reklama

Hamiltonův hmat pro vyvolání porodu? Jen se souhlasem!

Hamiltonův hmat je jednou z metod, jak vyvolat porod. Provádí ho lékař, který při vaginálním vyšetření uvolní dolní část plodových obalů naléhajících na pánevní vchod. Tím se uvolní látky, které mohou pomoci vyvolat děložní činnost. Výsledky Hamiltonova hmatu závisí na tom, zda je tělo ženy připraveno k porodu.

Těhotná
Těhotná | Foto: Profimedia.cz

Hamiltonův hmat je jednou z metod, jak vyvolat porod. Provádí ho lékař, který při vaginálním vyšetření uvolní dolní část plodových obalů naléhajících na pánevní vchod. Tím se uvolní látky, které mohou pomoci vyvolat děložní činnost. 

Výsledky Hamiltonova hmatu závisí na tom, zda je tělo ženy připraveno k porodu. Provedení před termínem porodu nebo při nepřipravených porodních cestách většinou vede jen ke špinění či poslíčkům (děložním kontrakcím, které nevedou k porodu). Nebo se také nemusí stát vůbec nic, jak potvrzuje maminka Eva, která tento zákrok podstoupila ve 39. týdnu druhého těhotenství: „Nic moc příjemného to nebylo, i když jako bolest bych to přímo neoznačila. Trošku jsem zašpinila ještě v ordinaci u lékaře, ale doma už pak ne. A s miminkem to ani nehnulo, nakonec jsem se rozrodila sama o čtyři dny později," vzpomíná.

Použití sporné

Hamiltonův hmat je obvykle považován za metodu neškodnou a šetrnou vůči matce i plodu. Některé zdroje však odkazují na možnost zavedení infekce do dělohy a na zvýšené riziko protržení vaku blan. Ve srovnání s farmakologickými metodami indukce porodu je Hamiltonův hmat skutečně šetrnější a v případě, že je zdravotně indikovaný důvod k vyvolání porodu (například těhotenství delší než 42 týdnů, nebo situace, kdy se již miminku nedaří v děloze dobře), je lepší zkusit dříve tuto metodu, než se přistoupí k podávání léků či k umělému protržení vaku blan. Stále však jde o zásah do přirozených porodních procesů a jeho použití před termínem porodu je přinejmenším sporné

Kdy rozhodně ne?

Přímo kontraindikovaný je Hamiltonův hmat při závažných stavech souvisejících s abnormalitami placenty a obecně vždy tehdy, pokud žena nebude rodit vaginálně. Pochybnosti o jeho použití vznikají i v případech, že stěr, který se provádí obvykle kolem 36. týdne těhotenství, prokázal přítomnost streptokoka skupiny B v pochvě ženy.

Je proto dobré mít na paměti, že fyziologické těhotenství trvá 40 týdnů s rozptylem dva týdny na obě strany a že vyvolání porodu před spontánním nástupem porodní činnosti nese vždy rizika. Často vede k dalším zásahům do porodu (dirupci vaku blan, aplikaci umělého oxytocinu, častějšímu elektronickému monitorování plodu), které v konečném důsledku mohou vyústit až k operativnímu ukončení porodu kleštěmi nebo sekcí. 

„Hamiltonův hmat není doporučený postup pro podporu normálního porodu," upozorňuje zkušená porodní asistentka Marie Vnoučková. „Pokud chcete rodit přirozeně, je nejmoudřejším řešením nechat začátek porodu na přírodě." 

Rozhodujte sama!

Hamiltonův hmat může být proveden pouze se souhlasem nastávající matky a po poučení, ve kterém jsou uvedeny jak přínosy, tak možná rizika tohoto zákroku. Podle výpovědi mnoha žen se však bohužel nezřídka stává, že se k němu lékař rozhodne sám během vaginálního vyšetření a žena se o tom dozví až zpětně.

„Asi dva dny před porodem jsem byla na prohlídce v ambulanci v porodnici. Lékař kontroloval stav čípku a najednou to zabolelo a začalo jakoby pálit. Ptala jsem se, co to dělá, zda našel nějaký problém, ale on se jen usmál, že ne, že je všechno v pořádku, že mně jen trochu prošťouchnul porodní cesty, když už jsou tak pěkně připravené na porod. Prý abych už nemusela dlouho čekat. V tu chvíli jsem nedokázala pohotově reagovat, jen jsem nevěřícně hleděla. Že bych si mohla třeba stěžovat, to mě tehdy vůbec nenapadlo," vzpomíná čtenářka Lenka.

Podobné zkušenosti má více žen, naštěstí s rostoucí osvětou těchto zákroků ubývá. Pokud o něm budete uvažovat i vy, nezapomínejte, že stejně jako ostatní zákroky v těhotenství a při porodu, může být proveden pouze s vaším souhlasem. 

zdroj: babyweb.cz

Jak to probíhá?

Lékař vsune prst jedné ruky co nejhlouběji do vagíny, zatímco druhou tlačí na stěnu břišní a krouživým pohybem uvnitř středu čípku odloupne vak blan od děložní stěny. V důsledku toho se vyplaví hormony prostaglandiny, které podporují spouštěcí mechanismus porodu. Samotný zákrok může být pro ženu nepříjemný: někdy může pociťovat pálení, štípání či dokonce bolest.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama