reklama

Menstruaci lze chápat jako selhání, říká porodník

"Pro ženu je z fyziologického hlediska přirozenější stav těhotenství a kojení než nebýt těhotná. Vlastní menstruační krvácení lze z tohoto hlediska chápat jako projev selhání procesu otěhotnění," konstatuje gynekolog a porodník doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

Foto: Isifa/Thinkstock

"Pro ženu je z fyziologického hlediska přirozenější stav těhotenství a kojení než nebýt těhotná. Vlastní menstruační krvácení lze z tohoto hlediska chápat jako projev selhání procesu otěhotnění," konstatuje gynekolog a porodník doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

Jak dodává, tělo ženy prochází v průběhu těhotenství a po porodu obrovskými změnami, které jsou řízeny a koordinovány zejména hormony. První dva týdny běžného menstruačního cyklu je tělo ženy vystaveno pouze vlivu estrogenů, které mohou mít při delším působení řadu nepříznivých účinků. "Zato těhotenství a kojení je pro ženu stav přirozenější, protože působení estrogenů je při těchto stavech vyváženo či doplněno: v těhotenství hormonem gestagenem, při kojení velice nízkými hormonálními hladinami obecně," dodává gynekolog.

Místo mozku placenta?

Není to úplně nadsazené. Po oplodnění postupně přebírá řídicí funkci v těle ženy placenta. Přestože jde o tkáň patřící hlavně k plodu, produkuje množství hormonů, které ovlivňují tělesné funkce ženy. Cílem je, aby organismus matky poskytl plodu co možná nejlepší podmínky pro nitroděložní vývoj. Placenta tak má vliv na imunitu, metabolismus i náladu a chování nastávající matky. Ke konci těhotenství váží skoro kilogram, čímž se stává největším endokrinním orgánem v těle ženy. Chrlí do jejího krevního oběhu záplavu estrogenů, progesteronu a bílkovinných hormonů, které přímo řídí funkci nadledvin a štítné žlázy. Zároveň blokují dozrávání dalších vajíček, takže žena již nemůže znovu otěhotnět.

Po porodu prudký pokles

Je jasné, že když matka při porodu o placentu přijde, musí to mít na ni velký vliv. V organismu nastanou bouřlivé hormonální změny, kdy řídicí funkci nad žlázami s vnitřním vyměšováním postupně přebírá zpět podvěsek mozkový.

Neuvěřitelné video: Porod do vody v přímém přenosu!

Prudký pokles estrogenů a progesteronu navodí sekreci prolaktinu, který v prsní žláze spustí tvorbu a vylučování mléka. Ta je řízena i mozkem, který bezprostředně reaguje na pláč dítěte a stimulaci bradavek. Hormon prolaktin potlačuje produkci hormonů, které stimulují vaječníky k ovulaci, nicméně kojení, dokonce ani pravidelné, nelze považovat za antikoncepci. Obecně možno shrnout, že otěhotní přibližně 2 % plně kojících žen.

Prudké hormonální výkyvy mívají za následek změny nálady (poporodní blues), ženy jsou citlivé a plačlivé. K tomu je nutno přičíst i únavu po porodu, poporodní stres a nedostatek spánku, případné problémy s močením a otoky nohou. Tatínkové by měli v tomto období novopečené maminky co nejvíce podporovat.

Poranění má skoro každá

Je třeba také vzít v úvahu, že většina žen po vaginálním porodu má nějaký stupeň porodního poranění. Toto se sice obvykle hojí dobře, nicméně i tak je dost bolestivé na to, aby se žena šetřila. Aplikace mastí a krémů není vhodná. Doporučuje se jenom zvýšená hygiena, sprcha po použití toalety a šetrné vysušení ručníkem. Stehy jsou ve většině případů rychle vstřebatelné a vypadávají v čase 7-10 dnů od ošetření. Na subjektivní úlevu od bolesti a podporu hojení možno použít komerčně vyráběné dezinfekční hojivé oplachy. Kolem stehů se můžou pomnožit bakterie, takže jistý zápach je přechodně normální.

Sex v této době většinu maminek příliš neláká

Žádná studie sice neprokázala negativní vliv dřívějšího začátku sexuálního života než po šestinedělí, je třeba ovšem vždy vzít v úvahu, jak se rodička cítí, a připravit se na to, že při prvních stycích může být pochva bolestivá. Stav se postupně upraví, ale jistý stupeň bolestí v čase půl roku po porodu udává až 19 % žen. Kromě pomalejšího hojení porodního poranění je hlavním důvodem nedostatečné provlhnutí pochvy kvůli nízkým hladinám pohlavních hormonů. Zde pomůže lubrikační gel nebo lokálně podané krémy či masti s obsahem estrogenů.

Zpět do normálního života

Podle některých studií je další těhotenství nejbezpečnější přibližně rok od prvního porodu. Žena by proto měla po šestinedělí začít používat kromě kojení ještě nějakou antikoncepční metodu. Kromě kondomu se nabízejí hormonální tablety pro kojící ženy. Ty obsahují pouze gestagen, který neovlivňuje tvorbu mléka. Po ukončení kojení je vhodné navázat dvousložkovou antikoncepcí, případně jinou formou ochrany proti otěhotnění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Samuel: Křičeli na něj "zrůdo", protože chtěl být dívka

Na malostranském hřbitově leží svatá holčička

Nejkrásnější a nejoblíbenější česká jména roku 2012

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama