reklama

Rodit ženy musí, ale do porodů nemají co mluvit!

Alespoň podle ministra zdravotnictví Leoš Hegera (TOP 09). Ten totiž rozpustil pracovní skupinu, která měla nastartovat koncepční změny v současném nevyhovujícím systému porodní péče. Bude se tedy jednat o ženách - bez žen?

Foto: Isifa/Thinkstock

Alespoň podle ministra zdravotnictví Leoš Hegera. Ten totiž rozpustil pracovní skupinu, která měla nastartovat koncepční změny v současném nevyhovujícím systému porodní péče.

Pracovní skupina měla spolupracovat na koncepci porodní péče, která by respektovala práva žen a dětí a současně nejnovější vědecké poznatky. Vznikla sice pracovní skupina nová, ovšem už bez zástupkyně rodiček, porodních asistentek a zmocněnkyně pro lidská práva. Po zásahu úředníků v ní zůstali především zástupci pojišťoven a lékaři, kteří dosud navrhované změny směřující k svobodnějším podmínkám v českém porodnictví bojkotovali. Takže o ženách - bez žen?

Porod doma není to hlavní

Kamenem úrazy nejsou domácí porody. "Legalizace porodů doma s porodní asistentkou je menšinový problém. Jde o právo každé ženy na svobodný a informovaný souhlas, právo odmítnout rutinní postupy, právo na nepřerušovaný kontakt s dítětem po porodu, právo na bezplatnou přítomnost podporující osoby u porodu, či právo odejít dříve z porodnice se zdravým dítětem," říká právnička Adéla Hořejší, bývalá členka pracovní skupiny.

Čtěte také: Neuvěřitelné video: Porod do vody v přímém přenosu!

Právě kvůli porušování těchto práv rodiček probíhá v současnosti řízení před Evropským soudem pro lidská práva, protože rutinní praxe v porodnicích často neodpovídá postupům doporučovaným Světovou zdravotnickou organizací, a ženy, které mají odlišnou představu o svém těhotenství a porodu, jsou vystaveny různým formám represe a manipulace ze strany zdravotníků.

"Vyzýváme ženy se špatnou zkušeností z porodnic, aby nám zaslaly svůj příběh - pomůže při jednání před Evropským soudem pro lidská práva, kde se Česká republika zodpovídá z porušování práv rodiček," uvedla právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota.

Diskuze nemožná...

Původní pracovní skupinu vedl poslanec a jihlavský porodník Aleš Roztočil, který prosazoval zejména dva kompromisy v přístupu k těhotným ženám: "Bylo by velmi vhodné do výuky začlenit vzdělání o psychologii v těhotenství, při porodu, v šestinedělí nebo u novorozence, protože naše postgraduální vzdělávání je v troskách. Chtěl jsem prosadit také možnost přirozeného porodu bez větší medikace v porodnici, protože naše porodnictví je příkaznické a mnohdy somatické. Lékaři se však o nich bavit nechtěli a jedno jednání po neshodách opustili," uvedl pro idnes.cz. Podle něj zvítězily materiální zisky lékařů nad možností jakékoliv změny.

Zbláznila se medicína?

V souvislosti s diskuzí o českém porodnictví jsou zajímavé i některé světové statistiky. Podle nich třeba umírá v USA při porodu víc žen než v Bosně. Míra mateřské úmrtnosti je tam několikanásobně vyšší než ve většině evropských zemí. Porodní asistentka Ina May Gaskin vidí příčinu tohoto jevu v přemíře lékařských zásahů do porodu. Více o jejích názorech si můžete přečíst na Babyweb.cz.

Doporučujeme: Muži vyzkoušeli porod, zhroutili se

"Ženy potřebují možnost volby. Nejde jen o to dostat dítě ven z ženy, je nutné soustředit se na to, jak se to děje. V minulosti jsme dospěli k obrovskému číslu klešťových porodů. Velké kovové kleště dali do ženy a násilím vytáhli dítě ven... Teď zase stoupá počet císařských řezů. Když jsem začínala jako porodní asistentka, rodilo se takto jen pět procent dětí, v současné době je císařských řezů v mnoha porodnicích přes polovinu. Výhody operace mizí, rizika se zvyšují a ženy začínají kvůli císařským řezům umírat," vysvětluje Ina Gaskin. "Jako porodní  asistentky jsme se naučily zvládat porod dnem pánevním i porod dvojčat. První císařský řez jsme potřebovaly až při našem téměř dvoustém porodu, a nikoho jsme přitom neohrozily. Bohužel mnoho zemí má dojem, že USA je, co se týká porodů, zemí, kterou je dobré následovat, ale opak je pravdou. My bychom se měli koukat, jak se to dělá v zemích, kde umírá méně žen."

Mohlo by to být třeba v ČR, která má statistiky porodnosti o mnoho lepší? Jen pro srovnání: u nás zemře při porodu zhruba 7 žen ze sta tisíc, v USA je to pravděpodobně více než 40. Jenže - nesleduje Ministerstvo zdravotnictví ČR právě ten trend, který Ina May Gaskin kritizuje?

Mělo by se podle vás rodit výhradně v porodnicích pod dozorem lékařů? Nebo je domácí porod s dulou lepší alternativa? O tom všem můžete diskutovat pod článkem.

zdroj: zenskaprava.cz, zpravy.idnes.cz, Democracy now, Babyweb.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak počít dvojčata: Nabízíme spolehlivý návod

Vážné varování: Nesahejte těhotným na břicho!

Diagnóza z jazyka je snadná

Kdo je Ina May Gaskin?

Ina May Gaskin je americká porodní asistentka, zastánkyně přirozeného porodu a aktivistka, zakladatelka a ředitelka porodního centra v Tennessee. V roce 2011 získala alternativní Nobelovu cenu Right Livelihood Award. Je autorkou několika knih.

„Porodní asistentka je nejstarší ženská profese. Byla tady ještě dřív než ta, o které se to obvykle říká. A byla tady ve skutečnosti dřív než medicína. Ale zhruba před pěti sty lety lékaři, jejichž profese se právě rodila, udělali první krok a začali vstupovat na toto výhradně ženské území a později porodní asistenci pohltili," říká.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama