reklama

Vykrvácení při porodu aneb Proč rozhodně nerodit doma

Nejzávažnější komplikací porodu je prudké krvácení, kdy žena ztratí v minutě až litr krve. Jde o nevyzpytatelnou komplikace, jež může nastat i po bezproblémovém těhotenství a porodu.  To také představuje hlavní argument proti domácím porodům.  

Porod
Porod | Foto: Profimedia.cz

Nejzávažnější komplikací, která může při porodu nastat, je vykrvácení. To představuje hlavní příčinu úmrtnosti žen v souvislosti s těhotenstvím v ČR.

Při zákeřném, prudkém krvácení, může žena ztratit v minutě až litr krve. Je to nevyzpytatelná komplikace, která může nastat i pro bezproblémovém těhotenství a porodu, až ve třetí době porodní. A také hlavní argument proti domácím porodům.

Porod doma: zbytečné riziko

Nejzávažnější komplikací, která může při porodu nastat, je nevratný stav zvaný hemoragie. Žena při něm krvácí tak silně, že dojde k narušení procesu krevní srážlivosti v těle. Kaskáda srážlivosti krve se sice rozběhne, ale ztráta je tak velká, že se spotřebují se všechny koagulační parametry. Následně se zhroutí činnost některých orgánů a žena vykrvácí.

Čtěte také: Které ženy bude porod bolet?

Hemoragie může nastat při vaginálním porodu, ale i při císařské řezu. Hrozí zejména matkám, které rodí doma. Přesněji řečeno - nehrozí jim více než ostatním ženám, ale pokud tato komplikace nastane, prodleva spojená s přesunem do porodnice pro ně může znamenat smrt. Matka, kterou tato nehoda potká na sále, má daleko vyšší šanci na přežití.

Když se porod zkomplikuje

U vaginálních porodů může být silné krvácení způsobeno velkým porodním poraněním nebo hypotonií děložní, kdy se cévy v děloze po porodu samy nezaškrtí, což by měla být přirozená fyziologická reakce. Děloha se sice po porodu stáhne, ale pak unavené svaly povolí, a žena může během minuty přijít třeba o litr krve. Rychlost úniku tekutiny je podobně dramatická jako u tepenného krvácení. Proces už je nevratný. K hypotonii dochází při dlouhých nebo naopak překotných porodech, ale také třeba při naplněném močovém měchýři.

Doporučujeme: Rodila 75 dní aneb Těhotenství a porod v číslech

Silné krvácení hrozí také při předčasném odloučení (abrupci) placenty, když děloha praskne (ruptura dělohy) nebo se roztrhne děložní hrdlo. V těchto kritických stavech musí lékař spolehlivě vědět, co má dělat a  není tam prostor na časovou prodlevu. Ani 10 minut na převoz do porodnice... To je hlavní argument zastánců porodu pod dohledem lékařů.

Skrytá rizika císařského řezu

Velká rizika, o to víc záludnější, že jsou skrytá, existují i při císařském řezu. Hrozí totiž nejen hemoragie, ale také hypotonie, způsobená uvolněním svalstva v celkové anestezii. Tyto stavy jsou ovšem na sále pod kontrolou lékařů. Co však zarušit nemohou, je bezproblémový průběh případného dalšího porodu.

Podle statistik totiž představuje těhotenství po císařském řezu pro nastávající maminky daleko větší riziko komplikací než pro ty, které rodily přirozenou cestou, zejména co se týká ruptury dělohy. Proto by měly maminky císařský řez opravdu zvážit a nevolit ho jako pohodlnější způsob porodu bez vážných zdravotních důvodů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Neskutečné fotky: Žena porodila na parkovišti nemocnice

Náš syn žil tři dny: Video, které svírá srdce

7 rad, jak opticky zvětšit malý byt: Tyhle fungují!

Srážlivost krve

Srážení krve je soubor enzymatických reakcí, kdy se tekutina kaskádovitě promění v nerozpustný gel. Bílkoviny obsažené v krevní plazmě při ní vytvoří síť, do které se zachytí červené krvinky a krevní destičky. Krevní sraženina pak ucpe díru stěně cévy, a zamezí tak dalšímu krvácení. Za akceptovatelné množství ztráty krve se počítá 10 % jejího objemu, tedy asi půl litru. Hraniční hodnota se pohybuje okolo 750 ml. Při větší ztrátě už dochází k permanentnímu poškození a nastává šok a smrt.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama