reklama

Těhotenství a kojení chrání ženy před rakovinou!

Těhotenství organismus ženy proměňuje a překvapivě zdokonaluje. V jeho důsledku jsou matky mimo jiné odolnější i proti rakovině prsu.

Foto: Isifa/Thinkstock

Těhotenství organismus ženy proměňuje a překvapivě zdokonaluje. V jeho důsledku jsou matky mimo jiné odolnější i proti rakovině prsu.

Vyplynulo to ze studie týmu expertů z Cancer Research Center v Seattlu, která objasňuje, proč bezdětné ženy trpí rakovinou prsu častěji než jejich potomky obdařené vrstevnice. Vědci doufají, že objev může otevřít cestu ke zcela novému typu léčby. 

Imunita díky buňkám plodu

Příčinou odolnosti vůči nádorům jsou děje probíhající během těhotenství. Skrze placentu neproudí totiž od matky k plodu jen živiny a kyslík. Výměna je obousměrná. Do krevního oběhu matky se přes placentu dostávají kromě zplodin látkové výměny plodu také jeho jednotlivé buňky. Ty pak mohou v mateřském těle přežít celá desetiletí i po porodu.

Úloha buněk darovaných dětmi zatím není zcela objasněna. Ukázalo se ale, že pokud doputují do kostní dřeně matky, kde se zapojí do produkce bílých krvinek, výrazně vzroste výkonnost imunitního systému. Krvinky, jež mají kombinovanou dědičnou informaci, útočí i na takové rakovinné buňky, které se před původním imunitním systémem ženy dokázaly skrýt. Důsledkem je vyšší odolnost organismu matek před rakovinou prsu.

Neplatí to u všech žen

Přesto mnoho žen onemocní, i když jedno či více dětí porodily. Podle výzkumu je to způsobeno tím, že se buňky potomka v organismu matky neuchytily.

"Už nějakou dobu víme, že těhotenství může chránit před rakovinou prsu. Naše výsledky ale pomohly vyřešit hádanku, proč nejsou před nádory prsu v bezpečí všechny ženy, které prodělaly těhotenství," konstatoval vedoucí výzkumného týmu Vijayakrishnan Gadi. "Doufáme, že další výzkum ukáže cestu, jak využít buňky plodu k léčbě rakoviny plic, nebo dokonce k eliminaci dalších typů nádorů." 

Pomůže i kojení

Dalším faktorem, který snižuje u žen riziko rakoviny prsu, je kojení. Důvodem jsou změny v produkci hormonu estrogenu v průběhu těhotenství a kojení. Ten totiž funguje jako jakési palivo pro některé nádorové buňky při rakovině prsu, takže s jeho výkyvy klesá i riziko nemoci. Zároveň se během kojení mění složení prsní žlázy - ubývá tuku, ve kterém se estrogen hromadí, a přibývá buněk lépe odolávajících mutaci, jež je může změnit na zhoubné bujení.

Nejde ovšem o proces jednoznačný - studie prokázaly, že pozitivní vliv má těhotenství na ženy mladší 35 let. Ženy, které byly poprvé těhotné až po 35. roce, mají naopak větší šanci na onemocnění rakovinou prsu než nerodičky. Počet těhotenství přitom nehraje žádnou roli: stačí jedno těhotenství před 35. rokem, a šance na nemoc je menší. Platí také, že ženy starší a bezdětné mívají sice nádor prsu častěji, ale zato trpí méně agresivními nádory.

Velkou roli zato má délka kojení. Nedávná studie v Číně prokázala snížení rizika onemocnění rakovinou prsu o více než 60 %, pokud ženy kojily 6 let. Ale nezoufejte! Doba kojení se sčítá během života a pozitivní vliv je znát už po roce a půl.

Jak jste vnímala kojení vy? Jako bolestivé utrpení? Jako báječný proces sblížení se svým miminkem? Jako obtížný stav, který špiní podprsenky i šaty a nutí vás trávit čas výhradně s dítětem? O tom můžete hlasovat v anketě!

zdroj: Babyweb.cz, prolaktin.cz, webmd.com, ulekare.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rekordy a kuriozity batolat: Tomu neuvěříte!

8 věcí, které vám ničí sex

Dvouletý král samby: Nosí plínky, ale tančí jako bůh!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama