reklama

Bez plenky na vlastní kůži: Zachytávat hovínka byl děs!

Zkoumáte, jak ušetřit za pleny? Řešíte, zda se rozhodnout pro látkové, nebo jednorázové? Zvažujete finanční dopady na rodinný rozpočet? Seznamte se s bezplenkovou metodou! Možná vás to překvapí, ale ona je odpradávna přirozeně praktikována po celé zeměkouli.

Foto: Profimedia.cz

Zkoumáte, jak ušetřit za pleny? Řešíte, zda se rozhodnout pro látkové, nebo jednorázové? Zvažujete finanční dopady na rodinný rozpočet? Seznamte se s bezplenkovou metodou!

Třeba u vás rozhodne ekologická stránka věci a vy se pokusíte odchovat své miminko úplně přírodně - bez plenky. Nebudete sami. Možná vás to překvapí, ale bezplenková komunikační metoda je odpradávna přirozeně praktikována po celé zeměkouli.

V zemích třetího světa je přirozené řešení hygienických návyků nejmenších dětí automatické. Dá se říct, že je jakýmsi protipólem pohodlnosti a zjednodušování si péče o dítě v civilizovaných končinách. Jaké jsou výhody a nevýhody výchovy bez plenek?

Vyladit se na dítě

O bezplenkové komunikační metodě přemýšlejí většinou nastávající rodiče, kteří staví přístup k dítěti na přirozeném, instinktivním rodičovství, věří ve svou schopnost intuitivně se vyladit na miminko a vnímat, co je pro ně dobré. Mohou to být prvorodiče, ale také třeba matka, která se pro „bezplenkovku" nadchne po narození čtvrtého dítěte. Všichni však mluví o těsném sepětí se miminkem a o šťastném a uvolněném batoleti.

Propagátorkou metody je Ingrid Bauerová. Napsala o ní knihu Bez plenky: laskavá moudrost přirozené hygieny nemluvňat. Vychází z vlastních zkušeností i z rozsáhlých výzkumů a došla k těmto závěrům:

  • Nemluvňata jsou si už od narození vědoma vyměšovacích potřeb a dobrovolně se mohou naučit je ovládat.
  • Přirozená hygiena nemluvňat je způsob, kterým lze uspokojit tyto potřeby dlouho předtím, než bude dítě samo chodit na záchod.
  • Pokud jsou vyměšovací potřeby dětí uspokojovány již od narození, nemusí se později batolata znovu učit, jak je rozpoznat. 

Jak vypadá teorie v praxi?

Maminka Marie se o bezplenkové metodě dozvěděla během prvního těhotenství od kamarádky. Nechtěla ušetřit za plínky nebo miminko nějak drezurovat, šlo o celoživotní postoj: jak se co nejšetrněji chovat k naší planetě. Marii se myšlenka zalíbila, a tak se ji rozhodla vyzkoušet.

„Hned v prvních dnech života Matyáška jsem si začala všímat projevů, které se pojí s okamžikem vyprazdňování. Jakmile jsem uviděla soustředěný výraz na kakání, rychle jsem sundala látkovou plínku a nechala ho kakat volně vleže na přebalovacím pultu. To bylo ale strašně nepraktické, zachytávat hovínka byl děs. Nakonec mi kamarádka poradila dát si kyblík vsedě mezi kolena a Matyáška podržet v klubíčku nad ním. To fungovalo," popisuje Marie své zkušenosti.

S čuráním to bylo složitější: „Ať jsem ho pozorovala sebevíc, nevysledovala jsem žádný projev, výraz ve tváři či zvuky, které by naznačovaly, že potřebuje na malou. Proto jsem si všímala času, kdy pravidelně čural. Ten se sice měnil, ale i tak jsem polovinu dokázala zachytit," popisuje maminka.

Výsledek? Od čtyř měsíců kakal Matyášek jen do kyblíku a přibližně od jednoho roku si víceméně spolehlivě říkal o čurání doma i venku.

Rodiče to mají těžší

Zásadní protiargument je jediný, avšak pádný: rodiče, kteří se pro bezplenkovou metodu rozhodnou, to mívají těžší. Hodně záleží také na miminku: některé je čitelné jako slabikář a spolehlivé jako hodinky, jiné své  potřeby nedokáže tak zřetelně projevit.

„Bezplenková komunikační metoda je návratem k přirozenosti. Posiluje těsné pouto matky a dítěte, které je základem harmonického rozvoje dětské osobnosti. Nejsem vůbec proti jejímu praktikování. Naopak. Jen vidím problém v situaci, kdy chce matka věnovat čas také sobě, svým zájmům a potřebám, případně budovat kariéru. Tehdy jsou jednorázové plenky k nezaplacení," uzavírá problém pediatr Martin Gregora.

zdroj: Babyweb.cz

Výhody bezplenkové metody

  • Jde o ekologický a nejlevnější způsob péče o miminko, díky němuž není tolik zatěžováno životní prostředí.
  • Miminko je většinou v suchu a pokožka netrpí kontaktem s močí a stolicí. Odpadá problém s opruzeninami.
  • U holčiček praktikování přirozené hygieny chrání před tím, aby se bakterie ze stolice nedostaly do kontaktu s vaginou.
  • Mezi matkou a dítětem funguje lepší komunikace, jsou na sebe vyladěni.

--------------------------------------------------------------------------------

Jaké plenky jsou pro vaše děti dobré?


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama