reklama

4D ultrazvuk: Užitečné vyšetření, nebo jen bonus?

3D nebo 4D ultrazvuk? Podívejte se, jaký je v tom rozdíl.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Máte-li vlastní děti, pak jste jistě absolvovaly povinné kolečko klasických ultrazvuků. Která z nastávajících maminek, by nechtěla znát bližší zdravotní stav svého miminka. Dnes lékaři umožňují podrobné vyšetření už před narozením a my máme jedinečnou možnost spatřit úsměv, pohyby či tvářičky našeho budoucího potomka ještě v děloze.

Nově se v nabídce gynekologických vyšetření objevil i 4D ultrazvuk. Rodiče si mohou z kontroly přinést domů několika minutové 4D video a dohadovat se ještě před porodem, komu že je miminko vlastně podobné.

V čem se liší 3D a 4D?

Každý, kdo zažil vyšetření ve 4D, zjistil, že je prostě lepší! V čem? Na 3D ultrazvuku sice získáte plastickou fotografii vašeho potomka, ale tento obraz zůstane statický a vy neuvidíte jeho reálný pohyb.

4D ultrazvuk je velkým okamžikem nejen pro nastávající maminky, ale i pro tatínky. Když vidíte, že se na vás prcek usmívá, budujete si k ještě nenarozenému miminku silný vztah. Opět ale záleží na samotných rodičích, jak mateřství prožívají. Někoho reálné video, kdy v přímém přenosu sledujete, co se děje v děloze, snadno zaskočí. Ve většině případů jde o neopakovatelný zážitek, který je jistojistě lepší než nejnavštěvovanější oscarový film.

4D ultrazvuk s 50% slevou pořídíte ZDE >>

Co očekávat od 4D ultrazvuku? Lékař si vás posadí před monitor, kde budete na rozdíl od 3D technologie pozorovat pohyb vašeho děťátka v reálném čase. Pak už jen záleží na miminku, co vše vám bude chtít ukázat. Zahlédnete, jak se děti v bříšku vrtí, anatomii jednotlivých orgánů a detail pohybu končetin či obličeje. Když se zadaří, může vám vaše děťátko předvést úsměv, mračení nebo na vás, ve vší slušnosti, vyplázne jazyk.

Podívejte se na video, které vám ukáže rozdíly v ultrazvucích...

Proč vystavit dítě silnějšímu záření?

Ultrazvuk není jen zábavou pro budoucí rodiče. Lékaři ho využívají k prenatální diagnostice anomálií obličeje a různých syndromů. Jednoduše řečeno zjistí, zda vaše děťátko netrpí rozštěpovými vadami tváře. Při ultrazvuku si mohou plastičtí chirurgové udělat přesnější představu o rozsahu problému a rozhodnout o operaci po porodu. Takto podrobné vyšetření pomůže lékařům pochopit a rozpoznat řadu vážných nemocí, jakou je například Downův syndrom.

Čtěte také: Ultrazvuk maminky Karly

Vyšetřují se jednotlivé orgány a jejich činnost, správnost růstu páteře a končetin a hlavně to, zda je v pořádku obličej. Někteří lékaři dokonce tvrdí, že vám mohou s jistotou říci, jestli bude mít vaše děťátko křivé zuby nebo odstáté uši.

Chceme 4D ultrazvuk. Co nás čeká?

Připravte se, že samotné vyšetření je o něco delší než běžné. Trvá okolo 15 až 25 minut. Lékaři potřebují zastihnout plod v optimální poloze k zobrazení. Záleží tedy na vašem děťátku, jak se bude či nebude chtít ukázat. Pokud se kontrola nepodaří, dostanete možnost přijít jiný termín. 

Optimální zobrazení miminka je mezi 22.-28. týdnem těhotenství. Připravte se, že jde o nadstandardní kontrolu a není hrazená pojišťovnami. Vyšetření stojí různě, ale pod 1000 Kč se nedostanete. Vždy se objednávejte dopředu a počítejte s tím, že je třeba delší časový prostor.

V žádném případě si nemyslete, že vám 3D nebo 4D nahradí klasický 2D ultrazvuk, na kterém je lépe patrné, zda náhodou  nemáte menší množství plodové vody nebo jestli není prcek v děloze špatně otočený. 4D je bonusem pro nastávající rodiče, ale hlavně podrobnější kontrolou pro lékaře.

Co si myslíte vy? Je pro vás 4D ultrazvuk důležitý?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co je to zamlklé těhotenství?

Miminko v bříšku se směje, zívá a pláče

Manželství jen kvůli dětem. Má smysl ho udržovat

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama