reklama

Jak šetrně vyvolat porod, když už opravdu nemůžete

Připadáte si jak velryba na pláži, břicho máte jako balón, nohy jsou oteklé a v kalendáři zaškrtáváte už druhý termín porodu. A tak přemýšlíte, jak by se sled událostí dal trochu popostrčit…

Foto: Isifa/Thinkstock

Připadáte si jak velryba na pláži, břicho máte jako balón, nohy jsou oteklé a v kalendáři zaškrtáváte už druhý termín porodu... Přenášíte.

Taška do porodnice je dávno sbalená, výbavička dvakrát přežehlená, a vy jste stále dva v jednom. Sotva se kulíte, spát se taky pořádně nedá... A tak přemýšlíte, jak by se sled událostí dal trochu popostrčit… Ale pozor, s velkou pravděpodobností je matka příroda přece jen chytřejší než nastávající maminky a obvykle dobře ví, co dělá! Proto opatrně. Impuls k porodu totiž nedává maminka, ale miminko.

Porod zcela v rukou lékaře: Hamiltonův hmat

Jde o odborný zákrok, který provádí lékař tak, že při vaginálním vyšetření uvolní dolní část plodových obalů naléhajících na pánevní vchod. Tím se uvolní látky, jež mohou pomoci vyvolat děložní činnost. Pro těhotnou ženu může být tento zákrok dost nepříjemný a jeho efekt je sporný, takže se od něj v poslední době spíš upouští. Hrozí při něm totiž infekce dělohy a zvýšené riziko protržení vaku blan. Co byste měly vědět - tento hmat lze provést pouze se souhlasem nastávající maminky.

Úspěch nezaručen, ale neuškodí

  • Masáž bradavek: Bradavku uchopíte mezi palec a ukazováček a jemně ji mnete, což můžete v posledních čtyřech týdnech těhotenství provádět denně asi 4 minuty. Tím rozhodně nezkazíte vůbec nic, jde o vhodnou přípravu na kojení. Stimulace bradavek navíc může spustit kontrakce, protože při ní dochází k vyplavování oxytocinu, jenž stimuluje děložní sliznici.
  • Horká lázeň: Je bezpečná a příjemná. Voda může mít až 40 °C. Zvláště prý pomáhá kroužení sprchou s teplou vodou přímo nad bříškem. Výborná je i horká koupel s přidáním 5 lžic mléka, do něhož nakapete 4 kapky 100% éterického oleje z levandule. Tato aromakoupel by měla trvat 15 minut.
  • Nechráněný pohlavní styk: mužské sperma obsahuje hormony prostaglandiny, které napomáhají zrání děložního hrdla. Jsou obsaženy i v tabletách, jež podávají lékaři při vyvolávání porodu. Milostné radovánky jsou poměrně bezpečnou a příjemnou cestou k porodu - pokud jsou ovšem příjemné i mamince.
  • Fyzická námaha: Může fungovat, ale platí: Všeho s mírou! když budete na kolenou umývat podlahu, možná to pomůže, ale věšení záclon či utírání prachu na vysokých skříních rozhodně vhodné není.
  • Masáž hráze: Masáž pupalkovým nebo olivovým olejem - i když nepomůže, rozhodně neuškodí. Naopak,  ulehčí průchod hlavičky a sníží riziko nástřihu či natrhnutí hráze.
  • Aromaterapie: Masážní olej se skořicí na podbřišek pomůže uvolnit svalstvo.

Zcela bez záruky, a radši opatrně

Sedací koupele z květů byliny senny: Je dovolena až od 38. týdne těhotenství. Funguje tak, že změkčuje tkáně a uvolňuje svaly pánevního dna. Jak na to? Sušené senné květy přelijete horkou vodou a postavíte na vhodné místo tak, aby se dalo nad párou sedět, dokud se z hrnce kouří. Pozor, aby nebyla příliš horká, to by vznikly hodně nepohodlné popáleniny!

Bylinky, které podporují stahy dělohy: Užívání dovoleno zhruba od 36. týdne těhotenství a vždy po poradě s lékařem. Vyzkoušet můžete čaj z listů maliníku, fenyklu či skořice, levandulový extrakt nebo mateřídoušku do koupele.

Doporučujeme: Hamiltonův hmat pro vyvolání porodu? Jen se souhlasem!

Lněné semínko: Jeho konzumace změkčuje stolici, čímž uvolňuje porodní cesty, zvláčňuje hladké svalstvo a napomáhá lepšímu otevírání děložního hrdla při porodu.

Potraviny: Jako poměrně drsná metoda se jeví lžička ricinového oleje, který způsobí silné střevní křeče a průjem, což může porod urychlit. Nedoporučujeme. Pokud se chcete vydat touto cestou, zvolte šetrnější přípravek Yal gel, který funguje jako klystýr. Použít jde i samotný klystýr s teplou vodou: povzbudí pohyby střev, na které reagují děložní svaly silnějšími stahy. Naopak sporná je doporučovaná sklenička červeného vína - efekt neprokázaný, ale alkohol je nevhodný sám o sobě.

zdroj: babyweb.cz, celostnimedicina.cz, maminka.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 nejčastějších těhotenských obav

Video: Jak správně ostříhat nehty miminku

Nejdražší byt světa stojí jako 7,5 km české dálnice

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama