reklama

Točit porod na video je mimo mé chápání, říká porodník

Není nad to mít během těžké chvilky nablízku někoho svého. Nejčastěji tuto úlohu zastává nadcházející tatínek, ale jsou případy, kdy si rodička vybere podporu ženskou, ať už svou maminku, kamarádku nebo věci znalou dulu. Dnes je to prakticky běžná věc, ale za časů, kdy rodily naše maminky, zcela nepředstavitelná.

Maminka a miminko, porod
Maminka a miminko, porod | Foto: Profimedia.cz

Není nad to mít během těžké chvilky nablízku někoho svého. Nejčastěji tuto úlohu zastává nadcházející tatínek, ale jsou případy, kdy si rodička vybere podporu ženskou, ať už svou maminku, kamarádku nebo věci znalou dulu.

Dnes je to prakticky běžná věc, ale za časů, kdy rodily naše maminky, zcela nepředstavitelná. Tatínci směli jen ke dveřím, nakouknout, odevzdat květinu, a pak si už novopečení rodiče mávali pouze z nemocničního okna. A děti? Ty byly hromadně uskladněné na pokoji pro „vánočky" a maminkám je sestřičky vozily pouze na kojení. Tento styl příchodu na svět už máme naštěstí za sebou, porodnice jsou útulné a personál vlídný. Porodnice v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí patří k těm vyhledávaným.

Díky finanční podpoře od Nadačního fondu pro zdraví dětí, který před pěti lety založila společnost Central Group, mohou maminky přivést na svět své ratolesti s pomocí vysoce kvalifikovaného personálu. O přítomnosti blízkých lidí na porodním sále jsme si povídali s MUDr. Hynkem Heřmanem, PhD., vedoucím lékařem oddělení rizikového těhotenství v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí.

Patří tatínek na porodní sál?

Určitě, pokud on sám chce a má z toho dobrý pocit. Partner u porodu je dobrá věc. Žena neví, do čeho jde, a je ráda, že má u sebe někoho blízkého, s kým může komunikovat. Takže pokud tatínek chce, na porodní sál patří. Pokud je tam donucen, bývá to spíš problém. V tomto případě se nabízí varianta, kdy je muž se ženou třeba jen zpočátku, podpoří rodičku při největších bolestech během kontrakcí a na samotný porod odejde. Podle mne je to velice dobré řešení, neboť pro každého nemusí být příjemné vidět svého blízkého v takové situaci.

Jsou tatínci, kteří vše dokumentují, fotí a natáčí. Jak se na to díváte?

To je pro mne mimo chápání. Nevím, kdo si pustí video z porodu, ale asi jsou i takoví lidé. Možné to je. S natáčením porodu úplně nesouhlasíme, ale focení a točení miminka je v pořádku.

Kolik lidí si může vzít žena k porodu?

U nás v porodnici si může vzít žena jednoho nebo dva lidi. Účast u porodu je zpoplatněná, momentálně zaplatíte 1500 Kč za každou osobu.

Co když přijde rodičce pomáhat dula?

Pokud dula funguje jako psychická podpora maminky, určitě to vítáme. V případě, že se jedná o agresivní ženy, které tvrdě prosazují přírodní porodnictví, odmítají monitory a maminku tím traumatizují, tak to není v pořádku.

Je to asi trochu jiný styl podpory než od partnera.

Určitě. Partner se bojí o ženu a o dítě, může být vyděšený. Pro dulu je to práce, byť vzdělání v medicíně nemá nijak vysoké. Ale jako psychická podpora je perfektní, pokud postupuje v souladu s lékaři. Naštěstí většina žen, které si maminky přivádějí, spolupracují velice dobře.

Kdy doprovod musí opustit porodní sál?

Blízký člověk může být u rodičky vždycky, i během porodu císařským řezem. Jen pokud nastane nějaký velký problém, třeba silné krvácení, požádáme ho, aby chvilku počkal mimo sál. Ale při vlastním porodu nikomu účast nezakazujeme.

Jste radši, když má žena na sále doprovod?

Určitě. Pokud nenastane situace, že musí být na sále více doktorů a ten člověk tam spíš překáží, je to žádoucí.

A když se miminko narodí?

Po porodu zůstává maminka s dítětem na porodním sále kvůli vyloučení komplikací. Potom maminku převezeme na oddělení šestinedělí, kde si odpočine a miminko jí přineseme za několik hodin. Pokud má nadstandardní pokoj, může zůstat i partner, pokud ne, dochází na návštěvy. Pokoje jsou většinou po dvou až po třech, nadstandardní samozřejmě pro jednu ženu. Po porodu sestřičky maminku naučí, jak se o dítě starat.

Vracejí se k vám maminky?

Vrací, také proto máme přes 5000 porodů za rok.  

Nadační fond pro zdraví dětí

Na podporu Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze 4 - Podolí založila v roce 2007 společnost Central Group Nadační fond pro zdraví dětí. „Finanční prostředky z Nadačního fondu pro zdraví dětí umožňují našim lékařům zvyšovat kvalifikaci a odbornou úroveň doma i na zahraničních sympoziích a kongresech. Umožňují lékařům rychle zavádět do praxe nejnovější diagnostické a terapeutické postupy. Nadační fond nám pomáhá pořizovat i nové progresivní zdravotnické technologie, které bohužel nelze vždy získat z provozních zdrojů ústavu, přitom jsou ale předpokladem udržení mezinárodní odborné úrovně," říká doc. MUDr. Jaroslav Feyreisl, CSc., ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě.

Kromě financování fondu zajišťuje Central Group i veškeré organizační a administrativní záležitosti, které s jeho činností souvisejí. Veškeré příjmy nadačního fondu tak mohou být v plné míře využity pro naplnění svého poslání.

Nadační fond pro zdraví dětí
tel.: (+420) 226 221 093, (+420) 605 204 817
fax: (+420) 226 221 070
www.zdravideti.cz
email: [email protected]

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama