

Dítě si po jídle nemusí odříhnout vždy, po každém jídle nemusí mít v žaludku nadbytek vzduchu. Když si dítě ve správné poloze do deseti minut neodříhne, nejspíše spolykalo málo vzduchu, takže ho v bříšku netlačí. Ale může si ublinknout.
Pokud si ovšem ublinkává často, je třeba ho nechat odříhnout po každém jídle, případně už v průběhu krmení. Pro takové miminko je nevhodná každá poloha, která ohýbá a stlačuje bříško v krajině žaludku, tato poloha může zvracení zhoršit nebo vyvolat. Mezi jídlem by tyto děti měly ležet v postýlce ve výrazně zvýšené poloze. Poloha na břiše nebo na boku totiž vdechnutí zvratků nezabrání a hrozí syndrom náhlého úmrtí

zdroj: babyweb.cz

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama