reklama

Otužování miminek? Začít můžete už v roce dítěte!

Chcete vašemu děťátku posílit imunitu? Začněte s otužováním!

Foto: ISIFA/Thinkstock

Také máte zkušenosti, že po prvním dni stráveném ve školce přijde vaše dítě domů nemocné? Mezi dětmi se šíří mnoho virů a bakterií, ale jak takový nápor zvládnout? Otužujte vaše dítě už od roku věku.

Otužování je výbornou prevencí proti nachlazení a chorobám. Nenechte vaše dítě v kolektivu trpět a připravte jeho imunitní systém na nápor virů.

Můžete do sauny?

S batoletem můžete chodit do sauny, ale nesmíte to přehánět. Malé děti by v sauně měly být od tří do pěti minut, při maximální teplotě 60 stupňů Celsia. Začněte hezky postupně a buďte trpělivá. Nezapomeňte dítěti vytvořit takové saunování, aby ho to nestresovalo. Připravte ho na první vstup a berte to jako hru. Se stresem daleko nedojdete.

Kdy začít otužovat?

Specialisté a lékaři radí, že otužování u nejmenších dětí by mělo začít od jednoho roku dítěte. Vše samozřejmě závisí na jedincích a jejich zdravotním stavu. Mezi nejčastější a oblíbené metody patří otužování vodou, vzduchem nebo příjemné a krátké saunování. Maminky by se měly zamyslet nad tím, zda budou mít odvahu své miminko otužovat a uvědomit si, že jde o jejich dobro a zdraví a mohou tak děťátko připravit na kolektiv plný virů.

Otužování vodou

Otužování vodou nebývá velkým favoritem u dětí, ale je velmi účinné. Určitě vodou otužujte jen zdravé dítě a vodu snižujte vždy pozvolna. Horní polovinu těla omývejte vlažnou vodou okolo 34 stupňů Celsia a ihned vysoušejte. Po několika dnech vodu vždy o jeden stupeň snížíme a za dva měsíce byste měli dosáhnout teploty okolo 20 stupňů Celsia. Důležitým faktorem je pravidelnost. Otužujte každý den a nejlépe hned ráno.

Chladný vzduch je dobrý

Když s otužováním začínáme, měli bychom nejprve začít se vzduchem. Nechávejte své děti spát při otevřeném okně a v minimálním lehkém oblečení. Za vyzkoušení stojí i vzdušná lázeň, kdy délka nesmí přesahovat 10  minut. Po chození v chladném vzduchu přechází otužované miminko do teplé místnosti. Pokud tato metoda dítě stresuje, vyzkoušejte něco jiného. Vždy buďte opatrné a nepodceňujte podchlazení. Nejlépe je začít s otužováním vzduchem na jaře nebo na podzim, kdy se teploty pozvolna mění.

Jak pomoci otužování

Místnosti nepřetápějte. Pokoj dětí by měl být vytopený maximálně na 21 stupňů Celsia. Přiměřeně své děti oblékejte podle venkovní teploty. Vaše děti by měly mít tolik vrstev, co máte vy, maximálně o jednu víc. Když se venku oteplí, okamžitě jednu vrstvu odeberte. Naučte vaše dítko spát celoročně s otevřeným oknem, díky tomu bude odolnější a vyspinkanější. Velmi často své děti berte ven a učte je pravidelnému pohybu na čerstvém vzduchu.

 

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama